BlackBerry Curve 8520 vs. Curve 8900

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
hej!

naslov pove vse - se splača dodati 100€ in menjati Curve 8520 (ki je btw popolnoma nov, ker sem dobil s servisa novega, ker mi je prejšnji crknil) za Curve 8900?

boljši ekran, boljši fotič, ampak najbolj me zanima quality build, ker prejšnji 8520, ki sem ga imel kake pol leta, pa sem pazil nanj, je bil hudičevo fejst bogi, medtem, ko vidim ljudi z 8900, ki delajo z njim precej bolj grdo kot jaz, pa zgleda kot nov ...

torej - se splača ali ne? če se, danes menjam, zato ...

mojoman

Pripravnik
19. feb 2008
108
0
16
Pravkar sem v fazi menjave službenega 8900 za 9700 in o 8900 lahko rečem le, da je odličen telefonček. Pred njim sem imel 8310 in z 8900 sem bil izjemno zadovoljen, od 8310 kar velik skok naprej, tako da po mojem se ti splača vzet 8900, sploh ker 8520 po mojem ni konkurenčen BB. Jaz mojega 8900 sploh ne bi menjal, vendar se je delodajalec odločil, da bo vse zamenjal...

LP

undefined

Fizikalc
6. jan 2008
1.220
0
36
Veš kaj se še bolj splača?

Dobiti za isto ceno (ali manj kot 100€ doplačila) Bold 9000.

Brez izgovorov da je prevelik ipd. Prevelik je mogoče samo prvi dan.. Potem, ko se ga navadiš ga ne daš za nič!

Ima pa kot sem omenil (čudno na bolhi nižjo ceno od 8900) ampak dobiš precej boljšo izdelavo, boljši proc, neprimerno boljši zvok, udobnejša tipkovnica.. Za ceno velikosti, delovnega spomina, malo boljše kamere..). Bold 9000 najbolši BB, prosim vsaj probaj se nekje igrat malo in za minutko odklopi "da je prevelik".

limetka

Pripravnik
26. jul 2007
597
0
16
Citat:
Uporabnik undefined pravi:
Veš kaj se še bolj splača?

Dobiti za isto ceno (ali manj kot 100€ doplačila) Bold 9000.

Brez izgovorov da je prevelik ipd. Prevelik je mogoče samo prvi dan.. Potem, ko se ga navadiš ga ne daš za nič!

Ima pa kot sem omenil (čudno na bolhi nižjo ceno od 8900) ampak dobiš precej boljšo izdelavo, boljši proc, neprimerno boljši zvok, udobnejša tipkovnica.. Za ceno velikosti, delovnega spomina, malo boljše kamere..). Bold 9000 najbolši BB, prosim vsaj probaj se nekje igrat malo in za minutko odklopi "da je prevelik".

Si bom sposodil temo.

Kot spremljam, sem videl, da si uporabljal tako 9000 kot 9700.
Kakšne so razlike v uporabniški izkušnji med obema?

Ne zanimajo me podatki, ki jih lahko preberem na netu, bolj bi rad slišal informacije iz prve roke po daljši uporabi.

Baterija? Trackball vs. Touchpad?
Hvala za odgovore
nahrung002.gif

undefined

Fizikalc
6. jan 2008
1.220
0
36
Ja dobro vprašanje
smile-1.gif

Moj prvi BB je bil Bold 9000, pred tem sem imel iPhona. Po pravici povedano je bila ljubezen na prvi pogled. Oster ekran, hitrost, kvaliteta zvoka, udobna tipkovnica, moč bližnjic (vsi bbji s tipkovnico), ipd..

Po kakih 8 mesecih uporabe, so začele prihajati informacije o Bold 9700. In takoj so bila po BB forumih deljena mnenja. Mnoge je motila velikost (9700 je velik kot 8900) in da ni "prava nadgradnja" 9000. Jaz sem stvar seveda hotel probat in takoj novembra sem to tudi storil.

Takrat sem bil nad 9700 navdušen (celo prodal sem 9000). Trackpad je zakon, ker se nikoli ne "zapaca" in je odzivnejši od trackball-a. Nekako sem celo sprejel velikost in se z hitrostjo pisanja približal tistemu na 9000. Upravljanje z baterijo je na 9700 defenitivno boljše kot na 9000. Baterija na 9700 drži 30-40% dlje.

Od takrat sem nekajkrat šel iz 9700 na 9000 in obratno. Oba aparata sem tudi razstavil do drobovja (menjava ohišij / menjava brandanih ploščic pod tipkovnico..) in nekako našel tisto največ kar je pri BBju možno.

Največje veselje mi je prinesel Bold 9000, ki sem ga dobil za drobiž in predelal na črno (namesto srebrne obrobe črna).

9000 je enostavno Bold v pravem pomenu besede. Aparat je "malo večji" ampak se tega ne sramuje. Boljšega pisanja na tovrstni napravi še nisem našel (še vedno iščem potencialne kandidate..). Zvok preko zvočnika (glasba / film) je tako dober, da ga engadget hvali celo v novem iPhone 4 opisu (9000 pa je pri nas prišel ven novembra 2008). Aparat je tiste čase imel ekran "najgosteje naseljenih pixlov", ki še danes osramoti E71 / E72 na celi črti.

Kvaliteta uporabniške izkušnje je zame jasno na strani 9000.

Enostavno prednosti 9700 (nekatere to sploh niso) ne odtehtajo cenovne razlike (še posebej če lahko lepo ohranjen 9000 dobiš za 1/3 cene 9700).

Je pa seveda odvisno kaj ti več pomeni. Meni je najpomembnejša tipkovnica, kar je tudi razlog za tovrstno napravo. Baterija brez problema zdrži čez dan, zvečer pa ga vržem v dock (ki je tudi super). Ko kaj čakam z veseljem pogledam kako serijo (tega sem navajen še iz iPhona) in moram priznat da ni čisto nič slabše (pa čeprav manjši ekran).

Še en, mogoče smešen podatek.. Zdi se mi da je 9000 precej kvalitetnejše narejen in tudi na splošno sem imel z njim manj problemov. Pri parih 9700 sem imel problem da bi kaka tipka "slabše prijela". Se sliši čisto nedolžno, ne? Pa ni! Prava mora!
Pa saj je garancija, ne? Ja CHSu nesem aparat, me kličejo čez 2 dni da so popravili. Pridem veselo po aparat in ne boste verjeli.. enter še vedno ne prime (razen če uporabiš 3x več sile kot pri ostalih tipkah). Serviser se je seveda med igranjem seznanil z problemom in "pred mano močno pritiskal na enter", tako da sem jaz izpadel "nor". Oni so "spucali kontakte" in test je bil OK. Kolega, ki je takrat prav tako imel 9700 je takoj (v 3 sekundah) opazil napako. To je bil moj zadnji 9700..

Tista srebrna obroba je na 9700 "bolj poceni" in mislim, da je kar dosti možnosti da dobiš tako enoto "ki škripa" (kar moteče in to vsakič ko primeš aparat v roke)!

Prepričan pa sem, da je nemalo uporabnikov ki pa so z 9700 popolnoma zadovoljni in ga ne dajo za nič! Konec koncev je 9700 najmočnejši BB na trgu in če lahko na njem udobno pišeš (in dobiš "dobro enoto") potem z nakupom ne moreš zgrešiti. 9700 bo tudi možno uradno nadgraditi na novi OS6, tako da tudi iz tega vidika ena prednost.

Ne gleda na napisano, pa je seveda najbolše (če imaš možnost) da se z obema napravama malo poigraš in potem odločiš.

Nazadnje urejeno:

limetka

Pripravnik
26. jul 2007
597
0
16
Vau, tako nedolžno vprašanje, pa tako izčrpen odgovor. Maš zvezdice! Hvala

Iščem telefon, ki bi zamenjal Iphona v vlogi prvega telefona. Tudi pred tvojim odgovorom, sem se bolj nagibal k devettisočki, problem je le, ker ni ravno veliko rabljenih & nakupa vrednih.

Po drugi strani bi dal 100 € več in kupil novega 9700, vendar sem se ob tvojem poročanju o škrtanju takoj premislil. Tega ne prenesem!
smile-1.gif

Hvala še enkrat, take rabimo!
zmaga.gif

undefined

Fizikalc
6. jan 2008
1.220
0
36
Če lahko komur koli pomagam, da bi bil vsaj pol tako zadovoljen z 9000, kakor sem jaz... zakaj pa ne?
smile-1.gif

Ja res je, ker je aparat "starejši" in na splošno slabo razširjen, ga je težko dobiti (sploh pa solidno ohranjenega..).

Upam, da nisem z "svojo slabo 9700 izkušnjo" užalil kakega 9700 fana.. pa tudi tebi svetujem da ga prej probaš in ne daš take teže na moj post (gotovo boš imel več sreče kot jaz z 9700).

Np, sporoči kako se odločiš.

Nazadnje urejeno:

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Sam imam Bolda 9700 in do zdaj nisem opazil kakšne fizične nepravilnosti. Baterija mi zdrži cca. 2 dni. Dokupil sem dock za polnjenje. Všeč mi je pokrovček, ker ima lep dodatek usnja.

Telefon je super odziven, pisanje na njem zna biti oteženo, če imaš prste kot čevapčiče, drugače se pa super odziva. Brez problema napišem email, sms in bbm. Tipkovnica je razdeljena na levo in desno, vsaka stran je posebej oblikovana, tako da je tipkanje resnično lahkotno. Neprimerno bolje kot pri Nokiji E72.

Moti me malo počasnejši browser. Ni najhitrejši, čakam na OS 6, baje so to odlično rešili.

Aparat dela solidne slike.

Touchpad je fantastičen, super odziven in natančne. Na začetku rabiš malo časa, da se privadiš, potem pa ko se navadiš je resnično nepogrešljiv.

Navigacija je dobro pokrita, na žalost pa ni voice guide in za svoje delovanje potrebuje podatke iz omrežja. Tudi pri google maps je enako.

Ima odličen koledar, zadeve se da zelo lepo organizirati in urejati. Všeč mi je auto on/off funkcija. Uporabljam tudi aplikacijo sef, location tracking, zelo mi je všeč, ker se da telofon zakleniti na geslo, za tipkanje, za inštaliranje aplikacij. Prihahajo pa še aplikacija, ki ti bo omogočila prikaz tvoje lokacije na ap., remote zaklepanje in brisanje aparata.

Moti me, da USB kabel polni telefon.

Še mojih 5 centov, na voljo za vprašanja.

undefined

Fizikalc
6. jan 2008
1.220
0
36
Haha "prsti kot čevapčiči"
smile-1.gif

Tipkovnici na 9000 in 9700 so res zadeli, tukaj samo kapo dol. Zadeva je tudi nekoliko zaobljena in če pogledaš kako sta palca obrnjena pri pisanju (potem razumeš zakaj). Pri E71 / E72 pa je tipkovnica ravna in zato pisanje ni tako udobno (gotovo tudi stvar navade).

Ja browser je na 5.0 za kaj hitro po-googlat, da bi ravno udobno surfal pa res ni.

Dobro si napisal.. jaz bi dodal še 1 stvar.

Določene aplikacije so na telefonih stalnica (facebook, twitter, gtalk, msn, youtube, gmaps ipd.) In vse od omenjenih ima RIM kar dobro pokrite, z izjemo youtube-a. Tudi v OS6 so v bistvu le naredili povezavo na m.youtube.com ..

Mislim da za take velikane ni problem narediti eno simple aplikacijo ki bi za določeno napravo predvajala video čez cel zaslon.. Mogoče tudi uploadanje videov ipd. Ker RIM (zlasti z prihajajočim modelom Torch 9800) kaže da ne cilja le poslovnih uporabnikov ampak tudi navadne uporabnike / širše skupine in omenjena aplikacija je skoraj nuja. Upam da uredijo.

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
Sam en komentar na youtube: jaz skoraj ne polnim primera, da ne bi mogel odpreti youtube linka s katerim koli BB-jem in vse mi je predvajalo lepo celo-zaslonsko. Jaz tukaj kakšne večje težave ne vidim.

japke

Fizikalc
13. avg 2007
1.349
12
38
44
skoz okol
jaz imam 9000 in sem super zadovoljen. pred kratkim mi je sicer crknil (ima ga skoraj 2 leti) in sem iz servisa dobil novega!

sodelavci imajo 8900, 9500 ampak lahko rečem le to, da jih 9000 prekaša po celi črti. Žal 9700 še nisem imel v roki...

Edina graja na BB nasploh? je, da dokaj slabo lovi WiFi signal. Prav tako GSM signal zmanjka, ko ga ima SE/Nokia še vsaj 1 črtico...
Za poslovno uporabo (Mail/koledar) tu ni konkurence...

LP

undefined

Fizikalc
6. jan 2008
1.220
0
36
@grobo: imaš Storma? Če ja, je tam kar dobro urejeno.. Za ostale BBje pa je bol slabo. Pomoje je čez cel zaslon 1/20 video posnetkov.

Enako kvaliteta.. Recimo aplikacija "Movies" lahko predvaja HQ preko wifi ali pa preko 3G brez problema! Tako da sem prepričan da bi tudi v aplikaciji lahko uredili, ker vsi ostali proizvajalci to imajo. Vem da je povdarek na poslovni uporabi, ampak zdaj ko agresivneje ciljajo tudi na mladino z forsiranjem programov za socialna omrežja, bi tudi YouTube program, tako kot so ostale morali urediti.

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
Mam khm..., nisem pa imel nobenih problemov niti na 9700. Vedno pa sem uporabljal le privzeti brskalnik in predvajalnik.

undefined

Fizikalc
6. jan 2008
1.220
0
36
Ja potem si zadovoljen "z malim" oz ne uporabljaš youtuba dovolj (ničem biti žaljiv).

Vsi ostali telefoni (ok so tudi prvotno ciljani na povsem drugačno publiko) npr. iPhone, močnejši aparati z Androidom ipd, celo Symbian in če se ne motim tudi Maemo imajo YouTube super urejen.

Zame je BB najbolša platforma (kljub "trdoti" in starosti..), ko pa še par takih malenkosti uredijo pa bom še bolj vesel.

Pa če že meni ne verjameš, si oglej kak posnetek testa modela Torch 9800 (ki ga je naredil CrackBerry Kevin ali pa Salomondrin) in sta oba razočarana, da OS6 nima YouTube aplikacije ampak zgolj launcher na m.youtube.com (pa ne da ponavljam za njima, ampak moderni telefon to preprosto mora imeti!)
smile-1.gif

Sorry za OT.

Nazadnje urejeno:

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
Ahm OS6 ima res samo launcher za m.youtube, so pa vseeno naredili vsaj en korak naprej in je upload videa na youtube enostaven in hiter.
Vedno pa so možnosti za izboljšave :)

PS: youtube res uporabljam relativno malo oz. poklikam, kar dobim po mailu oz. v sili on the go.

Aja, pa da bom vsaj malo ON: tudi jaz bi vzel 8900 še raje pa katerega koli Bold-a