Ja dobro vprašanje
Moj prvi BB je bil Bold 9000, pred tem sem imel iPhona. Po pravici povedano je bila ljubezen na prvi pogled. Oster ekran, hitrost, kvaliteta zvoka, udobna tipkovnica, moč bližnjic (vsi bbji s tipkovnico), ipd..
Po kakih 8 mesecih uporabe, so začele prihajati informacije o Bold 9700. In takoj so bila po BB forumih deljena mnenja. Mnoge je motila velikost (9700 je velik kot 8900) in da ni "prava nadgradnja" 9000. Jaz sem stvar seveda hotel probat in takoj novembra sem to tudi storil.
Takrat sem bil nad 9700 navdušen (celo prodal sem 9000). Trackpad je zakon, ker se nikoli ne "zapaca" in je odzivnejši od trackball-a. Nekako sem celo sprejel velikost in se z hitrostjo pisanja približal tistemu na 9000. Upravljanje z baterijo je na 9700 defenitivno boljše kot na 9000. Baterija na 9700 drži 30-40% dlje.
Od takrat sem nekajkrat šel iz 9700 na 9000 in obratno. Oba aparata sem tudi razstavil do drobovja (menjava ohišij / menjava brandanih ploščic pod tipkovnico..) in nekako našel tisto največ kar je pri BBju možno.
Največje veselje mi je prinesel Bold 9000, ki sem ga dobil za drobiž in predelal na črno (namesto srebrne obrobe črna).
9000 je enostavno Bold v pravem pomenu besede. Aparat je "malo večji" ampak se tega ne sramuje. Boljšega pisanja na tovrstni napravi še nisem našel (še vedno iščem potencialne kandidate..). Zvok preko zvočnika (glasba / film) je tako dober, da ga engadget hvali celo v novem iPhone 4 opisu (9000 pa je pri nas prišel ven novembra 2008). Aparat je tiste čase imel ekran "najgosteje naseljenih pixlov", ki še danes osramoti E71 / E72 na celi črti.
Kvaliteta uporabniške izkušnje je zame jasno na strani 9000.
Enostavno prednosti 9700 (nekatere to sploh niso) ne odtehtajo cenovne razlike (še posebej če lahko lepo ohranjen 9000 dobiš za 1/3 cene 9700).
Je pa seveda odvisno kaj ti več pomeni. Meni je najpomembnejša tipkovnica, kar je tudi razlog za tovrstno napravo. Baterija brez problema zdrži čez dan, zvečer pa ga vržem v dock (ki je tudi super). Ko kaj čakam z veseljem pogledam kako serijo (tega sem navajen še iz iPhona) in moram priznat da ni čisto nič slabše (pa čeprav manjši ekran).
Še en, mogoče smešen podatek.. Zdi se mi da je 9000 precej kvalitetnejše narejen in tudi na splošno sem imel z njim manj problemov. Pri parih 9700 sem imel problem da bi kaka tipka "slabše prijela". Se sliši čisto nedolžno, ne? Pa ni! Prava mora!
Pa saj je garancija, ne? Ja CHSu nesem aparat, me kličejo čez 2 dni da so popravili. Pridem veselo po aparat in ne boste verjeli.. enter še vedno ne prime (razen če uporabiš 3x več sile kot pri ostalih tipkah). Serviser se je seveda med igranjem seznanil z problemom in "pred mano močno pritiskal na enter", tako da sem jaz izpadel "nor". Oni so "spucali kontakte" in test je bil OK. Kolega, ki je takrat prav tako imel 9700 je takoj (v 3 sekundah) opazil napako. To je bil moj zadnji 9700..
Tista srebrna obroba je na 9700 "bolj poceni" in mislim, da je kar dosti možnosti da dobiš tako enoto "ki škripa" (kar moteče in to vsakič ko primeš aparat v roke)!
Prepričan pa sem, da je nemalo uporabnikov ki pa so z 9700 popolnoma zadovoljni in ga ne dajo za nič! Konec koncev je 9700 najmočnejši BB na trgu in če lahko na njem udobno pišeš (in dobiš "dobro enoto") potem z nakupom ne moreš zgrešiti. 9700 bo tudi možno uradno nadgraditi na novi OS6, tako da tudi iz tega vidika ena prednost.
Ne gleda na napisano, pa je seveda najbolše (če imaš možnost) da se z obema napravama malo poigraš in potem odločiš.