Bonitetne ocene podjetij

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Morda kdo ve kako dostopati do podatka o bonitetni oceni nekega d.o.o. podjetja ?

Npr. preko Ajpesa in eS.BON ? Je ta podatek sploh javen in ali je plačljiv?

nahrung002.gif

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Ehhh, potem sem pravilno gledal...na eS.BON... je pa paket 20 eot skoraj 600€ in potem gre navzgor :/

Če bi bili takšni podatki te narave javno dostopni bi imeli morda danes manj problemov.

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Ne vem točnega podatka, ampak bonitete.si niso tako drage. Vsako podjetje bi skoraj moralo kaj takega kupiti in uporabljati. To ni ne vem kakšen strošek.

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.526
2.283
113
Če rabiš samo iz firbca je treba plačat.
Če si podjetnik imaš menda računovodstvo. Tam vprašaj. Moja mi vedno priskrbi vse podatke - seveda zastonj.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.402
1.408
113
Dostop do bilanc je na AJPES-u zastonj, samo brezplačno prijavo moraš narediti. Branje bilanc je pač druga stvar. Lahko se ga sam naučiš al pa ga pač plačaš firmi, ki se s tem ukvarja.
Obisk 1 ali 2 dveh tečajev za branje bilanc ni preveč drag, pri poslu pa ti pride izjemno prav. In z dvema takima tečajema se boš naučil veliko oz. vsaj toliko da boš vedel kaj gledati v bilancah oz. kaj je pomembno in kaj ne.

alfabet

Fizikalc
17. jan 2014
1.122
4
38
V knjižnici imaš brezplačen dostop; če tvoja knjižnica to omogoča, lahko dostopaš tudi od doma.

Edit: Pogoj je plačana članarina za tekoče leto.

Nazadnje urejeno:

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik ribicija pravi:
Dostop do bilanc je na AJPES-u zastonj, samo brezplačno prijavo moraš narediti. Branje bilanc je pač druga stvar. Lahko se ga sam naučiš al pa ga pač plačaš firmi, ki se s tem ukvarja.
Obisk 1 ali 2 dveh tečajev za branje bilanc ni preveč drag, pri poslu pa ti pride izjemno prav. In z dvema takima tečajema se boš naučil veliko oz. vsaj toliko da boš vedel kaj gledati v bilancah oz. kaj je pomembno in kaj ne.

Se pravi hočeš reči, da se preko AJPES-a da dobiti te podatke zastonj ? Kako ? Seveda si prijavljen, saj brez prijave ne vem če sploh lahko kaj še pogledaš na Ajpesu, razen osnovni search...

Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Brezplačen dostop do česa imaš v knjižnici?

to tudi mene zanima, do kje imaš dostop in s katerim pass, user name ?

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Podatki o bilancah za zadnji 2 leti so preko Ajpesa brezplačni. So pa že povedali, da jih je treba znati brati. Mi smo uporabljali Bisnode (oz. iBon) in seje že iz enega grafa dalo hito prebrati ali je podjetje prezadolženo in se iz letala vidi bodoči stečaj. So pa cene kar lepe :/

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Citat:
Uporabnik dejan_ pravi:
Če rabiš samo iz firbca je treba plačat.
Če si podjetnik imaš menda računovodstvo. Tam vprašaj. Moja mi vedno priskrbi vse podatke - seveda zastonj.

Tudi mi imamo tako urejeno, po potrebi nam podatke posredujejo v našem računovodstvu, bi bilo pa mogoče boljše da bi bili lažje dostopni, torej brezplačni.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.402
1.408
113
Za zadnjega. Saj podatki so brezplačni na AJPES-u. Ne moreš pa pričakovati, da bo analizo bilanc delal nekdo zastonj. Na vsakem podjetniku je, da se zasčiti in se nauči vsaj osnov branja bilanc oz. plača neki letni dostop do ene izmed plačljivih opcij. Pri nas recimo plačamo za bonitete.si cca 700 EUR/leto, kar pa po mojem ni neki pretiran denar če si resen podjetnik.
Tečaji branja bilanc pa tudi nimajo preveč hudih cen. Jaz sem bil pred leti na enem od izobraževanj dr. Mayr Branka in sem bil zadovoljen z osnovami, ki sem jih na 1. stopnji dobil. Ostalo pa pač skozi leta dela pridobiš...

Nazadnje urejeno:

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Amm mešate vsi skupaj nekaj, govorilo se je o bonitetni oceni, ki se pač spreminja ne pa o bilancah stanja. Za to pa res ni potrebno na neke posebne tečaje in oh in sploh...

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.402
1.408
113
Izkaz poslovnega izida in bilanco stanja moraš znati brati in če to znaš nimaš potrebe po tem, da naročaš izdelavo bonitetnih poročil. Vsaj za to kar rabi večina manjših podjetnikov ne.
Da pa se oboje naučiš brati in da veš kaj pogledati in morda kako se kaj izračuna pa se je ponavadi potrebno udeležiti kakšnega izobraževanja.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Bonitetna ocena je skupek določenih kazalnikov podjetja, ki jih je moč razbrati iz poslovnih izkazov podjetja.
Večina zadev, ki so dostopne na teh portalih je brezplačno javno dostopnih po različnih lokacijah na spletu.

Uporabniki imajo možnost za željenimi informacijami brskati po internetu, kalkulirati kazalnike ipd. ali pa izberejo drugo opcijo in zakupijo določen paket teh bonitetnih portalov in imajo določene informacije na voljo z nekaj kliki.

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Jaz govorim recimo primer, da želi nekdo poslovati z nekim podjetjem in ga želi "preveriti". In recimo, da to manjše podjetje nima zakupljenih raznih paketov za ogled bonitetnih ocen.

Torej vi predlagate, da se te podatke pridobiti na podlagi bilance stanja in ostalih kazalnikov -> ja morda, ampak to je kaj za prejšnje leto, podjetje pa lahko pride v "škripce" zaradi takšnih in drugačnih zadev (neplačil) v škripce in ji pade bonitetna ocena.

In to je ravno to, podatki niso zastonj tudi če znaš in veš kje iskati, razen za nekaj časa (leto) dni nazaj.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.402
1.408
113
Za tekoče leto pa tudi bonitetne hiše nimajo podatkov. Razen podatkov o tožbah in blokadah računov, kar pa je spet brezplačno dosegljivo na internetu.

Banke so edine, ki v primeru sklenitve nove kreditne pogodbe(ali leasinga ali garancije ali...) izdelajo boniteto za svoje potrebe na podlagi tekočih rezultatov, ki jih mora njihov komitent posebej pripraviti in dostaviti.
Na podlagi preteklih rezultatov se da za potrebe manjšega podjetja čisto dobro pripraviti "neke vrste boniteto" oz. ugotoviti kakšen trend je v podjetju ali se povečuje zadolženost podjetja, itd.