C4 tempomat se izklopi

mistique

Guru
16. jun 2009
14.009
1.815
113
Emona / Carnium
Uvod:
Tempomat vklopljen, hitrost 120km/h, avtocesta.

Zaplet:
Potrobim.

Zaključek:
Tempomat se izklopi (gre na off, brez kakršnekoli napake)

Zadevo sem lahko ponovil večkrat, vsakič isti rezultat. Tipka za vklop tempomata je na volanu, tako kot tipka za hupo. Volan oz. airbagi niso bili odpirani ali kaj podobnega.

Any ideas?

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
mogoče sistem predvideva, da sledi trobljenju bremzanje in da skrajša zavorno pot že sam prej izklopi tempomat
smile-1.gif

Drugače pa mogoče kak slab stik na tipkah... brez obiska servisa seveda ne bo šlo...

LP
MAre

jezek

Guru
24. jul 2008
3.663
1.522
113
Bom preveril na svojemu. Predvidevam pa da je to namensko. V nasprotnem pa gre verjetno za slab stik na konektorju volanskih komand - nekje pod volanom. Dvomim da gre za okvaro tipke ali softvera. (pri enem drugem citroenu se je slab kontakt npr. kazal tako, da je občasno pritisk na tipko vol- glasnost radia še povečal - ostale komande pa so delovale normalno) - to pomeni, da komande na volanu ne delujejo po principu stikala on-off za vsako posamezno funkcijo, ampak vsaka komanda pošlje signal v računalniško mrežo, potem pa glavni računalnik sproži določeno funkcijo.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
No, to je zanimivo. Pri meni dela tempomat povsem normalno, če to ni nekje med majem in septembrom, ko je zunaj toplo. Takrat se mu pa rade pomešajo komande na tipkah. Včasih popolnoma odpove poslušnost in dela samo "set" brzine na naključni tipki, če pa katerokoli tipkom tiščim pa se tempomat resetira in ugasne. To je po mojem vsekakor dokaz, da tipke niso on off stikala ampak gre preko računalnika. Sem se sicer navadil in takoj prepoznam, kako se bodo tisti dan obnašale tipke in se pač prilagodim. Se komu sanja kako tole zrihtat? Z uradnim servisom se ne mislim bost, ker cliota s tempomatom še živ bog ni videl in mi bojo menjali vse po spisku. Ne mislim zapravit preveč denarja, ker gre vendarle za delovnega konja.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.009
1.815
113
Emona / Carnium
Itak, da nimam navade trobit na AC. Potrobil sem, ker se mulcu zadaj zdi blazno smešno, če potrobim pri 120/h :D
Bom poskusil še v drugem avtu...mogoče je to feature & not a bug kot je nekdo že namignil...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Še en z muhastim tempomatom na C4.

Vsake toliko časa se izklopi in javi nek error. Izklopim, nazaj vklopim in dela.
confused-1.gif

A se dejansko izklopi ali gre samo v pripravljenost? Podobno kot če pritisneš na zavoro ali sklopko...

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
to ni feature ampak kar lepo bug. zato bi avto kar hitro na tester peljal, da zaradi elektronskih pedal ne bos drugic, ko bos pritisnil pedal za bremzo zacel pospesevati.
evil.gif

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
ksz

pri meni je bil problem v slabem/oksidiranem kontaktu na tipki na volanu. Če malo pogonim tisti kolešček, je za en čas mir. Mi je pa vedno javil napako in lučka za servis se je prižgala.

lp

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
evo stestirano. Pri vklopljenem tempomatu lahko hupam kolikor hočem pa se tempomat ne izklopi.

lp

mistique

Guru
16. jun 2009
14.009
1.815
113
Emona / Carnium
Očitno je to res bug pri C4 (mogoče kar pri PSA vozilih v tem razredu).
Stvar sicer ni tako zelo moteča, bom pa iz preventive peljal na diagnostiko...

Hvala za komentarje.

jezek

Guru
24. jul 2008
3.663
1.522
113
Preveril tudi sam: hupa ga ne izklopi!
Predlagam, da servis preveri kontakte, saj dvomim, da bo diagnostika kaj pokazala.
Tempomat po vsej verjetnosti komunicira z računalnikom po isti žici kot hupa (pri naknadni vgradnji tempomata v Jumperja se modul tempomata priključi ravno na žico od hupe).