cat 7 kabel konektorji rj45

unknown_user

Pripravnik
3. sep 2007
236
1
16
Torej,

Po kompletnem stanovanju sem položil kabel cat 7 (kupil preko posrednika, ki mu je ga je ostalo 250m na kolutu)..
No sedaj je ze kar je, 250 m kabla je polozenega, problem pa nastane, ker je na ta kabel potrebno namestiti klasicni rj45 konektor, katerega pa zaenkrat se nisem nasel.Za cat 5, 6 dobis to v vsaki elektro trgovini, za cat 7 pa po pravici povedano niti nisem spraseval, ampak me je kar malo strah.Torej, kako najlazje resiti ta problem?
Je pa kabel bil polozen, za mrezo, pametne instalacije, ipd, skratka, rabim rj45 konektorje
smirk-1.gif

Hvala za kakersen koli nasvet.

mmx

Fizikalc
16. nov 2007
2.275
14
38
Mislim, da je cat 7 namenjen vtičnicam oz dozam za vklop konektorja rj45. Cat 7 na konektorju rj45 še nisem videl. Enkrat sem se mučil, vendar fizično ne gre gor, predebel oz premalo prostora za žičke. Če je prav mišleno, se bo v vsaki sobi cat 7 namestil na vtičnico v katero boš vklopil rj45 (cat 5 ali 6)

tony

Guru
23. jul 2007
9.649
1.479
113
To je popolnoma normalno, pred letom (dvema?) panela za cat 7 sploh nisem mogel dobiti in niti ne vem, če zdaj že so... Tudi ta norija s cat7 je en nateg. Zakaj? Letos je končno ven prišel standard za 10gbase-T, torej 10 gigabitov na cat 6 UTP kablu... Ampak, pazi foro: če je kabel cat6, je max. dolžina 55 m, za običajnih 100 m pa rabiš cat6a kable in panele
smile-1.gif

In do takrat, ko boš lahko pametno uporabil cat7, ni hudič, da se standard ne bo spet kaj spremenil... Torej se ne sekiraj, daj gor cat6 konektorje (oz. cat 6a, če jih boš lahko dobil za normalno ceno) in mirna bosna...
zmaga.gif

unknown_user

Pripravnik
3. sep 2007
236
1
16
Ja pa bom dobil gor klasicen konektor od cat 5?Po moje ne, ker so zicke dosti debelejse..?Dejansko, kako povezati router in pc (primer), če imam kot pvezavo cat7 kabel.Manjkajo dejansko samo rj45 konektorji..Ampak kje to dobiti?

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.559
3.073
113
Enkrat sem dobil za narediti, da bi moral na Cat6 kabel z debelimi žičkami natakniti konektorje ( za potrebe usb preko lan numerične tipkovnice na 60 metrov) in ti povem, da ni variante, sem probal več različnih konektorjev pa ni šlo. Opcija je samo, da ga ali zaključiš na vtičnici ali pa dospajkaš en kos kabla s tankimi žicami in konektorjem.

unknown_user

Pripravnik
3. sep 2007
236
1
16
Samo sigurno obstaja nek opcija, ti kitajci, ja naredijo vse mogoče konverterje.hmm..Kaj pa če bi z nekimi telefonskimi spojkami poštukal oz šel iz cat 7 na cat5...Zdej je ze kar je, v osnovi sem zajeba*l..ampak nekako moram resit zadevo..Sem pa ze videl enkrat nekje klasicen konektor narejen za cat7, pa ne najdem več..
frown-1.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
The increase in performance with Cat 6 comes mainly from increased (22 AWG) wire size.

CAT5 so 24 ali 25 AWG in tukaj pride do razlike, da nemoreš uporabit klasičnega konektorja lahko pa seveda kupiš CAT6 in več patch kabel testiran in narejen v firmi. Utičnico moraš pa pač kupit za CAT6 ali več.

http://www.networkscentre.com/..._TOOL_FREE.html
Tole sem jaz uporabljal, ker sem rabil 144m UTPja.
tongue-1.gif

unknown_user

Pripravnik
3. sep 2007
236
1
16
pri meni je bila fora v tem, da sem ga po stanovanju povlekel preko 300m kabla in je takrat pac cena odigrala svoje
rolleyes-1.gif

Sedaj pa imam ta cat7 po stanovanju in samo sranje.Razdalje so mogoče max 30m ampak problem je, ker sem takrat dal za kolut 250m cat 7 kabla za dve kiste piva..

Ena opcija je, da kupim za vsak kabel, teh je sigurno 20..40 vtičnic in potem 0.5m narejena kabla
ali pa da se potrudim in poskusim najti 40 konektorjev cat 7 rj45
ali da z telefonskimi spojkami "stukam" kabel iz cat 7 na cat 5, ter dam potem gor klasicen rj45 konektor (seveda se bi tretje opcije najraje izognil.)

igi

Guru
13. okt 2007
5.584
1.193
113
Celje
Zdaj al daš vtičnice (kar bi bilo najlažje), druga varianta pa je, da vzameš cat6 konektorje. Sem skoraj prepričan, da bo šlo skupaj!

Flash

Pripravnik
5. dec 2009
575
2
18
Podoben zenski konektor kot ga je Malecky navedel sem tudi jaz uporabil. Pri takih konektorjih pritrdis kabel se z vezico zraven, ker je kabel ful trdi, da se ne izmakne iz njega. Ima vse to zraven. Dalje pa potem uporabis 0,5 al 1 m UTP ali magari FTP kabla cat 5e in priklopis na switch ali PC ali kam pac ze. Ce bos na tak kabel gor tiscal moske konektorje se zna zgodit da kabla nebos mogel tako "upognit" da bo tako napeljan kot si si zamislil. Vsaj pri meni je bila ta tezava, kot pravim, ker je kabl ful trdi.

tony

Guru
23. jul 2007
9.649
1.479
113
Kupi stenske vtičnice (ženski RJ-45 vtiči) po cat 6 ali še bolje cat6a standardu... In nanje čisto enostavno zaključiš kable z navadnimi Krone kleščami...
zmaga.gif

Od klientov oz. stikal pa potem v vtičnice daš pač poljuben patch kabel, vse od cat5 naprej bo čisto OK...

Nazadnje urejeno:

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Najmanj težav boš imel, če boš "2 kišti pira" vrge stran - torej ven pobral CAT7.
Kupi Cat5e in 1Gbit dela brez težav, vtičnice se dobijo kakršnekoli... da ne boš na koncu za vtičnice in konektorje dal več kot za kabel.

unknown_user

Pripravnik
3. sep 2007
236
1
16
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Najmanj težav boš imel, če boš "2 kišti pira" vrge stran - torej ven pobral CAT7.
Kupi Cat5e in 1Gbit dela brez težav, vtičnice se dobijo kakršnekoli... da ne boš na koncu za vtičnice in konektorje dal več kot za kabel.

Ja kabel pa zagipsan v steno, nekateri so pod parketom.. ta zadeva z menjavo odpade
bonk.gif

Se pravi, treba je obstoječe stanje nekako poštimat, kot je ze nekdo omenil, upam, da bo slo z cat 6 konektorjem cez, ce ne, mi ne preostane drugega kot rj45 vtičnice in patch kabel.
Kaksno orodje pa rabis za rj45 vtičnice?

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.208
1.377
113
Citat:
Uporabnik unknown_user pravi:
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:

Ja kabel pa zagipsan v steno, nekateri so pod parketom.. ta zadeva z menjavo odpade
bonk.gif

Se pravi, treba je obstoječe stanje nekako poštimat, kot je ze nekdo omenil, upam, da bo slo z cat 6 konektorjem cez, ce ne, mi ne preostane drugega kot rj45 vtičnice in patch kabel.
Kaksno orodje pa rabis za rj45 vtičnice?

Mrežni kabel se drugače polaga v požirke. Za vtičnice pa načeloma ne rabiš nobenega posebnega orodja. Glej za konektorji cat. 6a