Borba proti povišanemu krvnemu sladkorju

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
Torej, danes pregledujem, če je že kaj na to temo tu, pa nič ne najdem. Torej sam imam tudi zaradi debelosti (resistenca inzulina na maščobne celice) že nekaj časa nekaj višji nivo sladkorja. Ker ne verjamem v današnje priporočljive vrednosti po željah farmacevtov, pač to jemljem z rezervo. Nisem nikakor na inzulinu, tudi ne želim iti, dokler to res ne bo nujno neobhodno. Jem pa neke tablete, ki pomagajo zniževati nivo sladkorja in ja, da ne bom deloval povsem neodgovoren in brez pameti, povem, da so mi pred pol leta detajlno pregledali očesna ozadja, pa so presenečeni dejali, da imam bistveno boljša v povprečju, kot moji letniki brez težav, torej s tem se nekako ugotavlja, da ni nekih hujših poškodb na ožilju zaradi tega.

Vem, da nič sladkega piti, in belega krompir riž ipd jesti ..... Vseeno pa me zanimajo izkušnje vas, kaj lahko, ali lahko kak 100% sadni sok , direktno stisnjen, kaj je z Coca Colo zero, kjer piše, da ne vsebuje sladkorja .., kar koli na to temo bi mi prav prišlo... vaše izkušnje ....

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Krvni sladkor kar jemlji resno, drugo je holesterol, tisto ne rabiš sledit "našim" smernicam, s sladkorjem pa se ni za igrat!

O kakšnih vrednostih pa je sploh govora?

Coca cola zero je OK, ne povzroča skoraj nobenega odziva, je pa tam drug problem, umetno sladilo, ki pa tudi ni zdravo.
Sadni sok je skoraj tako kot direktno cuker v vodo zmešan in recimo enako kot beli krompir, riž, ipd.

Najboljša rešitev, dolgoročna, je pač prehrana z čimmanj sladkorji, brez zdravil se reši tvoj problem in še zelo zdrava je, predvsem v starosti boš imel bolj kvalitetno življenje (če seveda ni drugih bedarij, kajenja, alkohola, drog, ipd).
Zahteva pa kar nekaj volje od človeka in pa prilagajanje in zaradi tega marsikdo ne zmore tega laufat 24/7

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
"Ker ne verjamem v današnje priporočljive vrednosti po željah farmacevtov, pač to jemljem z rezervo."

Tole je znana stvar pri krvnem tlaku, tvoje vzporednice na nivo krvnega sladkorja pa so žal popolnoma mimo. Sicer pa poišči 50 let staro literaturo in v njej preberi številke.
rolleyes-1.gif

(Če ne bi bil zdravljen, bi bil tvoj cuker verjetno 3x (!!!) previsok glede na normalno vrednost...)

Izjemno pomembno pri tej stopnji za sladkorne bolnike je veliko gibanja
zmaga.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
Citat:
Uporabnik matofill pravi:
Vem, da nič sladkega piti, in belega krompir riž ipd jesti ..... Vseeno pa me zanimajo izkušnje vas, kaj lahko, ali lahko kak 100% sadni sok , direktno stisnjen, kaj je z Coca Colo zero, kjer piše, da ne vsebuje sladkorja .., kar koli na to temo bi mi prav prišlo... vaše izkušnje ....

Tudi 100% sadni sok ima sladkor. Pa umetna sladila tudi niso nedolžna. Po novih raziskavah pravtako povzročajo intoleranco na inzulin: http://arstechnica.com/science...ose-intolerant/ (originalni članek objavljen v Nature).

Kaj pa je z vodo narobe?
rolleyes-1.gif

Fly

Guru
21. jul 2007
2.637
505
113
To tudi men ni jasno da ne morete piti vode? Če si žejen piješ vodo, če si lačen ješ.
Kakšni sokci, cocacole, s tem dobiš cukra takoj za še en dodatni obrok v dnevu.
Če je brez sladkorja pa še toliko slabše, se filaš z povsem nepotrebnimi dodatki, samo da ti je ok okus.

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
To v kaj ti verjames al pa ne je vredno en kur.ac.

Bistvo je da moras spremenit nacin zivljenja. Sport, zdrava prehrana in voda. Jebala te cocacola zero in redbul light. Sicer je lahko govorit, tezje nardit. Prej ko zacnes bolj zdravo zivet, zbijat kile veckrat na dan jest... Manj bo problemov z zdravjem. Sam dokler take pises glede kaj ti verjames pa kako bos natepavu cocacolo bolj se ti oddaljujes od bistva.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
Ja hvala za večinoma upravičeno kritiko, kakor jasno tudi za vse nasvete. Pač sem debelejši človek in ja pri teh posebej onih tipično trebušno debelih, se razvije intoleranca na lasten inzulin.

Je pa res najtežje zmerom na sebi nekaj korenito spremeniti......

Samo, ali ni nekdaj veljajo da diabetični bolniki lahko pijejo naravne sokove, saj ti vsebujejo fruktozo sadni sladkor, in ne klasičnega ..... sicer samo sprašujem, jasno pa je, da če nič ne narediš padaš skozi večjo globel, to mi je vse jasno, vendar ko si na takih kilah, kot sem sam se že težko dalj gibaš, ker si povsem zmatran.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
Fruktoza je sicer OK in ima glikemični indeks "samo" 20. Ampak nikjer ne boš našel 100% fruktoze, vedno bo zraven tudi glukoza...

Veliko boš naredil če boš:
- pil vodo namesto sokov
- jedel manj ali celo nič OH prilog (krompir, riž) in namesto tega jedel zelenjavo ali solato

Glavni cilj ti je močno zreducirati vnos OH. To pa še ne pomeni da ne smeš jesti nič OH - pazi le koliko in kakšne OH ješ (z veliko vlakninami in nizkim glikemičnim indeksom).

S pravilno prehrano lahko brez (dodatnih) telesnih aktivnostih shujšaš tudi po 2-3 kg na mesec. Preverjeno
wink-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Fruktoza pa se pretvori v maščobe, tudi nalaga v bližnji okolici (jetra). Glukoza vsaj gre v mišični glikogen.

Je pa res, če nekdo "samo leži" mu noben OH ne odgovarja in je lažje, da se jih izogne. Saj ni govora o malem otroku, ki se mu ne da nič dopovedat, pač se odpove določeni hrani pa je?

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Se mi zdi, da taki rabijo bolj kakega psihiatra...

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.293
23
38
Murska republika
Koliko vas je okrog pasu?

V zadnjih tridesetih letih se je število sladkornih bolnikov v razvitem svetu podvojilo, bolezen je prerasla v pravo epidemijo in bolezen je še v porastu. Do leta 2030 bi naj imelo sladkorno bolezen skoraj 9 odstotkov Slovencev, število bolnikov pa se pri nas povečuje predvsem na račun vse več predebelih ljudi (bolj ogroženi so ženske, ki imajo obseg pasu več kot 80 cm, moški, ki imajo obseg pasu več kot 94 centimetrov, starejši od 45 let, bolniki z višjim krvnim tlakom in ženske, ki so imele sladkorno bolezen med nosečnostjo).

Hudi zapleti, če bolezni ne zdravimo

Preveč “bogata” hrana, premalo gibanja in podaljševanje življenjske dobe so glavni vzroki za porast te presnovne bolezni, ki lahko povzroči hude zaplete, kot so izguba vida, amputacija udov, okvare ledvic, težave z živci in srčni infarkt. Sladkorni bolniki živijo v povprečju od 11-14 let manj od tistih, ki je nimajo.

Lahko minejo leta, preden jo prepoznamo

Poznamo dva tipa sladkorne bolezni. Pri obeh gre za konstantno zvišano raven sladkorja v krvi, s tem, da je vzrok sladkorne bolezni tipa 1 (ki je avtoimuna bolezen in se pogosto razvije že v mladosti) pomanjkanje inzulina, pri tipu 2 (ki se razvija počasi in z leti) pa receptorji inzulina ne zaznajo. Ravno sladkorno bolezen tipa 2 si, če nismo sicer sladkorni bolnik s sladkorno boleznijo tipa 1, pogosto pridelamo sami z nezdravim življenjskim slogom. Lahko minejo leta, preden sploh opazimo, da se je bolezen razvila. Poglejmo si simptome obeh.

Znaki sladkorne bolezni tipa 1
– strašna žeja

– pogosto uriniranje

– nenadna sprememba vida

– sladkor na urinu

– sladkoben zadah

– povečan apetit in izguba telesne teže

– zaspano, utrujeno telo

– težko dihanje

– izguba zavesti

Znaki sladkorne bolezni tipa 2
– strašanska žeja

– nenadna in velika sprememba telesne teže

– kronična utrujenost

– zamegljen vid

– pogoste bakterijske okužbe, na primer okužbe sečil

– počasno celjenje ran

– mravljinčenje in odrevenelost okončin

– pri moških težave z erekcijo

Če dlje časa opažate tovrstne simptome, nikar ne odlašajte z obiskom zdravnika.

VIR;
http://www.moski.si/sodoben-moski/moje-zdravje/znaki-da-imas-sladkorno-bolezen/

Ker sem eden izmed množice ki jim je usojeno živeti s sladkorno, je resnica samo ena; to je vsakodnevna borba z odrekanji.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
Res iz srca hvala za vse nasvete, sicer sem že marsikaj vedel, a vseeno vse še enkrat ne škodi.

No čisto na vodo mi nekako ne rata povsem, vseeno pa sedaj pijem Limonado od Uniona, vendar jo uporabljam, kot sirup nekje 1:4, torej iz 1,5 litra naredim nekje 4 flaše po 1,5 l = 6 l, s časoma se privadiš na okus in te ne moti, tudi kavo že neke 2 - 3 leta pijem brez vsakih sladil, ko se navadiš , ti je ona kava sladkana povsem čudna in zanič.

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.293
23
38
Murska republika
Že 17 let samo vodo in včasih pomešan jabolčni sok.nič alkohola in nobene druge pijače. Vprašajo me čemu ne pijem? Po tolikih letih brez alkohola , ja smrdi mi in ne prenesem niti vonja , v kleti pa 300 l vina !!

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Bulsit
Zacni pit vodo iz pipe in samo to. Ker ce ti to ne rata pol ti ne bo ratal nic.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
Citat:
Uporabnik Matej pravi:
Bulsit
Zacni pit vodo iz pipe in samo to. Ker ce ti to ne rata pol ti ne bo ratal nic.

Se strinjam. Mislim da je 100x lažje zamenjati soke za vodo, kot pa se držati strožje diete pri hrani.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Imaš otroke, ženo, starše... jih imaš rad??? Če ja, potem se zbrcaj v 3pm in upoštevaj nasvete!! Al bi rad, da otroc odraščajo brez očeta, da te gledajo na smrtni postlji prklenjenga še 10 let...??

Kako najlažje začet? Tako, da enostavno ne kupiš stvari!!!
Če nimaš doma, ne konzumiraš.
Če ti voda ni dovolj, si stikaj not limono. Kuhaj si čaje (prave, ne iz filter vrečk)
Hrano si nosi seboj v službo (ja veliko je takih, ki to delajo. In še več takih, ki te čudno gledajo
bonk.gif
)

Ja stari jst se tut hitro v hrib zašvicam in mi je težko. Ampak grizem in pridem do vrha/cilja! Tko, da izgovor, da se ne moreš gibat je bullshit!! Vsak dan za 1h na sprehod ob isti uri, brez telefona! Da se tudi psihično spucaš. Po enem mescu si magari kupi pohodne palce in pojačaš tempo in tako potem stopnjuješ...