Glede na to, da mi vsak, ki se z ukvarja z računovodstvom govori drugače vprašam še alter, kjer vsi vemo skoraj vse
Situacija: partner pri meni kupi izdelek x (NC=50€, PC=200€), ker imam akcijo mu zraven brezplačno podarim izdelek y (NC=10€, PC=20€).
Na računu bi to izgledalo:
x=200€
y=0€ (redna cena 20€, 100% popust)
Cena brez ddv = 200€.
DDV=44€
Cena z DDV = 244€
Ker od drugega izdelka ne bi obračunal davka bi bil po nekaterih izjavah v prekršku. To tezo potrjuje tudi tale članek: http://www.delo.si/novice/ljubljana/ljubljanski-gostinec-je-sposoben-nahraniti-stotnijo-lacnih.html
Še ena izmed teorij enega računovodskega servisa:
"Vsakemu partnerju lahko v roku1 leta podarimo za 40€ brezplačnih izdelkov."
Rešitev:
izdelku y dam 99% popust, torej je cena 1 cent in od te cene se obračuna ddv. Po eni izmed teorij sem tudi zdaj v prekršku, ker prodajam izdelek pod nabavno ceno (tudi glede na zgornji quote "od resnične vrednosti takega obroka" ampak mi to sploh ni logično. Tudi brezplačne karte na eventimu imajo napisano ceno 1 cent.
Imate glede tega kaj izkušen, kakšno idejo?
Situacija: partner pri meni kupi izdelek x (NC=50€, PC=200€), ker imam akcijo mu zraven brezplačno podarim izdelek y (NC=10€, PC=20€).
Na računu bi to izgledalo:
x=200€
y=0€ (redna cena 20€, 100% popust)
Cena brez ddv = 200€.
DDV=44€
Cena z DDV = 244€
Ker od drugega izdelka ne bi obračunal davka bi bil po nekaterih izjavah v prekršku. To tezo potrjuje tudi tale članek: http://www.delo.si/novice/ljubljana/ljubljanski-gostinec-je-sposoben-nahraniti-stotnijo-lacnih.html
Citat:
"Njegovega dobrodelnega početja ni ustavila niti davčna uprava, ki ga je opozorila, da mu mora v skladu z zakonodajo tudi za brezplačni obrok zaračunati višino DDV od resnične vrednosti takega obroka."
Še ena izmed teorij enega računovodskega servisa:
"Vsakemu partnerju lahko v roku1 leta podarimo za 40€ brezplačnih izdelkov."
Rešitev:
izdelku y dam 99% popust, torej je cena 1 cent in od te cene se obračuna ddv. Po eni izmed teorij sem tudi zdaj v prekršku, ker prodajam izdelek pod nabavno ceno (tudi glede na zgornji quote "od resnične vrednosti takega obroka" ampak mi to sploh ni logično. Tudi brezplačne karte na eventimu imajo napisano ceno 1 cent.
Imate glede tega kaj izkušen, kakšno idejo?