Bolezen na sadikah paradižnika

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ojla,

a kdo ve kaj bi tole lahko bilo? Po moje sigurno ne uši, kot me hočejo prepričati... Izgleda kot peronospora na vinski trti, plesen... Kakšen mojster? Kako se lotiti sanacije tega?

Hvala.
2012793-WP_20140512_001(Medium).jpg

Priponke

• 2012793-WP_20140512_001(Medium).jpg
    2012793-WP_20140512_001(Medium).jpg
    191,2 KB · Ogledi: 3.501

ended

Pripravnik
26. jan 2013
45
0
6
Koroška
Za vse rastline na vrtu in v sadovnjaku uporabljam koprive. Približno dve pesti zmečkanih prelijem z dvema litroma vode. Pustim en dan (do 24 ur), nato pa špricam. Če mi ostane kaj tekočine jo vlijem nazaj na koprive, ter čez kakšen dan premešam,razredčim z vodo in poškropim po listju sadno drevje. Zgleda da je kar v redu, saj so listi temno zeleni in svetleči, kot bi bili polakirani.
Uspeh je zagotovljen, treba pa je biti vztrajen.
Pesticidov in ''umetnih'' zdravil ne uporabljam in nimam izkušenj...

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Meni to vedno naredi, ko sadike prestavim na vrt čeprav jih že prej privajam in nosim na prosto. Novi listi so potem čisto ok.

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
Citat:
Uporabnik ended pravi:
Za vse rastline na vrtu in v sadovnjaku uporabljam koprive. Približno dve pesti zmečkanih prelijem z dvema litroma vode. Pustim en dan (do 24 ur), nato pa špricam. Če mi ostane kaj tekočine jo vlijem nazaj na koprive, ter čez kakšen dan premešam,razredčim z vodo in poškropim po listju sadno drevje. Zgleda da je kar v redu, saj so listi temno zeleni in svetleči, kot bi bili polakirani.
Uspeh je zagotovljen, treba pa je biti vztrajen.
Pesticidov in ''umetnih'' zdravil ne uporabljam in nimam izkušenj...

frišne al posušene koprive ....
redface-1.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Frišne. Poznam to stvar. Namakaš. Do 24 ur so škropivo, če jih namakaš dlje pa se uporabljajo kot gnojilo.
Te sadike paradižnika sem nabavil (kot vsako leto) pri znancu. Ne bi rad dal in razširil bolezni v rastlinjaku, zato sprašujem kaj bi to bilo, da ukrepam pred sajenjem.
Drugače pa v kakšen vrtni center po nasvet (recimo h Gašperlinu).

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ja, pri Gašperlinu ti bodo povedali. Drugače je pa to videti kot ožig. Lahko da si jih zjutraj zalil po listih in jih je takoj sonce obsvetilo in zažgalo, ali pa isto zvečer, če je bil mraz ponoči.

Koprive, namočene en dan, so samo insekticid - torej proti ušem. Teh pa tukaj ni - počakaj na julij, takrat pa bojo, definitivno.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Paradižnik je zelo občutljiv na plesen, v bistvu se ji skoraj ne moreš izognit tako da je bistveno preventivno zaviralno delovanje.

Tole kar imaš ti na listih ni plesen, plesen (tudi peronospora pri trti) se začne razvijat po listni površini ne pa po robovih kot je v tvojem primeru. Paradižnikova plesen se ponavadi najprej pojavi pri spodnjih listih in se počasi širi navzgor, ponavadi ratajo listi najprej rjavi potem pa tudi malce črni/kosmati.

Skratka to kar je tule vidno na sliki je neko sušenje. Lahko se suši od premalo vode (preveč sonca) lahko pa tudi obratno (zagnite korenine od preveč vode). Če so novi poganjki OK se jst nebi sekiral, lahko gre za prehodno stanje (šok ob presaditvi).

Glede plesni pa, paradižnik nad zemljo ne sme videt vlage od blizu (po drugi strani rabi veliko vode za rast) zato mora bit pri nas (z izjemo toplih/sušnih krajev primorske) pod streho. Zaliva se ga tako da se ne poliva po listih, najbolje je zalivat zjutraj da vlaga čimprej (čez dan) izhlapi. Preveč listov itak ni dobro za plodove zato se jih populi stran, sploh tiste ki so spodaj. Ko se začne pojavljati plesen se prizadete liste takoj odstrani in uniči nekje daleč stran (ne dajat na kompost 5m stran).

Na paradižniku še nisem videl uši, škropljenje z raznimi koprivami pa se iz prej omenjenih razlogov močno odsvetuje (mokri listi = razvila se bo plesen). Če že škropiš se škropi s fungicidnimi pripravki, ki plesen zavirajo/ubijajo (enako kot trto, torej modra galica ipd.).

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
hmmmm... ne vem če gre za sončni ožig. Suši se med žilami. Moje skromno mnenje, da gre mogoče za pomankanje železa kot kemijskega elementa. Če je to to, lahko rešiš, da pač poškropiš kot dodatek gnojilo.

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
glede plesni uporabiš pred dežjem sodo pol vrečkice, 2-3 žlice olja in pol žlice naravnega mila ter to daš v 4-5l vode, dobro premešaš in ornk pošpricaš preverjeno drži in ščiti pred pelsnijo.

Ožig je 2% tko da pazi da ne daš sode preveč. Tole zgoraj je pomojem 0.5%

Tole na sliki ne prehitevat in ne jih že zdaj razvajat s škropili. Gnojit jih pa moraš
grims-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Tudi mi imamo nekaj sadik iz različnih koncev....in sem na določenih opazil zelo podoben sindrom. Bom ženo vprašal iz kje izvira ta spodaj na sliki.
2013884-20140514_110434.jpg

Priponke

• 2013884-20140514_110434.jpg
    2013884-20140514_110434.jpg
    119,7 KB · Ogledi: 1.658

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Sva se z ženo ustavila na poti na Dolenjsko (lohka pomaham Cvingi
evil.gif
, sem čist zraven) v Kaliji in je tetica rekla, da je to posledica dejstva da sadike zebe. Torej na toplo, v rastlinjak ali pokriti s kopreno.
Moje se selijo v rastlinjak. Sadike so lokalne, iz Gore pri Komendi.

Zetor5011

Fizikalc
14. dec 2010
639
28
28
da izkoristim temo... sem nabavil sadike v Merkurju, od Cornusa ( klikenzi ) ker so bile fajn poceni. En teden sem jih še prestavljal po garaži, zdaj so par dni zunaj, v senci in pod streho. In jbg, kljub vsemu so že fasali plesen, tako da grejo danes vse v kanto.
2018558-210520141422.jpg

Priponke

• 2018558-210520141422.jpg
    2018558-210520141422.jpg
    407,1 KB · Ogledi: 1.618

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Zakaj v kanto, če ti sorta odgovarja? Ker tole se da rešit z enim poštenim sistemikom brez problema. Bolj je vprašanje zakaj je prišlo do bolezni. Pa če sploh je to fitoftora (čeprav izgleda že tako). Meni ne gre skupaj, v tem času je še ne bi smelo biti ...

Zetor5011

Fizikalc
14. dec 2010
639
28
28
Ma ne vem, sem jih izločil preden gredo v zemljo in bom rajši frišne sadike zasadil. Meni tudi ni jasno, ponavadi se je tole pojavilo bolj konec poletja. Po moje je že prišlo iz merkurja...

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik Zetor5011 pravi:
da izkoristim temo... sem nabavil sadike v Merkurju, od Cornusa ( klikenzi ) ker so bile fajn poceni. En teden sem jih še prestavljal po garaži, zdaj so par dni zunaj, v senci in pod streho. In jbg, kljub vsemu so že fasali plesen, tako da grejo danes vse v kanto.
Verjetno si že rešil težavo (vrgel v kanto)... Po sliki sodeč je tole krompirjeva plesen, katere nobeden sistemični fungicid kar tako ne odpravi. Če se pošprica pred pojavom plesni, je paradajz načeloma zaščiten, ko se pa enkrat pojavi, pa ni neke rešitve.
Ena sicer je, če se krompirjeva plesen ugotovi pravi čas. Namreč, vse tole črno se mora s stebla spraskat dol do čistega rastlinskega tkiva, če so okuženi listi (črni fleki in sušenje) se morajo odstranit, nato se paradajz pošprica s primernim fungicidom (Quadris je sistemik, ki v tem primeru pomaga).

Krompirjeva plesen se najraje razvije takrat, ko se izmenjujeta dež in sonce - mokro, toplo. Takšno vreme kot je zadnje dni, je pravi balzam za razvoj te plesni.
cry12bpy.gif

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik Zetor5011 pravi:
... Namreč, vse tole črno se mora s stebla spraskat dol do čistega rastlinskega tkiva, ...

Da ne bi tole kdo res prakticiral. Če že, se pač odstrani obolelel liste v celoti.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Tole jaz prakticiram že kar nekaj časa, res pa, da v zadnjem času nimam težav s krompirjevo plesnijo. Govorim pa o steblu, ne o listih, liste preprosto odstraniš, tako kot si napisal.

Paradižnik ima nenormalno moč regeneracije, tako da je tole praskanje obolelega tkiva zanj mačji kašelj. Moraš pa obvezno po končanem praskanju celotno rastlino, še posebej pa poškodovan del stebla, pošpricat s kakim fungicidom, dovolj je tudi pripravek iz sode bikarbone, če komu ne dišijo strupi. Kako ga narediš, je pa opisano na tej povezavi. Je pa tale sodin fungicid le za preventivo....

Najbolj ziher ukrep pa je definitivno ta, da preprosto celoten paradažnik izpuliš in vržeš v kanto.