Bučna semena - olupljena ali ne?

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
V trgovini lahko kupiš olupljena ali cela semena,pa me zanima ali je treba cela lupit ali se lahko je kar cele?meni so celi namreč dobri,ampak baje da ptiči to pustijo.

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.385
315
83
Jst jih mam v pisarni zmeri na mizi tiste neoluščene seveda, da se malo zamotiš, ker oluščene bi stresu v usta pa bi blo konc vesela. Oluščena niti niso tok slana, pa tud niso tok dobra, ker oluščena v uni vrečki ratajo taka čudna, zatohla. Luščim jih pa že tko zrutinirano pa hitr, da je isto, kot bi cele jedu. Kdaj pa tud kr kšnga neoluščenga pozobam, če mi zapaše slano. Drgač pa ja, naj bi jih luščil
smile-1.gif

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.058
6.248
113
Zakaj bi jih naj luščil??? Jaz jih vedno pojem neoluščena. No v bistvu se sploh spomnil nisem da bi jih luščil.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Zakaj bi jih naj luščil??? Jaz jih vedno pojem neoluščena. No v bistvu se sploh spomnil nisem da bi jih luščil.

Car.
hysterical-1.gif

Boljša so neoluščena. Vmes, ko jih luščiš (z usti), še mal poližeš tisto slano. Je pa jeba, ker ne moreš nehat tega grickat, potem imaš pa razžrta usta.

PS: Dobro, da ste me spomnili. Imam še eno vrečko. Mnjam, mnjam.
grin1.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Odvisno kak močno pražena so, nekatere se da brez problema cele pojest, ene so pa res lesene in okus kot da bi laminat jedel.

Mam pa raje oluščena, ker mi je grozno tisto lupit in imaš polno slinastih koščkov lupin po mizi (Fox Mulder style).

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
Jaz občasno kar v trgovini vprašam, če ima kaj odveč semen, ki odpade iz sosedovega peciva.
Sveže pečeno in zastonj.
smile-1.gif

Aja, drugače pa večkrat cele, ker se mi jih ne da lupiti.

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
jaz pa ponavadi iz beograda prinesem - tokrat sem prineso 6kg. Edino kar mi je zal, da nisem dobo soljene
frown-1.gif

ve mogoce kdo, kak bi lahko sam obdelal
smile-1.gif
?

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
ksz...

če so tista mala semenka, ni problem cela pojest, domača, k je pa trda lupina, pol pa zna bit mal bedno. tko k je nekdo reku, fajn je k je slabno, pol si pa len, pa razžrta usta smo pa tut cela pojedl
grin1.gif
bo treba kšno vrečko spet kupit po dolgem času

escada66

Fizikalc
5. sep 2007
1.113
32
48
Veš kaj naredi--( tudi to sem že prakticiral)
Količino (takšno da jo boš lahko na pekaču lepo razporedil) zmoæi pod vodo- na hitrco...posoli kot želiš, razporedi po pekaču in hop v pečico. Dejansko jih jahko samo posušiš ali dodatno dopečeš ( men so slednje boljš) bolj tist taprav okus pride do izraza,,,

AfterEight

Fizikalc
16. sep 2007
1.217
0
36
neoluščena imajo precej boljši okus, to da so ponavadi bolj slana je le še pika na p(i)vo
smile-1.gif

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
Citat:
Uporabnik escada66 pravi:
Veš kaj naredi--( tudi to sem že prakticiral)
Količino (takšno da jo boš lahko na pekaču lepo razporedil) zmoæi pod vodo- na hitrco...posoli kot želiš, razporedi po pekaču in hop v pečico. Dejansko jih jahko samo posušiš ali dodatno dopečeš ( men so slednje boljš) bolj tist taprav okus pride do izraza,,,

sem razmisljal ravno v tem smislu, bom probal pa javim :D
kr vcasih ko prinesem iz srbije, so take, da je na nekaterih prav nakopicena sol, pa so tiste najboljse :D Jezik pa na koncu celi razrt :D

AfterEight

Fizikalc
16. sep 2007
1.217
0
36
Včasih sem prav takšne kupoval na celjski tržnici. Še najboljše pa je, da dobiš surova semena in si jih pripraviš doma po lastnem okusu.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Bela od soli. Če dobiš v trgovini od Oljarne Središče boš težko dobil boljše.

Je pa res kot je escada66 napisal - če imaš sveža ali neslana se jih da enostavno popečti. Samo ne jih predolgo pustit, ker postanejo hitro čisto suha (pač vsake toliko eno vzet ven in probat).

B81

22. jul 2007
37.782
11.050
113
Niso bela od soli, to so taka vrsta semena. Seveda pridejo k nam iz uvoza, ker v Slo verjetni ni več kmeta, ki bi gojil to seme z lupinami, ker niti ni strojne mehanizacije za lupljenje.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Meni so večji užitek neuluščena, ker imam potem z njimi več dela (čeprav sem se jih prenajedla - sem imela glih obdobje bučnih semen
smile-1.gif
, neuluščeni pa niso zanimivi za jest, vsaj meni ne.

V Lidlu imajo dobra bučna semena, ne preveč slana pa še čista so pa še smešna cena 1.09€.