carina

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Na internetni strani carine sem zasledila tale stavek:

Potniki so oproščeni plačila uvoznih dajatev za predmete, ki jih prinašajo s seboj v osebni prtljagi iz tretjih držav, do skupne vrednosti 175 EUR oz. 90 EUR (osebe, mlajše od 15 let).

Kaj točno pomeni "do skupne vrednosti 175 EUR"?

Pomeni to, da če sva v avtu dva, da imava lahko vsak za 175 € blaga al oba skupaj? Se pravi 175 € na avto? Namreč rada bi kupila gradbeni material (dekor kamen) v vrednosti od 300 do 350 €. Pa se tako blago sploh smatra kot osebna prtljaga?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
opreoščena si vse robe do 175€ po osebi, ki se lahko legalno nosi čez mejo in se vidi, da gre za zmerno oz osebno uporabo.

to pomeni da vžigalic za 175€ ne boš nesla brez carine, recimo eno bundo pa ja.

mislim, da toel ne bi smel bit problem, če sta dva. če ni pretežko, da bo avto pokleknil poskusita s foro nimava nič, pa če zateži povesta, da sta prebrala to in to..če teži recita, da bosta pol vrnila..vrnita in se kasneje po izmeni zapeljita ponovno.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
175 na osebo, samo jaz bi za tisto kamenje ( če že moraš res plačevati za kamen ??? ) vzel dva računa vsakega do 175 in nikakor ne enega za 350.

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Še neki me zanima. Ker bom morala na Hrvaško zaradi tega kamna 2x me zanima naslednje. Prvič bom šla ta kamen pogledat, saj ga moram preden ga naročim nujno videti. Če mi bo zadeva všeč, ga bom naročila.

Zdaj pa.
Ali lahko zadevo plačam v naprej in na meji prijavim t.i. "ivo" (PDV al kako se že reče temu na Hrvaškem), potem pa ko bom šla drugič na Hrvaško, se pravi ko bom kamen dejansko šla iskat vzamem v trgovini še ta davek. Al bom na meji poleg računov morala pokazat tudi kamen? Je to sploh možno oz. legalno?

Še nikoli nisem ničesar uvažala, vozila čez mejo, prijavljala, kupovala stvari v tujini ... tako da prosim za malo strpnosti če sprašujem neumnosti.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
mislim, da je odvisno od trgovine na kak način poslujejo. vsaj včasih je blo tko, da so bile 2 varjanti ali pri nas ali pa greš nazaj dol.

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si

5* zate
467716-post_slo.gif

ojanez

Fizikalc
2. sep 2007
262
30
28
Citat:
Uporabnik karantanka pravi:
In kje pri nas potem to lahko dvigneš oz kam lahko vprašam, če se to da?
Imajo dve varianti vračila davka (PDV po hrvaško):

- eno je tax free, katerega link je že objavil uporabnik pred menoj. Pri tem lahko dvigneš povračilo davka tudi pri pooblaščencih v Sloveniji, ki pa seveda vzamejo svojo provizijo.

- drugo je pa njihov "splošni" sistem (ne vem kako ga drugače imenujejo), tukaj pa moraš povračilo davka dvigniti v trgovini nakupa.

Mislim da je od trgovine odvisno kateri sistem ima. Ko sem še precej oblačil kupoval v šoping centru v Zagrebu, je bilo odvisno od trgovine, kateri obrazec so mi izpolnili. Za polovico računov sem se moral tako vračati v posamezne trgovine, za ostale pa sem lahko vse skupaj dvignil kar pri pooblaščencu v Sloveniji.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
ce se prav spomnim lahko pri nas dvignes samo z TAX-Free obrazcem, tu je neka mnimalna provizija.

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
še eno vprašanje

Na carini pri Hrvatih potrdim Global Refund ček, ki sem ga dobila v trgovini, le tega pa potem unovčim naprimer pri njih: klik .

A moram potem pri nas tudi plačati davek, al kao je s tem? A deluje Hrvaško-Slovenska naveza in se med sabo obveščajo kdo je kaj prijavil? Dajte malo povedat tisti, ki imate izkušnje s tem. Ker če moram davek plačati še v Sloveniji, se mi potrjevanje oz. ubadanje s tem DDVjem oz. PDVjem sploh ne izplača, ker na koncu plačam več kakor če samo kupim pri Hrvatih in pripeljem čez mejo.

Nekdo je omenil, da ti vzamejo nekaj procentov provizije če zahtevaš povrnitev PDVja. No in sem klicala v Maribor, na to firmo, ki se ukvarja s temi TAX free zadevami in so rekli, da vzamejo 12,5 %. Dobro colajo.
stupid-1.gif

Mislim, da bo na koncu nabolj enostavno, da grem dol, kupim zadevo, ki bo pod mejo carinjenja in pripeljem domov ter pozabim na vse davke in tax freeje.