Bom malo žajfa - dilema

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Delam na enem koncu Ljubljane, moja pa na drugem, v smeri najinega domovanja. Ker imava samo en avto, jo jaz pobiram na poti iz službe. Zdaj pa dilema: če grem skozi center, naredim skoraj 10 km manj kot če grem po obvoznici, časovno pa porabim isto, ker je skozi center precej več semaforjev in počasnejša vožnja, vendar se porabi vseeno manj goriva, trpi pa več avtomatski menjalnik in zavore. Kje je po vašem mnenju bolje iti?

mr_

Guru
20. sep 2007
9.359
2.734
113
MimoToyota salona in nabavit hibrida.
smile-1.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
enkrat sem gledal prispevek ravno na to temo, kaj se bolj splača - nekih razlik kar se goriva in prihrankov tiče, ni, je tam tam (pač čez mesto porabiš več zaradi režima, po obvoznici zaradi daljše poti, npr.), časovno pa je obvoznica lahko bolj ugodna, odvisno kdaj in v kateri smeri se giblješ (in po katerem delu obvoznice).

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Se že nekaj let vozim v tej smeri, ampak do pred dveh mesecev sem se izključno po obvoznici (ali eni ali drugi strani), dokler nisem ugotovil, da imam skozi center celo v najhujših obremenitvah praktično enak čas vožnje kot po obvoznici, razdalja pa je namesto 16 samo 7 km. Ni taka razlika km, se pa nekaj nabere skozi leta. Seveda govorimo o času največje gužve, torej med 16 in 16:30. Nek prihranek goriva je, saj skozi mesto vseeno ni 2x večja poraba (računam na dodatna 2-3 l/100 km), koliko pa je zato večja obraba drugih delov, tukaj mislim predvsem na avtomatski menjalnik?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.932
6.977
113
Če se pelješ po obvoznici je več šans za "high speed crash" in pozoren moraš biti bolj na cesto, kar ni nujno slabo.

Če pa skozi mesto, pa se lahko malo skuliraš, poslušaš kak e-book, opazuješ plakate ob cesti, ipd.

tony

Guru
23. jul 2007
9.664
1.482
113
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Delam na enem koncu Ljubljane, moja pa na drugem, v smeri najinega domovanja. Ker imava samo en avto, jo jaz pobiram na poti iz službe. Zdaj pa dilema: če grem skozi center, naredim skoraj 10 km manj kot če grem po obvoznici, časovno pa porabim isto, ker je skozi center precej več semaforjev in počasnejša vožnja, vendar se porabi vseeno manj goriva, trpi pa več avtomatski menjalnik in zavore. Kje je po vašem mnenju bolje iti?

Glede obrabe avta (zavore, podvozje in cel pogonski sklop) je bolje iti po obvoznici tudi pri okrog 50% daljši poti. Če je ta pot daljša med 50% in 100% odstotki, je zadeva do neke mere debatable. Pri več kot 100% se verjetno ne splača.

Upoštevaj tudi, da je vožnja po obvoznici varnejša in manj stresna. Sploh ponoči in v dežju se po moje splača iti po obvoznici, da ne boš kakšnega pešca kak dan še malo zaliman nagazil...

Poleg tega z vožnjo v centru slabšaš življenjsko okolje (svinjaš zrak in onesnažuješ s hrupom), kjer živi veliko ljudi.

tony

Guru
23. jul 2007
9.664
1.482
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Če se pelješ po obvoznici je več šans za "high speed crash" in pozoren moraš biti bolj na cesto, kar ni nujno slabo.

Če pa skozi mesto, pa se lahko malo skuliraš, poslušaš kak e-book, opazuješ plakate ob cesti, ipd.

Nemogoče. V mestu imaš semaforje, pešče in milijon faktorjev v prometu, na katere moraš biti pozoren.

Na obvoznici greš na desni pas in prižgeš tempomat na 80 km/h.

tony

Guru
23. jul 2007
9.664
1.482
113
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Se že nekaj let vozim v tej smeri, ampak do pred dveh mesecev sem se izključno po obvoznici (ali eni ali drugi strani), dokler nisem ugotovil, da imam skozi center celo v najhujših obremenitvah praktično enak čas vožnje kot po obvoznici, razdalja pa je namesto 16 samo 7 km. Ni taka razlika km, se pa nekaj nabere skozi leta. Seveda govorimo o času največje gužve, torej med 16 in 16:30. Nek prihranek goriva je, saj skozi mesto vseeno ni 2x večja poraba (računam na dodatna 2-3 l/100 km), koliko pa je zato večja obraba drugih delov, tukaj mislim predvsem na avtomatski menjalnik?

Avtomatik se pač obrablja z vsaki prestavljanjem. Če vzamemo, da ima 20 let življenjske dobe, poskusi oceniti koliko več je to.

Aja, vsekakor ne pozabi na menjavo olja v avtomatiku.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Definitivno obvoznica. Nekaj časa sem uporabljal krajšo pot čez mesto, vendar sem po 3 mesecih ugotovil, da bo potrebno hitreje menjati olje v motorju, vsaj tako mi je izračunal računalnik. Očitno je večja obraba oz obremenjenost.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.745
15.802
113
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Poleti skozi mesto (ne zaradi plakatov), pozimi obvoznica.

467716-post_slo.gif

+1. Ampak je treba biti skoncentriran vsaj do neke mere tudi na vožnjo, drugače se ti ne piše dobro
aplauz.gif

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.745
15.802
113
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Na obvoznici greš na desni pas in prižgeš tempomat na 80 km/h.

Zakaj ne kar na 60km/h? Je legalno pa poraba je še manjša. Pa še tovornjaki te lažje prehitijo kot pri 80...

sass

Guru
1. sep 2007
5.211
851
113
jaz živim na enem koncu LJ, moja sestra na drugem. oba imava manj kot 5 minut vožnje do obvoznice. nekajkrat sem za štos primerjal vožnjo skozi center ali okoli po obvoznici, s tem da so v glavnem vožnje za vikende ali pozno popoldne/zvečer.
vožnja skozi center je bila običajno kako minuto hirejša, poraba pa kak deci manjša. vendar pa definitivno bolj stresna (prva-druga-tretja-bremzaj-semafor....). zdaj se vedno vozim po obvoznici, tempomat na 110 in brez skrbi.
@keber: preračunaj, kolikšen je prihranek na gorivu pri vožnji skozi center. v mojem primeru je to recimo 30 centov na povratno vožnjo, torej bi bilo to 6,5 EUR na mesečni ravni ali slabih 80 EUR na letni ravni.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Glede na semaforje in tip moje vožnje sem izračunal prihranek pri gorivu v višini cca 70 centov na eno stran (ker je same obvoznice od 16 km v resnici samo 12 km + en večkratni semafor - Dolenjska cesta-obvoznica, kjer v povprečju izgubim 3-4 minute) - cca 150 € letno. Prestavljanje zaradi avtomatike ni stresno, semaforje pa tudi že poznam na pamet, kdaj se bo kateri ordečil ali ozelenil in temu primerno prilagodim vožnjo. Tempomat na obvoznici pa v konici težko uporabljaš.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Glede na semaforje in tip moje vožnje sem izračunal prihranek pri gorivu v višini cca 70 centov na eno stran (ker je same obvoznice od 16 km v resnici samo 12 km + en večkratni semafor - Dolenjska cesta-obvoznica, kjer v povprečju izgubim 3-4 minute) - cca 150 € letno. Prestavljanje zaradi avtomatike ni stresno, semaforje pa tudi že poznam na pamet, kdaj se bo kateri ordečil ali ozelenil in temu primerno prilagodim vožnjo. Tempomat na obvoznici pa v konici težko uporabljaš.

potem jst tukaj ne vidim dileme:)

oz. vozi se tam, kjer ti je manj stresno!

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.042
1.262
113
42
Mal menjavaš. Da se ne navaličaš. Sicer pa raje obvoznica. Razen seveda ob toplih poletnih dneh :D