bosch GBH 5, cenejsa alternativa rusilnega kladiva

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
ob objektu moram porusit 7m betonske armirane skarpe visine cca 50cm. sem se je lotil z hobi baubau hisno stemarico https://mtehnika.mercator.si/izdelek/13598956/udarno-kladivo , pa je podobno, kot da grem z zobotrebcem delat luknjo v ploscico. konica se samo odbija od betona, ob tem pa generira neverjetno veliko hrupa :)

potem pa sem si izposodil boschevo igraco GBH 5. to je to. zdaj pa bi jaz imel nekaj takega doma. obstaja kaksna cenejsa alternativa tej zadevi? za rusenje zidov iz polne opeke, za rusenje armiranega betona, ...

vsi namigi dobrodosli ...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.120
4.090
113
To na linku ni ravno rušilno kladivo, je bolj močna navadna štemarca.

Če rabiš rušilno kladivo za občasno (enkratno) uporabo poglej za 100EUR kitajske klone "Hitachija 65". 45J surove rušilne moči, močna konstrukcija in predvsem več desetletji preizkušena tehnika (mehanika), ki celo v klonih za 100EUR dejansko deluje.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

NoFear85

Fizikalc
13. jan 2017
202
61
28
Sam imam doma obi varjanto, za rusenje je bila vsekakor premalo, pa sem si za vikend izposodil Bosch GSH 11. Kar sem delal prej cel dan, sem s tem resil v pol ure. Vikend najem 35€. Niti na pamet mi ni prislo da bi kupoval novo za to delo, ker ne vem kdaj jo bom spet rabil.
Pretehtaj ali je res smiselno investirat v zadevo, ni poceni igraca, je pa vsekakor vredna denarja ce jo uporabljas.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.120
4.090
113
To so tisti kloni hitačija 65 o katerih sem govoril. Dobiš jih pod 100 in 1 znamko, tudi hofer in lidl jih občasno imajo. Cene so od 100EUR dalje, isto sranje drugo pakovanje*. Barve so različne, držala so pri nekaterih drugačna, sama zasnova je pa povsod ista. Ne moreš zgrešit, ko vidiš klasično obliko ohišja in ležišča/pokrovi za motorne ščetke so specifični.

* kot rečeno dobiš od 100EUR dalje, sam sem kupil na nemškem amazonu za natanko 100EUR z zastonj poštnino. Prišel je v škatli z osnovnim orodjem in dvema dletoma (špica + dleto). Če rabiš še kovinski kufer (tudi direktno klon hitačija) pa še kaj od dodatne opreme pride pa malo dražje.

Sam sem rabil za par skal za hišo razbit in je opravil BP, v bistvu sem od takrat razbil že par kubikov skale in še kar dela. Paziš da imaš vedno noter dovolj olja, da so ležišča dleta pred začetkom dela mastna in da ga pozimi malo ogreješ (naoljiš) preden začneš štemat pa nima kaj bit. Če crkne kateri od delov pa tudi dobiš nadomestne. Če mene vprašaš tako dobro zapravljenih 100EUR ne vem če sem kdaj imel, če ne drugega dobiš 15+ kg jekla iz katerega je ta stvar sestavljena in že to daje dober občutek.

Slabost je da tole izhaja iz časa ko razni standardi za varnost in udobje pri delu niso obstajali, blaženje vibracij, hrupa in ostalega pozabi. Masa je kar velika, energija udarca tudi, štemanje drugače kot navzdol s pomočjo gravitacije (+ kar nekaj pritiska) je precej mukotrpno.