Butan plin za gospodinjstvo - saje!

NNxxNN

Pripravnik
30. jun 2011
39
0
6
Par dni nazaj sem šel iz steklokeramične plošče nazaj na plinsko. Na Petrolu sem kupil plinsko bombo - 10L butan plina. Problem, ki se je pojavil so saje. Vsa posoda je po kuhanju črna od saj. Plamen ni moder ampak bolj rumen, kar po mojem povzroča saje in pa gorilna moč se mi zdi manjša kot pred leti, ko sem plin iz bombe nazadnje uporabljal.
Plošča za plin je nova (75 cm, 5 x plin) - Elektrolux, srednji cenovni razred.
Kaj bi lahko bil vzrok sajam?
Sama mešanica plina (primesi) ali napačno izgorevanje (preveč zraka) ali kaj?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Enak problem sem imel jaz, zamenjal sem šobo (dizo) in je sedaj v redu.
Vsekakor pa ti predlagam obisk serviserja, da pregleda tudi ostalo.
Plin pa po mojem mnenju ni kriv

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.117
4.089
113
Lahko je tudi plin. Glede na to da pri nas doma od vedno kuhamo na plin lahko povem da se vsake toliko zgodi (zadnje čase bolj pogosto) da je plin zanič. Zanič plin pelješ čimprej nazaj in zamenjajo (zatežiš za drugo "serijo") brez besed ker je to očitno pogosto.

Če na vseh gorilnikih dela zanič potem je lahko plin, glavni vod (slabo odprta jeklenka, tesnilo zataknjeno, regulator) ali pa nastavitev štedilnika. Glavna nastavitev je ponavadi regulator za tlak plina kjer moraš nastavit tlak med "flaširanim" (jeklenke) in pa "točenim" (plinsko omrežje). Nekateri sicer mislim da imajo tole enako in potem so samo šobe različne.

Predlagam da pokličeš mojstra da nastavi vse kot je potrebno oz. še prej zamenjaj jeklenko (ker praviš da je par dni, potem jo verjetno nisi porabil nič in pač naj ti jo na petrolo zamenjajo).

Nepravilno zogrevanje plina tvori ogljikov monoksid, tako da plina ki gori rumeno in dela saje NE uporabljaj!
grims-1.gif

NNxxNN

Pripravnik
30. jun 2011
39
0
6
Hvala za odgovore. Najprej bom zamenjal jeklenko za eno iz druge serije. Če se bo problem ponovil pa pokličem še serviserja in naj zadevo pregleda ter po potrebi pravilno nastavi.

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Če je plošča (štedilnik) nova preveri v navodilih kaj piše glede šob ... so različne za plin iz plinovoda ali iz jeklenke ...

Ko sem doma pred leti menjal štedilnik, je prav tako po priklopu jeklenke gorel rumen plamen, pa večji je bil kot običajno. Potem pa sem v vrečki z navodili našel druge šobe, za plin iz jeklenke. Zamenjal šobe in je gorelo normalno modro...

Petrol

Petrol d.d.
31. avg 2011
109
22
18
Citat:
Uporabnik NNxxNN pravi:
Par dni nazaj sem šel iz steklokeramične plošče nazaj na plinsko. Na Petrolu sem kupil plinsko bombo - 10L butan plina. Problem, ki se je pojavil so saje. Vsa posoda je po kuhanju črna od saj. Plamen ni moder ampak bolj rumen, kar po mojem povzroča saje in pa gorilna moč se mi zdi manjša kot pred leti, ko sem plin iz bombe nazadnje uporabljal.
Plošča za plin je nova (75 cm, 5 x plin) - Elektrolux, srednji cenovni razred.
Kaj bi lahko bil vzrok sajam?
Sama mešanica plina (primesi) ali napačno izgorevanje (preveč zraka) ali kaj?

Spoštovani,

eden od vzrokov za saje so lahko tudi neprave šobe na vašem štedilniku. Nameščene morate imeti namreč šobe za utekočinjen naftni plin, do saj pa lahko pride, če imate nameščene šobe za zemeljski plin. Če težava ne tiči v šobah predlagamo, da čim prej zamenjate jeklenko.

Za vsa podobna vprašanja smo vam vedno na voljo, prek sistema Povej Petrol www.petrol.si/povej.

Lep pozdrav,
Klemen Geršak
Petrol Marketing