Brusenje sekire?

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Tale brus se mi zdi vredu pa me vseeno zanima a je se kaksna alternativa ki je cenejsa? Upam sicer da za sekiro tole deluje, ker razmisljam potem raje v smeri brusilnega namiznega stroja ki ga se za kaj drugega uporabis pa ni dosti drazji od tega rocnega brusa. Ali pa kr vsakic drugo sekiro kupim k so od 5 eur dalje.

Nazadnje urejeno:

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Evo, točno to sem hotel napisat. Sekira (če ni ravno premium kvaliteta, kar za 5€ ni) ne rabi oh in sploh ostrine, da se briješ z njo. Navadna kotna brusilka z brusnim kolutom fine granulacije po mojem naredi več, saj je sploh poceni sekiro treba večkrat brusit. Z kotno brusilko narediš to "usput".

getrag

Pripravnik
5. nov 2010
262
0
16
50
jas sekire pa nože na kosilnicah vse brusim ročno z ploščato pilo
drugače pa fleks ali pa kolutni brus. meni je prva pila, pol kolut nazadnje fleks

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.146
6.960
113
pri taščici
pa s fleksarco ne "zažgete" ostrine?
avtor: nabavi nek namizni kolutni brusilnik. Če pa imaš namen brusti enkrat letno, pa probaj s fleksarco samo bodi nežen

getrag

Pripravnik
5. nov 2010
262
0
16
50
pri fleksu je obvezna šajba za brušenje ne tanka za rezanje.dosti modelov niti ne ve da obstaja šajba za brušenje

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
fibrca mala... pa gasa.... ja, pa ne preveč tiščat, ker se res pol zažge.... nalahko , pa je idealno..
zmaga.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.146
6.960
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik getrag pravi:
pri fleksu je obvezna šajba za brušenje ne tanka za rezanje.dosti modelov niti ne ve da obstaja šajba za brušenje
vem da obstaja, problem je v prevec obratih, zaradi katerih se razvije prevelika T na povrsini zeleza. In to ne deluje dobro na ostrino. Pri gozdarksi sekiri ki je bolj cepilno kot rezilno orodje to nima takega pomena, pri rezilih pa ima

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi: problem je v prevec obratih, zaradi katerih se razvije prevelika T na povrsini zeleza. In to ne deluje dobro na ostrino. Pri gozdarksi sekiri ki je bolj cepilno kot rezilno orodje to nima takega pomena, pri rezilih pa ima
To popolnoma drži.
Še nekaj teorije (ki jo praksa dokazuje) na to temo: rezilna jekla so v večini primerov 'sestavljena' iz mehkega, nosilnega materiala in zelo trdih kristalnih delcev, ki so tisti ki režejo. Te delce lahko s pregretjem uničimo (pogojno rečeno - razkalimo), ali pa jih z napačno smerjo brušenja iztrgamo iz nosilnega materiala. Rezultat je, da je ostrina sicer videti dobra, vendar se zelo hitro otopi.
Prav zaradi tega je najkvalitetnejše brušenje ob prisotnosti vode in najslabše možno s sredstvom pri visokih obratih, torej tudi s brusnimi ploščami na kotnih brusilkah ('fleksarcah').
Pripravica, ki jo je v prvem prispevku pokazal Ralliart je zelo dober domač pripomoček in v veliki meri preprečuje uničenje pri brušenju.
Za vrhunsko pripravljene sekire pa je pogoj še poliranje ostrine, po možnosti pa tudi cele ploskve.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ksz

No sej zato sem pa vprasal, ker vem da se vsak najraje posluzuje flexarce in tko na hitro neki nabrusi, ampak kovino pregrevat s flexo je slabo kot je ze omenjeno se lahko material omehca zaradi pregrevanja, s flexo je vrjetno tudi tezko enakomerno delati. Bo zgleda res treba pilo v roke, sicer to za teren ni ker bi morala biti vpeta nekam. Tist od fiskarsa se mi zdi pa enostavno predrago 20eur glede na ostalo, sicer je pa sekira pac navadna in bo treba kr s pilo.

getrag

Pripravnik
5. nov 2010
262
0
16
50
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik getrag pravi:
vem da obstaja, problem je v prevec obratih, zaradi katerih se razvije prevelika T na povrsini zeleza. In to ne deluje dobro na ostrino. Pri gozdarksi sekiri ki je bolj cepilno kot rezilno orodje to nima takega pomena, pri rezilih pa ima

hvala ker si omeno in se čist strinjam. prvo mi niti na pamet ni prišlo. ja če bi pregrel konico sekiro bi jo skalil to pomeni da rata trda in se bo prej krušila.najbolj pametno je mala hitrost pa čim bolj natančno da je manj dela
meni je že nasploh grdo gledat teksturo ki jo fleks pušča ker vse skup tak ofuca da ni za gledat

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.146
6.960
113
pri taščici
kupi en kos kamna ki je zlepljen s fine in grobe zmesi. namočiš v kanglo z vodo in pobrusiš najprej z grobo, potem pa še s fino stranjo.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
kupi en kos kamna ki je zlepljen s fine in grobe zmesi. namočiš v kanglo z vodo in pobrusiš najprej z grobo, potem pa še s fino stranjo.

467716-post_slo.gif

treba pa je paziti na kot brušenja za sekiro rpedlagam da ni kot preoster, brussit je treba bolj pofd topim kotom kot pri nožu, plus moraš držat brusilni kamen oz sekiro skoz pod več ali manj istim kotom

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Še mojih 5 centov: sekire za sekanje (vej) se brusijo pod kotom 25-30 stopinj - torej je skupni kot rezila med 50 in 60 stopinj, sekire za cepljenje pa pod kotom 35-40 stopinj. Če je le mogoče jih brusite na kamnu, ki se hladi z vodo, sprejemljiva je tudi pila, fleks pa je samo izhod v sili...