brušenje nožev - kamen??

vanmarkus

Fizikalc
15. mar 2010
1.280
1
36
tam spodaj
alteraši dejte mi pomagat

imam nekaj žepnih nožev, ki so potrebni brušenja

zato iščem kamen za brušenje
nič dragega

kaj svetujete? vodne? keramične? itd.

to sem zasledil a bo za kaj?

http://www.amazon.com/gp/produ...;pf_rd_i=507846

mogoče bi raje vzel kaj večjega, da bom lahko tudi kakšen kuhinjski nož nabrusil

lp
zmaga.gif

getrag

Pripravnik
5. nov 2010
262
0
16
50
za ročno je dovolj navadna korundijeva dila pa jo malo namočiš z vodo.to govorim za kuhinjske nože.če maš kakega specijalnega švicarja je bolje storjno zaradi kota rezila.
jas sem si doma naredo eno stojalo da lahko naštimaš na kote na eni strani pa dve objemki pa dam dremel gor.gzk gzk pa je fertik:)

B81

22. jul 2007
38.015
11.168
113
Kompliciraš...obrni porcelanast krožnik in nabrusi nož....
smile-1.gif

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.175
7.927
113
Citat:
Uporabnik vanmarkus pravi:
alteraši dejte mi pomagat

imam nekaj žepnih nožev, ki so potrebni brušenja

zato iščem kamen za brušenje
nič dragega

kaj svetujete? vodne? keramične? itd.

to sem zasledil a bo za kaj?

http://www.amazon.com/gp/produ...;pf_rd_i=507846

mogoče bi raje vzel kaj večjega, da bom lahko tudi kakšen kuhinjski nož nabrusil

lp
zmaga.gif

Če si od tam spodaj imaš v bližini sigurno kakšno cigansko naselje! Oni ti bodo nabrusili nože, škarje, lahko pa tudi ženo...
evil.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
če nimaš dragih nožev bo čisto v redu kak kamen iz bauhausa...predlagam vodnega, ne oljnega, je manj svinjarije po mojih izkušnjah. Pomembno pa je, da znaš nabrusiti, najprej poglej po netu imaš veliko nasvetov tudi v video obliki, nato en res poceni nož in začni. Aja, pa vodni kamen imej pred brušenjem nekaj minut v vodi. In pomembno je tudi, kako je tvoj nož predhodno nabrušen, če ima tkim. rolling edge (kar zelo verjetno nima), raje pusti pri miru. Tega tudi marsikateri kao profi brusilec ne zna pravilno nabrusiti.

getrag

Pripravnik
5. nov 2010
262
0
16
50
to se takoj vidi če ma zaobleno ali navadno rezkano rezilo.žepni nožeki pa take praktične zadeve so skoz rezkane.zaobleni so kaki meči pa sable bol za gledanje kot pa za nuc.pa tako rezilo se jebeno hitro okruši.ni glih zadeva za it se komandosa po šumi za bajto:D

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Ja, seveda se vidi, to je res, ampak če se čisto nič ne spoznaš, lahko zajebaš nož. če se lotiš brušenja. Drugače pa zadeva precej dobro drži ostrino, nimam pa osebnih izkušenj, saj so taki noži zelo redki. In dragi, kot si sam ugotovil. Malo dvomim, da imajo poceni češki meči takšno brušenje.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Drugače pa ja, seveda kupiš veeeelik nož iz AIS 420 jekla za nekje 40 evrov pa skačeš okoli bajte z njim, zadeva je precej bolje narejena (full tang) kot kakšni ibr poceni 'rambo survival' noži in za namen, ki si ga napisal čisto zadostuje, res dobri noži za recimo od 300 evrov navzgor so pa za v predal v šatuljici, obloženi z baržunom. Za neki dober survival knife pa daš tam nekje 120 -200 evrov, recimo gerber LMF infantry, če hočeš kao b* orodje, pa če ostanemoi kar pri isti firmi, vzameš za ene 50 evrov več LHR. Ki ga itak nikoli ne boš rabil. LMF pa res mogoče kdaj.

vanmarkus

Fizikalc
15. mar 2010
1.280
1
36
tam spodaj
zbrusit bi moral

tri victorinoxe

en spyderco vg-10

pa nekaj kuhinjskih

preveč dragega nimam v bistvu

razen en japanski stvor, ki je po petih letih še vedno oster za pop
smile-1.gif

getrag

Pripravnik
5. nov 2010
262
0
16
50
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Drugače pa ja, seveda kupiš veeeelik nož iz AIS 420 jekla za nekje 40 evrov pa skačeš okoli bajte z njim, zadeva je precej bolje narejena (full tang) kot kakšni ibr poceni 'rambo survival' noži in za namen, ki si ga napisal čisto zadostuje, res dobri noži za recimo od 300 evrov navzgor so pa za v predal v šatuljici, obloženi z baržunom. Za neki dober survival knife pa daš tam nekje 120 -200 evrov, recimo gerber LMF infantry, če hočeš kao b* orodje, pa če ostanemoi kar pri isti firmi, vzameš za ene 50 evrov več LHR. Ki ga itak nikoli ne boš rabil. LMF pa res mogoče kdaj.

ne spoznam se na neke combat nože vem pa nekaj o obdelavi kovin tak da se nočem kregat:) hotel sem samo povedat da je rezkano rezilo v vsakem pogledu boljše od zaobljenega in bolj univerzalno.nisem rekel idi taborit s kuhinjskim nožem:)

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Razloži nam, zakaj je boljše, se bomo še kaj novega naučili. Evo, TUKAJ so tipi brušenj, prej sem omenjal to, kar je tukaj imenovano convex edge, avtor strani ga kar pohvali. Jaz takega noža sicer ne bi imel, saj ga ne znam nabrusiti, noža, ki ga sam ne znam nabrusiti, pa ne želim imeti. Praviš, da sicer nekaj veš o obdelavi kovin, kaj pa počneš točno? Pa da ne boš narobe razumel, tudi jaz se ne mislim kregati, se pa rad kaj novega naučim oziroma če se glede česa motim, tudi spremenim mnenje, če me ndkdo prepriča s svojimi argumenti.

No, tudi kak kvaliteten kuhinjski nož bi rajši vzel na taborjenje kot pa cenen 'rambo' nož, katerega produkcija stane 5 evrov in rezilo odleti (po možnosti v glavo) ob srečanju s kakšno debelejšo vejo, ki jo želiš presekati

krengorenc

Pripravnik
12. jul 2011
136
0
16
Jaz uporabljam (za večje-boljše) nože brus, kakršen se uporablja za brušenje kos, srpov,... Namočim v vodo in z majhnimi krožnimi gibi drsim po rezilu. Do sedaj nisem zafrknu še nobenega rezila. Najceneje, najhitreje- sam svoj mojster.
zmaga.gif