Bramac vs. Tondach

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.102
6.940
113
pri taščici
in mogoče sem raje za tondach kot bramac. Če ze moram izbirat med samo tema dvema.
Ne vem kako se bo obnesel protector. Poglej kako 15 let staro bramac streho. Brez barve, štrahasta....mi ni čisto nič zal da sem pred 10 leti dal na pol strehe "sivca" od bramaca ki je bil takrat dobro polovico cene.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Zadnja leta je Bramac globinsko barvan, tako da se barva le posvetli, spremeni pa ne. Prva leta pa so jih barvali le površinsko in drži, kar je zapisal Hanzi.
Sosed se je pred petimi odločil za Bramac, jaz pa pred 16 leti za Tondach, razlik v barvi ni.
Sem pa imel očitno smolo z dvema paletama slabše kvalitete, ker je po nekaj letih pričel razpadati (luščenje). Brezplačno so mi jih zamenjali in celo dodali eno paleto viška, skupaj z opravičilom.
Morda je Bramac bolj zanimiv zaradi večjih možnosti, mislim predvsem na zaključni strešnik, ki prihrani strošek kleparja.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Glina ima definitivno dalšo življensko dobo, kot beton.
Če malo pogledaš stare strehe, lahko vidiš glineno opeko, ki je stara preko 100let, beton zdrži v redkih primerih pol manj.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
zbereš tisko kar ti je bolj všeč. po možnosti engobirano. jaz sem bolj za cigl na strehi kot za beton ali pa pleh oz salonit.
verjetno stvar okusa. imajo pa podjetja ki delajo opečne strešnike večji nabor modelov in barv

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.102
6.940
113
pri taščici
oriolus: pleh obroba je ceneje kot cegu. vsaj ponavadi.
cedevita: če je slabo pripravljena glina si ga najebal. poglej si 20 let staro kikindo (redko kje še na strehi) ali 15 let star bobrovec od križevcev (TOndach sedaj) tudi redko kje še na strehi, če pa je pa bog se ga usmili.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
oriolus: pleh obroba je ceneje kot cegu. vsaj ponavadi.
cedevita: če je slabo pripravljena glina si ga najebal. poglej si 20 let staro kikindo (redko kje še na strehi) ali 15 let star bobrovec od križevcev (TOndach sedaj) tudi redko kje še na strehi, če pa je pa bog se ga usmili.

Saj z betonom ni čisto nič drugač. Se prekrivajo strehe, ki so bile prekrite pred 15-imi leti.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Kolikor sem gledal strešniki res niso tako zelo dragi (Creaton, Tondach), tudi kakšna akcija se najde, vendar so dodatki dragi kot žafran (slemenjaki, zračniki, ...). Za primerjavo z betonskimi nisem gledal Bramaca, ampak enga druzga.

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
Mi ravno za gasilce iščemo novo kritino in sta trenutno v ožjem izboru Creaton in Bramac. Ker bomo verjetno Creaton dobili pod boljšimi pogoji, se bomo skoraj 100% odločili zanj. Je pa res, da so pri opečnatih strešnikih vsi dodatni elementi krepko dražji kot pri Bramacu (1:2-4 oz 1:10-20).
Ko pa sem pred parimi leti sam gradil, pa sem se odločil za Bramac (cena in teža strešnika).

Supergirl

Pripravnik
1. feb 2008
321
0
16
Hojla!

Ravno danes sem na panoju ob cesti videla Bramacovo reklamo s spomladanskim znižanjem 10-40% na izbrane modele. Akcija traja do 30.06.2011.Se splača malo povprašat...
Drugače pa gre moj glas opeki in ne betonu. Beton z leti "naje" dež, sneg, sonce in postane porozen. Sicer so dandanes materiali že precej boljši in bolj izpopolnjeni, kot so bili pred leti, samo glina je le glina, pa naj reče kdo kaj hoče...

grobo, kaj si mislil s težo? Teža opečnega strešnika na m2 (z izjemo bobrovca, ki je težji) je približno enaka teži Bramaca, pri določenih modeli je Bramac celo težji...

Lep pozdrav, pa
roza.gif
!

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
Teža na kvadrat je približno enaka, jaz pa zaradi vremenskih razmer rabim težak strešnik. Trenutno ima tudi Creaton enega primerljivega

jello

Guru
22. sep 2008
10.265
3.902
113
Tudi sam izbiram med Tondach, Creaton in Bramacom. Ta teden sem dobil predračune in sta za 220 kvadratov dvokapnice (ravna streha brez vdolbin, izrastkov,.....) Tondach in Creaton nekje enaka (100 EUR razlike), Bramac pa je ca. tretjino cenejši. Predvsem je razlika na račun dodatkov, se pravi odzračniki, snegolovi,...

Ima kdo sončne kolektorje vdelane v streho (in morebitne težave s tem)? Za bramac sem videl da ima en svoj sistem (Bramac Solar).

Kaj je s tem protectorjem pri bramacu?

Nad koliko naklona so nujni snegolovi? Zdaj imam streho brez, pa še nikoli ni nič padlo dol.

ebula

Pripravnik
6. mar 2011
45
0
6
Tondach je zakon imam ga cca. 10 let in je tak kot,da bi ga kupil pred pol leta.Ima pa 50 letno garancijo (engubiran)