Brezplačna pravna pomoč

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
če imamo konkreten primer:

Na sodišču sta dve stranki obe imata odvetnika po brezplačni pravni pomoči. Tako kot vedno ena stranska pač izgubi kako je potem s plačili odvetnikov. Krije oba odvetnika država? Ali tisti ki izgubi plača odvetnika nasprotni stranki njegovega pa vseeno plača država?

Upam da nisem preveč zakompliciral in je vprašanje jasno.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ti bo kdo drug NATANČNO pomagal ampak jaz mislim da če ima druga stranka brezplačno pravno pomoč in izgubi mora le tebi plačat tvoje odvetniške stroške, njej pač časti država. V primeru da pa ti izgubiš pa mislim da moraš državi plačat te "brezplačne" odvetnike dodeljene s strani države. Ni mi jasno zakaj bi ti država kaj podarila če si "kriv" ?

miha013

Fizikalc
20. jul 2007
5.204
0
36
42
lj
Zakaj pa Strojani dobivajo socialo?
Jaz mislim, da če imaš BPP in da tudi če si kriv, tvoje stroške krije država

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik miha013 pravi:

Možno, ampak misliš da bo država plačala za tvojo krivdo v pridemu da se dokaže da si kriv? Meni se zdi smešno, skoraj absurdno. Torej Franc je ogoljufal Toneta, Tone vloži proti njemu civilno tožbo, Franc "kao" nima denarja, je socialni problem in logično prvovrstna dražava mu nudi brezplačno pravno pomoč saj se revež ne more sam braniti in ker smo v demokratični deželi je pač to prav da mu država postavi zagovornika. Dokaže se da je Franc kriv, država bo še vedno tako dobra da bo plačala sodne stroške ter stroške Tonetovega odvetnika? Morda še pokrije odškodninski zahtevek?
smile-1.gif

Kar se mene tiče bi v takšnem primeru zahteval brezplačno pravno pomoč od tega kvazi socialnega problema nazaj. No saj morda je celo tako.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik miha013 pravi:
Zakaj pa Strojani dobivajo socialo?

Ja... nisva se razumela... Ja walda, po uradni dolžnosti ti je dodeljen zagovornik. Torej ti pikneš Pahorja, te aretirajo, ker nimaš lastnih sredstev ti država postavi naključnega zagovornika (kogarkoli iz baze odvetnikov). Po kakšnem ključu se pa to izbira pa ne vem.