Bolezni... prva pomoč....zdravo življenje

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Zakaj, ko nekdo ob poslabšanju zdravstvenega stanja obišče klinični center, ga po nekaj urah odpustijo, kot da je ½zdrav½. Jaz temu ne vrjamem popolnoma nič, zgodbe drugih, ko je v ½igri½javno zdravstvo, ki plačuje zdravljenje samo ½porihtajo½tisto naj najnujneje (nujna operacija po poškodbi, odprta rana ). Ko pokažeš denar pa si spet ½zdrav½, operacija 1 kolka stane 20.000 evrov.
Vem, da je pristonih tolk bolezni na svetu, da zdravstvo komaj sledi, ampak v nekaterih primerih se pa dobesedno norca delajo iz pacientov.

Zaključek:

Pomagaj si sam in bog ti bo pomagal?

Pa, ker teh tem obstaja že na ducate, me zanima kako že sedaj poskrbeti, da v prihodnje ne bo zdravstvenih težav, se z gibanjem kaj dost naredi (4-5x/teden, mal tako v hrib srčni utrip cca 50-70 max), mislm da nad 80-90 max srčnega utripa (gorski tek) povzroča še večjo škodo telesu, kaj pa prehrana, vsa ta hrana po trgovinah, ki je predelana in napol umetna, mislte da zna bit čez 50 let problem, razni raki, še več zdravstvenih težav.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Ker gres v klinicni center resevati nastali problem in ne 15 let trajajoce sladkorne bolezni. Za take bolezni je pristojen osebni zdravnik.

Ali v cem je problem mogoce ne razumem....

Kar se zdravja tice pomaga vse vcasih pa nic imas ze v genih zapisano kdaj bos umrl
smile-1.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Aja se moje mnenje glede atarostne dobe in hrane in tega- mislim da se danes s hrano najvec zastrupljamo. Zivljenjska doba se danes daljsa za generacije 50-80ih nas bo pa veliko prej pobralo. O kvaliteti hrane iz trgovine prica tudi znizevanje starostne meje za obolelost za rakom na crevesju. Ta se je znizala z 60 ze na 40 let.
Glavni ubijalec je tudi stres.

Torej moj zakljucek- hrana in stres bosta pobila vse
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Sladkorna bolezen je itak v veliki večini primerov posledica slabe prehrane, tip2 je skoraj izključno posledica tega, tip1 je pa genska, ampak to ima zelo malo ljudi.

Večina ljudi je zavaljenih prašičev (lahko so tudi suhi, pa imajo zamaščena jetra recimo), potem pa se čudijo zakaj so tako bolani in zakaj jih vse boli, ja ddd.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Ne vem, po pravici povedano nisem bral OPja, ker mi gre na [cenzura] kritiziranje zdravstva, se pa mi je tvoj prispevek zdel primeren replike
smile-1.gif

No..pa sem prebral zdaj. alpine...prehrano imej pravo, pa bo velika večina dobrega narejenega, potem pa še občasno malce gibanja (več ga je potrebno če imaš neprimeren življenski slog, recimo celodnevno sedenje) in je to to, za ostalo si v rokah boga(genov)

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Kateri hrani se je treba izogibat, da ne dobiš sladkorne?
Mogoče so krivi enostavni ogljikovi hidrati?
Normalno vse kar je preveč je preveč, ampak je sploh opredeljena kakšna posebna hrana, ki povzroča sladkorno.
Mogoče sladkor, bela moka, GI je 80-90

mr_

Guru
20. sep 2007
9.356
2.730
113
50-70 max utrip, v mirovanju ja. 80-90 pri teku v hrib? A si pozabil enico spredaj?
Vzdrzljivostni sporti okrepijo in povecajo srce. Tako da imas potem v mirovanju nizji oz. zelo nizek utrip. Tako naj bi srce kljub povecanemu utripu med aktivnostjo, se vedno naredilo manj utripov skupno, ker v mirovanju bi pac imel nizek utrip. To je kao 'teorija', da ima vsak na voljo neko stevilo utripov, smo kao programirani. Jaz bi rekel, da je to tko bolj za lazjo predstavo.
smile-1.gif
Je pa potrebno na stara leta vadbo pocasi zmanjsevat, ne popolnoma odrezat. Tko kot se pocasi veca sportno srce, se mora pocasi manjsat.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Nekaj začetkov, če razumeš angleško, prevajat se mi ne da
wink-1.gif

1. Get plenty of sleep and deal with any non- food addictions. - If you're drinking a 12-pack a day, or chain-smoking, diet may help but is hardly your first priority.

2. Eliminate sugar and all caloric drinks. - Drink water, tea or coffee.

3. Eliminate gluten grains and wheat flour. - This rule and rule #2 pretty much eliminate anything that comes in a box.

4. Eliminate seed oils - grain and seed derived oils (cooking oils) - Eat or fry with with ghee, pastured butter, animal fats, or coconut oil.

5. 2 or 3 meals a day is best. No snacking. - You're not a herbivore. Whole foods prepared at home should be the rule. Low meal frequency is a powerful tool if you have weight to lose.

6. Whole foods from animals. Eat them for the protein, the micronutrients and the fuel. - Favor grass-fed ruminants like beef and lamb for your red meat. Eat fish a few times a week and pastured eggs if you like them. Eat offal for the vitamins and choline. Pastured butter is good source of K2.

7. Both animal fats and starchy plant organs are time-tested fuel sources for humans. - Animal fats are an excellent dietary fuel and come with lots of fat soluble vitamins. Plant storage organs like potatoes and sweet potatoes are nutrient laden and well tolerated by most people. Bananas and plantains are convenient starchy fruits.

8. Make sure you are Vitamin D replete. Get daily midday sun in season or consider supplementation if you never get outside.

9. Vegetables and fruits - Besides starchy plants for fuel and micronutrients, eat a variety of different colored plants of whatever you like and tolerate. Think hormesis. - Some is better than none, but neither big salads nor fruit to excess will save your life.

10. Get proper exercise - Both resistance and "aerobic" exercise have benefits, including mental. Think hormesis again - the recovery periods are where you get the benefit. Lift weights every day or run marathons for "fun", but not for your health.

11. You won't get too much fructose eating reasonable quantities of fruit, but don't make it your staple. - Bananas rich in starch and citrus fruits are preferred. Beware stone fruits like peaches and apricots if you have IBS.

12. If you are allergic to milk protein or concerned about theoretical risks of casein, you can stick to butter and avoid milk, cream and soft cheeses. - Aged cheeses 6 months and older may not have beta-casomorphin and are good sources of K2.

-----

ADDITION - 2013.01.24
-==-
Red meat as primary protein source over chicken/white meat