Časovni rele z zakasnjenim vklopom

Abomination1

Pripravnik
22. okt 2012
298
0
16
Pozdravljeni!

Ima kateri elektro strokovnjak tukaj kakšno idejo, zakaj bi se k časovnemu releju vezalo vzporedno (A1 in A2) še dva upora (32K ohm, 2W)??

Gre za neki stari odvijalec traku iz leta 1978, zdaj pa bi menjal tale rele in ne vem, ali bi ta dva upora odstranil ali ne??

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.887
627
113
Mogoče se nazivna napetost releja ne ujema z nepetostjo ki jo dobi gor?
Čeprav se mi zdi da stem ne bi nič dosegel...

Nazadnje urejeno:

Abomination1

Pripravnik
22. okt 2012
298
0
16
Povezava do sheme v pdf-u
Shema odvijalne

in še slika:
shema-odvijalne.png

Upam da se kaj vidi. Malo sem popravljal shemo, saj ko smo zamenjali induktivno stikalo nismo imeli takšnega, ki bi imel NC kontakt.
Zato sem levo od motorja na shemi dodal NO induktivno stikalo (bilo je pri roki) in rele desno v shemi pa senzor zamenjal z kontakti od tega releja.

Zanima me za tisti rdeče obkrožen rele.
In še slike od stroja

Nazadnje urejeno:

miki133

Pripravnik
19. nov 2008
80
40
18
Tista dva upora sta bila verjetno le dodatna obremenitev za delovanje induktivnega stikala .
Ja, lahko jih odstraniš.

LP Miro

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Verjetno je to staro časovno stikalo preko teh uporov izpraznil vgrajen kondenzator, ko si prekinil napajanje nanj. Brez upora bi kondenzator ostal nabit in bi časovni rele še nek nedoločen čas ostal vključen, kar bi lahko povzročilo nepravilno delovanje stroja. Moderni časovni releji so narejeni po drugačnem principu in lahko ves rdeče obkrožen del zamenjaš z njim.

PS- moraš pa imeti nek zelo star stroj. V skoraj 30 letih prakse se s takšnim časovnim relejem še nisem srečal.

Abomination1

Pripravnik
22. okt 2012
298
0
16
Stroj je iz leta 1978... V omarci je zvezano identično kot je zgoraj shema...samo mi nista bila jasna tista dva upora zakaj sploh sta.

Sem danes zamenjal, pustil še dva upora...deluje vredu, vendar ju bom verjetno dal naslednji teden ven.