Blokiranje internetne (GPRS) povezave na Androidu

20. okt 2008
327
25
28
Nabavljam svoj prvi Android telefon in na forumih veliko berem o težavah s samodejno sinhronizacijo, ki nepoučenim uporabnikom lahko povzroči velike stroške zaradi velike količine prenesenih podatkov, ki so posledica stalne sinhronizacije aplikacij in posodabljanje le-teh. Kako torej vsaj v štartu in dokler ne spoznam delovanja in zakonitosti vseh Android funkcij najlažje nadziram povezovanje telefona na splet (recimo uporaba telefona izključno za samo klasično brskanje po spletu) ter katere nastavitve moram uporabiti, da se ne bodo aplikacije kar same povezovale na splet in povzročale nepotrebne stroške.

Zanima me še, katere aplikacije priporočate za nadzor nad količino prenesenih podatkov s spleta
confused-1.gif

Hvala za odgovore

Lateral

Fizikalc
31. mar 2008
1.771
33
48
Naložiš firewall program in sam določiš kaj se lahko poveže na internet in kaj ne, ali uporablja samo WiFi ali oboje,...

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
izklopiš vse sinhronizacije, menu --> settings --> Accounts & sync in izklopiš Auto-sync ter Background data in pa še pod Wireless & network settings --> Mobile nework izklopš Data Roaming

to je nekako to...

Lateral

Fizikalc
31. mar 2008
1.771
33
48
@osiris12345: Problem nastane, ko pri določenih operaterjih APN nastavitve ne vplivajo na delovanje mobilnega interneta.

@Smrkc: S tem rešiš problem sistemskih posodobitev v ozadju, še vedno pa ti ostanejo aplikacije, ki žrejo podatke, čeprav jih naj ne bi rabile...

20. okt 2008
327
25
28
Citat:
Uporabnik Lateral pravi:
Naložiš firewall program in sam določiš kaj se lahko poveže na internet in kaj ne, ali uporablja samo WiFi ali oboje,...

Kateri firewall pa priporočaš (po možnosti da je free) ??

20. okt 2008
327
25
28
Kaj a 100% zaščite oz. rešitve za omenjeni problem pa ta Android ne pozna al kako ??

skoraj tko kot pri kondomih he-he
cool-1.gif

Nazadnje urejeno:
22. jul 2007
1.401
57
48
A mogoče obstaja, kak program, ki bi se naprimer avtomatsko povezal na net, ko npr. pošlješ mms, neglede na to ali si v domačem omrežju ali ne, pa da bi te npr. vprašal za povezavo ko zaženeš kakšno aplikacijo, kot ima to symbian rešeno.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
@Master_of_Disaster
Glej odgovor od Smrkc-a + na markeu, ko potegneš aplikacijo dol določiš, da boš sam na roke updejtal. Tako sem imel sam naštimano, pa mi je porablo samo par kB/dan. Lahko pa s kakim widgetom popolnoma izklopiš net in ti ne bo nič porablo.
Za spremljanje porabe pa 3G watchdog. Ima kr nekaj nastavitev in imaš ga kot widget.

@kontrakarambolmatica
če si v nastavitvah vklopiš, da dovoliš roaming potem se vrjetno obnaša enako, kot v domačem omrežju. Če imaš rešeno s kakim programčkom ala "apn switch" ti bodo delal samo mms-i tako v domačem omrežju kot roamingu.
O tem programu, da bi vprašal kako se povezat sem tudi sam spraševal že dolgo nazaj, ker sem bil tudi sam navajen iz nokie. Takrat sem dobil ogovor, da ne obstaja, ker ima drugačno logiko.

Sem pa cca 1mesec testiral tako, da sem imel nastavitve, kot jih je omenil Smrkc in vse app na ročno posodabljanje, ter skos prižgan, wifi, 3G, gps pa mi je na dan preneslo par kB, ko sem želel na net mi ni blo treba izbirat kako se naj poveže ali pa kak widget vklapljat, ko sem zagnal kako storitev, ki potrebuje gps je tudi že bilo vse pripravljeno. Poraba baterije je morda bila malce večja, sam mislim, da ne občutno.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.669
341
83
www.kacnje.eu
Tudi mene mnogi potencialni kupci Androida sprašujejo o prenosu podatkov in stroških. Načeloma je zelo podobno kot pri ostalih pametnih telefonih. Vse se lahko izključi - vprašanje je le, do kje je smiselno kupovati tak telefon oz. uporabljati določene programe.

Sam ne uporabljam ničesar za prekinitev prenosa podatkov. Privzeto je itak nastavljeno, da v tujini (v roamingu) ni prenosa podatkov.
Za doma pa nastavim sinhronizacijo pri stvareh, ki so mi pomembne, ostale pa na zahtevo. In pa kakšen program, ki meri prenesene podatke - sploh dokler zadeve ne spoznaš. Ali pa prej omenjeni požarni zid.
Zadeva sploh ni komplicirana, vendar moraš nekaj stvari pač vedeti (recimo to, da Google maps je brezplačen, vendar prenaša podatke (sedaj sicer zna tudi shranjevati) ...).
Kjer se da, pa se uporablja Wifi.

Za tiste kolege, ki pa res nimajo znanja (ali volje ali časa), da bi to naštudirali, pa jim ruknem ikonico gor (kakšen APN widget), ki trenutku zapre/odpre prenos podatkov.
Preprosto kot pasulj. Srbski in dober.

Sicer je meni Android res odličen sistem - predvsem zaradi prilagodljivosti. Čisto vse lahko spremeniš in prilagodiš potrebam. Prej sem uporabljal tudi WM, vendar zadeva ni niti blizu Androidu.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik kontrakarambolmatica pravi:
A mogoče obstaja, kak program, ki bi se naprimer avtomatsko povezal na net, ko npr. pošlješ mms, neglede na to ali si v domačem omrežju ali ne, pa da bi te npr. vprašal za povezavo ko zaženeš kakšno aplikacijo, kot ima to symbian rešeno.

APNdroid

Sicer se večino da rešit z nastavitvami v okviru osnovnih paketov Androida ampak težave imate tisti, ki ste tudi doma tehnično v roamingu (recimo tušmobil). Tam drugega kot pa blokiranje vsega prometa potem v tujni ne pomaga, ali pa če spreminajte sistemsnek nastavitve vsakič ko greste čez mejo.

Lord_Raiden

Majstr
2. nov 2007
4.547
297
83
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik kontrakarambolmatica pravi:

APNdroid

Sicer se večino da rešit z nastavitvami v okviru osnovnih paketov Androida ampak težave imate tisti, ki ste tudi doma tehnično v roamingu (recimo tušmobil). Tam drugega kot pa blokiranje vsega prometa potem v tujni ne pomaga, ali pa če spreminajte sistemsnek nastavitve vsakič ko greste čez mejo.

če si uporabnik tušmobila pa lahko blokiraš GPRS v Romingu tko ko si na Mobitelovem omrežju ti GPRS ne deluje.

In še za vse tiste ki tega ne veste še navodila kako vklopit blokado:
Citat:
Blokado prenosa podatkov lahko vključite na dva načina:

v telefon vtipkajte *121# in izberite »Zapore storitev« ter sledite navodilom
obiščite wap.tuskabina.si in izberite zavihek Moj Tušmobil, kategorije Moje storitve ter sledite navodilom

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik Deky_ pravi:
če si uporabnik tušmobila pa lahko blokiraš GPRS v Romingu tko ko si na Mobitelovem omrežju ti GPRS ne deluje.

Ja ampak recimo tam kjer jst živim v 30km dolgi dolini ni pikice Tušmobila, torej moram uporabljat roaming. Kar načeloma ni problem ker tudi v mobiltelovem omrežju so cene nizke, problem je da se potem enako tretira tujina!
tongue-1.gif

Lord_Raiden

Majstr
2. nov 2007
4.547
297
83
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik Deky_ pravi:

Ja ampak recimo tam kjer jst živim v 30km dolgi dolini ni pikice Tušmobila, torej moram uporabljat roaming. Kar načeloma ni problem ker tudi v mobiltelovem omrežju so cene nizke, problem je da se potem enako tretira tujina!
tongue-1.gif

Ta blokada velja samo za oz ko si v mobitelovem omrežju in ne velja za Tujino..če hočeš blokirat tujino pa moreš osebno v eno od poslovalnic..

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik Deky_ pravi:
Ta blokada velja samo za oz ko si v mobitelovem omrežju in ne velja za Tujino..če hočeš blokirat tujino pa moreš osebno v eno od poslovalnic..

V android telefonu (vsaj od verzije 2.2 naprej) imaš za vklopit ločeni opciji "International data roaming" in pa "National data roaming". Ne razumem v čem je potem problem?