Canon ixus 850 is - problem

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.502
1.092
113
Pozdravljeni!

Upam, da bom dovolj jasno opisal problem in da mi bo kdo znal svetovati...

Ko smo fotke gledali na TVju, je pri nekaterih fotkah pisalo "unidentified image". Pri pregledovanju na aparatu je vse OK. Smo rekli, da bomo pogledali kaj bo, ko bomo prenesli na računalnik. Pri prenosu ugotovimo, da so nekatere fotke v tistem skupku slik, "pokvarjene". In sicer, če na računalniku v mapi pogledaš predogled slike je vse OK, ko pa odpreš sliko, pa ugotoviš, da to sploh ni ta fotka, ki je v predogledu, ampak je nekakšen "sestav" večih fotk ali pa je 3/4 slike sivina (neuporabno). Takrat se je brisalo fotke, ker je pač primanjkovalo prostora na kartici.

Žal tega problema ne znam rešiti, in tudi dvomim, da se ga bo dalo. Vse ostale fotke so tipi topi. V čem bi lahko bil problem? V software-u fotoaparata? Ali pa je bilo pritisnjeno neko čudno zaporedje tipk med brisanjem? Aparat je v svoji zgodovini ene 3x padel po tleh, zaradi tega je bil tudi že na servisu, ker se je zaskočil objektiv.

Zaradi teh nekaj pokvarjenih fotk se svet sicer ne bo podrl, ampak bi bili pa zelo veseli, če bi se jih dalo popraviti...

Za vsak nasvet bom zelo hvaležen...

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.502
1.092
113
No, na to pa sploh pomislil nisem... Smo pa že predčasno razmišljali o nakupu večje kartice.

Do slik pa verjetno ne bomo prišli?

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.038
3.555
113
41
Lj
Jaz imam IXUS 950 in pri meni je bil enkrat problem, ker sem dal kartico v računalnik in potem nekaj izmed slik na kartici obrnil vertikalno, ker so bile tako slikane, potem pa jih fotoaparat ni več prepoznal oz. unidentified image. Sicer slika sama ni bila pokvarjena. Zgleda fotoaparatu ni všeč, če kakšno podrobnost spremeniš v kakšnem drugem programu.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
po mojem je pa problem v tem, ker ste vmes brisali slike in se potem rušijo fat tabele.

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Če je kriva le pokvarjena FAT tabela na kartici se fotke še da rešiti. Za to obstaja več brezplačnih programov, sam pa priporočam dva, dovolj enostavna za uporabo: Recuva
(http://www.piriform.com/recuva) in DiskDigger
(http://dmitrybrant.com/diskdigger).

Navodila za DiskDigger, ki se mi zdi še najboljši: instaliraš, startaš,
select disk to scan (izbereš tistega, kjer je kartica), next, izberi: Scan
disk surface for traces of files (dig deeper), next, če fotkaš v JPEG
formatu (če imaš DSLR si sam ne boš moglel pomagat!) izberi samo JPEG
picture - widely used ..., next, čakaš lahko kar precej časa, ko program
konča bo na levi strani ogromno "JPEG picture (jpg)" datotek, izbereš VSE
(klik na prvo, desna tipka, select ALL), klik na Save Picture, izbereš nek
imenik na trdem disku (prostora mora biti vsaj tolikiko, kolikor je velika
kartica!) in to je SKORAJ vse. Program je namreč shranil vse fotke, ki so
bile na kartici, tudi tiste, ki so OK, zato greš sedaj v imenik, ki si ga
izbrala na trdem disku in pregleduješ sliko po sliko, da najdeš tiste, ki
so "izgubljene". Naj te ne motijo imena, kasneje jih lahko preimenuješ po
svojem okusu, ali pa iz EXIF informacij (ki ostanejo nedotaknjene)
potegneš ustrezna podatke.

!!! NE POZABI ZAKLENIT SD KARTICE PREDEN ZAČNEŠ DELO S TEM PROGRAMOM !!!