Kakšno je mnenje cenjenih uporabnikov še boj cenjenega Alterja o slovenskih bioplinarnah? Za lažjo predstavo o čem govorimo je priložen zadnji izvod novic (ki vsebujejo zadnje stanje glede števila in velikosti bioplinarn), ki jih pripravljajo in ažurirajo kolegi s KIS v okviru projekta Bio - methanes Regions.
Jaz imam okrog teh bioplinarn dva/tri pomisleke:
A) po mojem mnenju so prevelike za slovenske razmere (1 MW nazivne moči je preveč za naše kmetije)
B) financiranje je problematično
C) problematična je distribucija pregnitega blata (povezava s točko A)
( D) ) ko govorimo o "kmetijskih" bioplinarnah je svojevrsten problem zagotavljanje substrata, ker je v praksi glavna sestavina koruzna silaža; in za 1 MW obrat potrebujemo najmanj 300 ha koruze
Seveda pa je bioplinarna hudo dobra pogruntavščina, saj je sposobna (načeloma) požret karkoli organskega, vključno z gnojem/gnojevko, in izpljuniti metan ter realtivno neškodljivo blato, ki je uporabno kot gnojilo.
In nenazadnje imam vprašanje; je tu kdo, ki bi vedel kaj se poleg glavnega substrata (torej rastlinske mase in nekaj gnoja) še dodaja za boljšo proizvodnjo plina? Predpostavljam da kakšni dodatki za to obstajajo, sam pa ne najdem nič pametnega ...
(kujc, priponka je prevelika
, kam lahko dam slikico, da se bo prikazala tu?)
Jaz imam okrog teh bioplinarn dva/tri pomisleke:
A) po mojem mnenju so prevelike za slovenske razmere (1 MW nazivne moči je preveč za naše kmetije)
B) financiranje je problematično
C) problematična je distribucija pregnitega blata (povezava s točko A)
( D) ) ko govorimo o "kmetijskih" bioplinarnah je svojevrsten problem zagotavljanje substrata, ker je v praksi glavna sestavina koruzna silaža; in za 1 MW obrat potrebujemo najmanj 300 ha koruze
Seveda pa je bioplinarna hudo dobra pogruntavščina, saj je sposobna (načeloma) požret karkoli organskega, vključno z gnojem/gnojevko, in izpljuniti metan ter realtivno neškodljivo blato, ki je uporabno kot gnojilo.
In nenazadnje imam vprašanje; je tu kdo, ki bi vedel kaj se poleg glavnega substrata (torej rastlinske mase in nekaj gnoja) še dodaja za boljšo proizvodnjo plina? Predpostavljam da kakšni dodatki za to obstajajo, sam pa ne najdem nič pametnega ...
(kujc, priponka je prevelika
![redface-1.gif](https://www.alter.si/tabla/images/graemlins/redface-1.gif)
Nazadnje urejeno: