Bolezen vinske trte.

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
23
38
Murska republika
Rabim nasvet ki se nanaša na vinsko trto in bolezen ki je napadla liste, vinske trte imam več vendar sem samo na nekaj trtah jedilnega belega grozdja opazil bolezen ki mi ni znana , trt nikoli nisem škropil letos pa sem jih poškropil z bakrenim pripravkom in kljub temu so listi na nekaj trtah taki kot so naslikani, moje pridelovanje temelji na ekološki pridelavi v takem primeru ki se je pojavil letos prvič pa sem nemočen,hvala za bilokak nasvet.
1994905-PicMonkeyCollage.jpg

Priponke

• 1994905-PicMonkeyCollage.jpg
    1994905-PicMonkeyCollage.jpg
    64,9 KB · Ogledi: 433
I

Izbrisan uporabnik #9334

Šiškarice. To je zajedalec.
Takoj jutri zjutraj nesi list v prvo kmetijsko apoteko, da ti dajo primeren insekticid. Ne čakati !

Letos je bila taka zima, da je vse možno od škodljivcev preživelo in bo prava vojna. Brez kemije letos ne bo nič od pridelka.

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
23
38
Murska republika
Ja verjetno bo res tako da bo edino kemija pomagala, bom pa šel jutri zj. takoj v apoteko po zdravilo , verjetno je res šiškarica kot omenjaš.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Plesen. Močljivo žveplo v 4% koncentraciji in operi trto, tudi po steblu. Ti listi bodo sicer ostali takšni kakršni so, novo pa ne bodo okuženi.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.058
113
Akarinoza in erinoza, listna pršica šiškarica (majhni pajkeci).
Glej nasvete na http://www.kmetzav-mb.si/vinogradnistvo%203%202014.pdf. Tem listom ni pomoči, mislim pa, da na nove ne bo več šlo. No, vprašaj strokovnjake. Po mojem boš nek dokaj normalen pridelek še zmeraj imel, tudi če letos nič ne storiš.
Naslednje leto je bolj ekološki način zatiranja (sedaj dobiš na primer Ortus 5 SC) uporaba žveplenega pripravka v času odganjanja ("volna") v cca 2 % koncentraciji (glej http://www.kmetzav-mb.si/vinogradnistvo%201%202014.pdf).

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
23
38
Murska republika
Hvala obema , sem poškropil z pripravkom močljivega žvepla in Dithana M45, to sem dobil nasvet v lekarni za te pripravke, kaj drugega pa ni v manjših količinah kajti meni zadostuje žen10 l škropiva ali pa še manj, strinjam se z diagnozo ki ste jo postavili in taka je bila tudi v lekarni, kaj bo sedaj po škropljenju pa bomo videli.