Canon 500D

andrejb

Jasnovidec 2008
9. okt 2007
948
0
16
Nekak se za tega navdušujem, kvantni preskok iz canona s3, kompaktov in križancev ne gledam, budget 1k-1.3k eu
Hitr en link...
http://www.comshop.si/Article.asp?articleid=63476
Glede objektivov, al tega ki je v linku, al vstopni 18-55 al raje sam bodi pa ene 2 objektivčka...katera dva, da je večina spektra pokritega.
Nisem neki profi, pa tud amater ne več.
Alternativa je?
Pa kje ''najceneje''.
wink-1.gif

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
hm ?

nevem no samo meni ravno taki objektivi ne pašejo....
kolikor je meni znano....je bolje da imap recimo čist tak primer 18-55 in 55-200 kot enga 18-200....
slednji ma veliko slabšo kvaliteto slike, več aberacije ipd...če je denar definitivno več objektivov....je pa res da pri slednjem ni potrebno menjavat....

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
O tem smo že veliko premlevali, posebej pred leti, ko je Sigma pričela s prodajo 18-200. Ugotovitve o katerih smo se večinoma strinjali in za katere sam še vedno mislim, da imajo določeno 'težo', so bile, da je za univerzalno uporabo srednje zahtevnega uporabnika to dobro izhodišče in objektiv ki bo vedno koristen.
Glede kvalitete slike pri kit objektivih contra 18-200 pa ... hm? loterija.

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
no jest nisem mel v mislih kit objektivov...
smile-1.gif

trenutno mam sigmo 17-70...je kr vredu - definitvno bolje kot kit...bomo pa počas šaltal na kaj boljšega

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Na 450D imam Canon 55-250 IS, kit objektiv ter 50mm 1.8.

Zaenkrat zapolnjuje potrebe. Edino s kit objektivom opažam, da nisem več zadovoljen. Potrebno popravljati kontraste, ostrino, barve...medtem ko sem z drugima dvema veliko bolj zadovoljen.

ena od 55-250 IS

Nazadnje urejeno:

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
definitivno za začeti dosti bolje kar je Oriolus napisal ... ko delam, mi problem obračat objektive in jih menjat, ko pa grem nekam tako ... na dopust, pa bi si želel malo sproščenega fotkanja, pa si vedno želim objektiva ranga 16 - 350 - in ta Canonov ali pa Sigmin (ampak je bojda Canonov malenkost boljši) sta točno to, kar bi zadovoljilo potrebe.

jaz bi na tvojem mestu nabavil zraven še eksterni fleš (Canon Speedlite 430EXII - nikoli ne veš, kdaj ti prav pride, pride pa velikokrat prav), čez kakšen mesec pa še famoznega 50 mm fiksnega.
grin1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
@DizzyReed: verjetno si se zatipkal in mislil na 18-250?
Bi pa bil prav takšen, kakršnega si zapisal zanesljivo velik hit, morda bo kakšen od sekundarnih proizvajalcev naredil tudi to.

Ob tem še nekoliko bolj podrobno, zakaj z Dizzyreed-om zagovarjava odločitev za prvi objektiv prav ta 'popotniški' model: (verjamem, da lahko pišem za oba):
Začetnik v DSLR svetu redko kdaj že v štartu ve, kaj bo tista goriščnica, ki jo bo največkrat uporabljal. Ko ugotovi, koliko problemov ima z menjavo objektivov ob 'ravno tistem' trenutku in da je ob tem posesal v ohišje nekaj prahu, si zanesljivo zaželi da mu tega ne bo bilo treba početi. In takšni trenutki so na počitnicah, vrtnih zabavah, sprehodih, pohajkovanjih ali pa iskanjih zanimivih objektov za fotografiranje skoraj pravilo.
Seveda pa je treba ob tem vedeti, da so ti 'ultra zoom' objektivi največkrat v končnih območjih slabših od normalnih zoomov. Vendar zopet ne toliko slabši, da se ne bi mogli kosati s steklovino, ki jo trgovci ponujajo v kompletu.
Ko enkrat začetnik preraste fazo preskušanja vseh vrst tehnik in iskanja svojega primarnega interesa, pa se mu že splača pogledati za kaj kvalitetnejšega, vendar mnogo manj univerzalnega. če mu to žep dopošča, seveda. Kakšen 17-35L ali pa 70-200/2.8, morda celo 120- 300/2.8 bo močno zasenčil vse do takrat narejene fotke, vendar bo lastnik sedaj vedel, zakaj je investiral toliko ojrov. Če jih lahko, seveda.
Ob tem še dobronamerno opozorilo: fotke naredi FOTOGRAF in ne njegova oprema
wink-1.gif

LP

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
s tega stališča se popolnoma strinjam z vama...samo vseeno.....fotka te hitro notr potegne in so hitro želje večje. pač če je že v štartu pripravljen kupit dva objektiva sam mislim da je bolje da kupi recimo 18-70 in 70-200 ali nekaj v tem rangu. Steklovina je draga in je brezveze da se mu kasneje valja....je pa res da rabljena steklovina ceno kar dobro drži ceno in niti nebi bil toliko na izgubi

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
definitivno za začeti dosti bolje kar je Oriolus napisal ... ko delam, mi problem obračat objektive in jih menjat, ko pa grem nekam tako ... na dopust, pa bi si želel malo sproščenega fotkanja, pa si vedno želim objektiva ranga 16 - 350 - in ta Canonov ali pa Sigmin (ampak je bojda Canonov malenkost boljši) sta točno to, kar bi zadovoljilo potrebe.

jaz bi na tvojem mestu nabavil zraven še eksterni fleš (Canon Speedlite 430EXII - nikoli ne veš, kdaj ti prav pride, pride pa velikokrat prav), čez kakšen mesec pa še famoznega 50 mm fiksnega.
grin1.gif
Agree!!!
nahrung002.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
sam bi to bil veš kakšen ror.
grin1.gif

@all: dejstvo je, da nekdo, ki ravno začenja fotografirati, ne ve, kater objektiv približno dati gor v določenem trenutku. sam delam po 10000 - 30000 fotk tedensko, pa se dostikrat zmotim oz. precenim - in potem v zadnjem trenutku menjam ...

dejstvo je, da tudi malce slabša kvaliteta fotografije zaradi velikih kompromisov v lečovju ni tako opazna na albumskih fotkah, ki spet niso tako velike. vem, da sem veliko delal s kit objektivom, pa sem imel tudi A4 printe takrat, pa se ni nič slabosti opazilo, katere sem načeloma med obdelavo fotk opažal.

res pa je - ko dobro veš, kaj rabiš, takrat nabaviš specifiko - imaš pa headstart, čeprav sam tega ne odobravam - prodaš obstoječi objektiv in imaš nekih 300€ "popusta" ...

poleg tega - ni leča tista, ki naredi fotko. fotograf jo naredi. je pa res, da lahko leča močno olajša delo. ali oteži ...

p.s.: Ds je delno služben ...
redface-1.gif

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Hehe, saj nima veze, samo, da mi poleti med lenarjenjem ni potrebno stalno menjavati
grin1.gif

Sicer je pa tako, kot je bilo ze povedano. Najprej poblize spoznaj sam aparat, da bos videl kaj ti sploh odgovarja oz. kaj bos najvec fotkal. Ce bodo to rozice in zuzelke, se spustis v nabavo macro objektiva. Ce bos hodil po gorah in fotkal naravo, bos potreboval sirikokotni objektiv, ce bos slikal zivalce, potem se milimetri "razsirijo" na 300+, itd. Za zacetek pa en allaround objektiv pa gasa
wink-1.gif

Sam sem recimo zacel s kit objektivom (18-55), potem sem si nabavil 75-300. Nato sem videl, da potrebujem blendo vsaj 2.8, zato sem sel v nakup 70-200 2.8, nato pa se 17-50 2.8. Za UWA sem si omislil kar Tamrona 11-18, ker tukaj blenda res ne igra kaksne hude vloge. Pa mi zadostuje
smile-1.gif

Pa da ne pozabim... 50 1.8!!!!!
hysterical-1.gif

andrejb

Jasnovidec 2008
9. okt 2007
948
0
16
Great, vidu u bofu neko akcijo dans...
Treba prevohat stvarco
cheer.gif