Brušenje in barvanje parketa

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
V dnevni sobi so po tleh lesene deske, ki so vrjetno samo enkrat bile prebarvane z neko rjavo barvo. Med deskami pa je povsod malo lufta.

- Koliko računajo majstri, da mi barvo zbrusijo dol za sobo 5x5m?
- Kako zapolnit reže, ki so šrioke tudi do pol cm?

Bi se morda še lotil sam brusit, sam z malo ročno mašinco bi vjetno bilo kot morje:) pa zakadil bi celo stanovanje.
Potem pobarval nazaj bi vrjetno kr sam.
Za reže pa sem razmišljal, če bi na temno pobarval deske, bi potem s črnim silikonom zapolnil reže in bi blo tko mal dirty scena:)
Če pa bi na svetlo pobarval pa še ne vem kak bi jih zapolnil:(

Kakšne ideje??

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Deske so verjetno jelka ali smreka, kar pomeni da po brušenju ne bodo ravno lepe. Les iglavcev namreč po nekaj deset letih spremeni barvo v umazano sivo-rjavo. Reže so nastale zaradi delovanja lesa, ki je v tej smeri pri iglavcih cca 3-4%, z leti pa se to delovanje močno zmanjša. Kljub temu ne priporočam polnjenja rež s kakšnim kompaktnim materialom, vsaj malo elastičnosti je nujno. Klasični silikon bi znal biti problem, dobi se precej podobnih materialov na akrilni bazi v kartušah (nisem čisto na tekočem), ki so namenjeni polnjenju rež
Stroje za brušenje parketa se da izposodit, kolikor vem, prah pa bo - v vsakem primeru.
Svetlo barvanje verjetno odpade, enaka ali celo temnejša barva bi bila boljša rešitev.
Toliko od mene, bo pa še kdo kaj dodal.

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Ko je meni pred leti parketar polagal parket je omenjal 16 EUR po kvadratu za brušenje + barvanje parketa.

Če se že lotiš sam bi moral delati z mašinco na neskončen trak z odsesavanjem (da ima gor vrečico)..oz. na tak način ti bo tudi parketar pobrusil (če nima kakih bolj profi strojev).
Za filanje lukenj se običajno uporabi kar ta fin prah od brušenja pomešan z Mekolom oz. nekatri se mi zdi da dalajo mešungo praha + laka (oz. prvega namaza).

Zdaj če ne bi imel rež v parketu bi ti svetoval da naredi sam, zaradi njih pa bi sam na tvoje mestu raje vzel parketarja ker cenovno te ne bo sezulo (400 do 500 EUR).

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
@vincent
Uff, za tak dnar je pa že za razmiselt, da kupim sam orodje pa pol po polovični ceni naprej prodam. Delat mi ni težko. Imam levo in desno roko:))

Mešanica prahu in lepila me skrbi, da barva ne bi prijela na lepilo.

@oriolus
Res je les iglavca, sam kater točno pa ne vem.
Sem že danes gledal v bauhausu, če imajo kaj podobnega silikonu in, da je temu namenjeno pa nisem nič našel.

Glede izposoje pa mi je tole vrglo pod prvi zadetek. Je kr za razmislet:)
http://www.sposodite.si/?nStran=oglasi&nPod=rezervacija&oid=24

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
U hudo, hvala!!

V bauhausu sem danes že gledal, če imajo kaj izposoje, pa tam ko je včasih bilo, so sedaj kopalnice. Drugje pa tudi nisem videl. Bom kak telefon še obrnil pa nekaj bo:)

ForeignBreed

Pripravnik
17. avg 2007
712
0
16
Bačka Palanka
Večje luknje, jaz sem naprimer pri ladijskem podu grče, kitaš z kitom za les. Obstaja v različnih barvah glede na svetlost lesa. Ko na koncu polakiraš se nič ne vidi. Imajo ga v vsaki trgovini z barve/laki.

Drugače se pa parket pobrusi in se prah zmeša z lakom, ko se povleče prvo roko. Ko se prva roka posuši se jo še enkrat na rahlo pobrusi, tako da se pobere vse kar je lak dvignil. Ko greš potem čez še dvakrat se nepravilnosti ne vidijo več...

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Eno vprašanje glede brušenja in lakiranja... kolk je pa to kej težko brusit in lakirat? Je zakomplicirano? S fotrom sva praktična in sva doma že marsikaj sama naredila. Mene ima tudi da bi kar najel brusilnik in sam zbrusil in polakiral, samo ne vem kako je to v praksi. Verjetno ni tako enostavno in poceni?

@Fusion: kako si potem rešil ta problem? Ali si najel brusilnik in sam pobrusil in polakiral?

ForeignBreed

Pripravnik
17. avg 2007
712
0
16
Bačka Palanka
Ni take krize. Z tavelikim strojem pobrusiš in z fleksarico s šmerglom popraviš po vogalih. Po brušenju polakiraš prvo roko. Ko se posuši greš čez z centrifugalnim brusilnikom. Zadevo posesaš in greš čez še dve roki laka...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Veliko je odvisno od spretnosti in občutka.
In seveda zahtevnosti za končni izgled.
Kljub temu, da sem pred tem, ko sem prvič sam brusil klasičen parket (leta 1985) že dolga leta delal z lesom in brusil tudi najzahtevnejše sestave furniranih površin, mi 'izdelek' ni uspel. Lahko da je bila krivda pri stroju, ki je bil precej 'zmahan' (s tem sem se tolažil takrat), bolj verjetno pa je bil vzrok pri moji neizkušenosti v tej vrsti posla.
Kasneje, po preselitvi v novo hišo, sem zadnje, končno brušenje prepustil profesionalcu, vse ostalo pa sem naredil sam - položil parket, ga grobo obrusil in na koncu trikrat prelakiral.

Tako da velja premisliti, če je ceneje res 'ceneje'.

Mojih 5c

LP

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Za po vogalih kaj tazgale prav pride

90615_0.jpg

digg

Pripravnik
10. okt 2008
316
0
16
Pred 2 letoma imel enak problem in dilemo. Res da bi z izposojo stroja par 10 evrov prišparal, ampak vprašanje kako bi bilo narejeno. Potem sem našel mojstra, ki mi je pobrusil in polakiral 2x sobo velikosti 4x4m za 100eurov skupaj z lakom. Sam sem odstranil robne lajsne, pomagal sem mu brusiti po robovih in na fino med prvim in drugim lakiranjem.
Pod je bil borov, fuge je zalil z mešanico brusnega praha in laka. Sedaj po dveh letih zgleda dobro brez razpok.

Tak da premisli če se ti splača, se mi zdi da moraš kar imeti občutek z brusnim strojem, sploh enakomerna hitrost in obračanje na vogalih zgleda zajebano. Lak pa tudi ni poceni...

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Nisi mogu tega prej povedat:)

@Spirit
Zaradi postavitve planetov :D sem potem položil laminat:)
Jebiga, malar je prišel čez noč, po sveže pleskanem se mi pa ni več bruslo, sploh pa ko sem videl kakšne so cene in kolk je jebe, če bi šel sam delat.
Kak se zna kadit in kolk je dela sem se pa že prepričal, ko sem kolegu renoviral stopnice.

S fibrco gre super vse dol, sam se pa tut super kadi:) Hišnega sesalca je škoda, rajš si v lidlu kupi un "idnustrijski" al si ga pa sposodi.

Za tako ceno kot je @digg napisal pa sploh nima kaj študirat:)

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
halooo.. dej povejno, kje imaš tega mojstra. A ne vidiš, da ga delo čaka!!

Kolko pa računajo v bauhausu za isposojo tega stroja za brušenje?????

cresh

Fizikalc
2. sep 2007
1.137
6
38
Litija
Da si mal sposodim temo.

V novem stanovanju je parket, ki je polakiran z nekim vodnim lakom. In sicer 2 roki. A je možn, da dobim parketarja in da mi polakira še eno roko laka in sicer brez brušenja. Najbrž tukaj gor ne gre nič drugega kot spet vodni lak ali dam lahko poliuratanski lak čez?

Hvala

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Na površino prelakirano z lakom na vodni osnovi načeloma lahko gredo tudi druge vrste lakov, ker je akril po osušitvi postal netopen.
Kljub temu pa je nujen preskus na manjšem delu, predvsem zaradi možne agresivnosti topila (razredčila) drugega laka.
Vendar popolnoma brez brušenja ne bo šlo. Površino je treba v vsakem dodatnem posegu obrusiti s finim brusnim sredstvom (papir, platno, scotch-brush), če želimo imeti dober oprijem končnega premaza. Sicer obstaja možnost luščenja te zadnje plasti, ali pa pojav 'otočkov'.

To je splošen nasvet, bolj zanesljivo pa bo verjetno mnenje kakšnega od IZKUŠENIH parketarjev, ki bi si površino ogledal 'v živo'.

kroja

Pripravnik
4. nov 2008
282
0
16
malo obujam temo.

Imamo običajen parket približno dolžine 40-50 cm, širine nekje 5-6 cm, star približno 25 let. Bolj svetel. Nekje 20 kvadratov.

Dobro ohranjen, tam kjer so pohodne površine ali kjer se veliko sedi je pa že obrabljen. ni več svetel, kot da bi ga pobrusil, torej ni več gor laka.
Torej na treh delih je parket že obrabljen(ni več laka), morda vse skupaj 2 kv. metra, ostala površina dokaj okey.
A se bi dalo kupiti tak lak kot je ta, ki je že nanešen in se poškodovano površino še prej lepo na fino pobrusi z kakšno tako zadevo http://www.mimovrste.com/artikel/4190024727/ekscentricni-brusilnik-metabo-fsx-200-intec

nevem kakšen lak se je nanašal pred 25 leti ampak če bi dobil istega v trgovini, bi po finem brušenju teh obrabljenih delov parketa lepo polakiral.

Nočem da bi izpadlo grdo, ni pa potrebe da bo izpadlo tipi topi, vsekakor pa hočem nek zadovoljiv učinek. Cele površine pa se mi ne da brusit z zgornjo brusilko, morda bi celo kasneje pobrusil celo površin, če bi s to brusilko lepo brusilo. S tračno brusilko ne upam, ker mislim, da bi bila bolj nerodna pri brušenju.

Nazadnje urejeno: