Bio pralni prašek

B81

22. jul 2007
37.603
10.902
113
Zdravo

Obstaja ali ne? Sprašujem, ker sem zgleda na nekaj alergičen in preden se z nožem popraskam po hrbtu, bom poskusil nekajkrat oprati cunje s tem praškom (ki ne vsebuje nevemčesa že...).
Iščem tudi mehčalec.

Kje bi se to našlo?

Hvala

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
Bio pomeni kaj?
Ti iščeš prašek brez xy zadeve, na katero si kot kaže alergičen. Bio ali ne bio nima veze tukaj. Preprosto boš moral preizkusiti par različnih praškov.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Pa malce manj praška nasuvaj notri. Tast je testiral za foro in je prišle do ugotovitve, da ena žlica praška zadostuje za pranje celotne žehte..v tisto merco gre pa koliko praška, 10, 15 žlic?

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Živjo,

jaz gel za pranje perila delam kar sama doma iz sestavin ki so naravne, brez nepotrebnih dodatkov. Opere enako dobro, le po pranju skoraj nima vonja, pa še en + ima, je bistveno ceneje od vseh možnih gelov. Domač gel je super tudi ljudi z občutljivo kožo in alergijami.

Namesto mehčalca lahko uporabiš alkoholni kis, samo perilo pač ne bo imelo vonja, bo pa mehkejše, še bolje pa bi bil sušilni stroj, kjer mehčalca sploh ne potrebuješ, cunje pa so res mehke.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Manj pokurim elektrike, kolikor bi me stal mehčalec
wink-1.gif
je pa res da imam varčen sušilni stroj.

B81

22. jul 2007
37.603
10.902
113
Sušilni9 je kul, ampak če dam na nežni program, kjer ni visoke temperature, pa melje 2-3 ure, to pa je preveč.
Temna oblačila pobledijo v sušilcu, zato jih najraje sušim na stojalu zraven radiatorja.

A kis daš namesto mehčalca? Pa nima potem vonja? Ker kis ma močan vonj.

Poskusil bom z žlico praška, kisom in tisto žogo bom dal zraven
grin1.gif

Pa neke stare cote not, da ne uničim slučajno
smile-1.gif

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Ah, neke sile ni, da bi v sušilcu temne cunje bledele, vsaj meni ne. Dam vse na enak program in praktično sušim vse, razen volne in kakšnih občutljivih stvari.

Ja, lahko dodaš alkoholni kis, ima vonj ko ga povohaš, ampak ko ga dodaš med cunje pa vonja ne bo več.

Če te zanima pa ti lahko napišem še recept za "domač gel", ki bi ti znal pomagat.

prjatu

Pripravnik
24. jul 2007
413
9
18
ksz

Sta imela moja otroka tudi težave s kožo, najprej smo zmanjšali količino praška, potem pa še nadomestili mehčalec z alkoholnim kisom. Perilo je enako čisto kot prej, mogoče še celo mehkejše, pa otroci niso vsi spraskani do krvi

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.824
113
davorinm.wordpress.com
Sem zadnje čase prebral kar nekaj testov pralnih strojev.

Srbenje in to je lahko posledica slabega spiranja pralnega praška. Sploh te novi kao varčujejo z vodo in dejansko premalo sprerejo prašek. Če imaš probaj vklopit dodatno izpiranje ali kaj podobnega.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Citat:
Uporabnik nadi pravi:
pa napiši recept za gel..me zanima
smile-1.gif

Za domači gel za pranje perila potrebuješ:

- 200g marseille mila klik (dobi se ga v Dm-u, Leclercu... naj bi ga imeli tudi v drugačni obliki v Eurospinu)
- sodo bikarbono (najbolje kar navadno, ker pralna naj bi bila premočna, splača se jo kupiti v Eurospinu ker imajo pol kilsko in zadostuje za precej časa, tudi za kaj drugega)
- alkoholni kis
- vodo

Naribaš čisto na drobno 200g mila, dodaš 3l tople ali vroče vode in mešaš toliko časa da se milo stopi, dodaš 2 jedilni žlici sode in 1dl alkoholnega kisa.
Preliješ v plastenke, najbolje kar od gelov in pustiš 24ur, vmes malo pretreseš, saj se gosti.
Po želji lahko dodaš 10 kapljic eteričnega olja, v tem primeru je najbolje kupiti milo Classic, ki nima vonja.

To je to. Za pranje se ga uporablja cca. 150ml.

cheer.gif

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.824
113
davorinm.wordpress.com
Zakaj pa folk to dela? Saj kupiš kak Mercator pralni prašek ali Hofer. Čisto ok dela, pa cheap je. A kao naravno zato?

Meni se še prat ne da, da bi moral še pralni prašek ustvarjat.
ne-ne-1.gif

Nazadnje urejeno:

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Eni ga delajo zaradi tega, ker je dober za občutljivo kožo, drugi zato ker je bolj naraven, tretji zato ker vse skupaj pride zelo poceni (cca.1€/3l) jaz pa ga delam zato, ker rada delam stvari sama in doma, ker mi je všeč da je bolj naraven,... sem pač tak tip človeka da veliko delam sama.

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
Citat:
Uporabnik ynos pravi:Srbenje in to je lahko posledica slabega spiranja pralnega praška. Sploh te novi kao varčujejo z vodo in dejansko premalo sprerejo prašek. Če imaš probaj vklopit dodatno izpiranje ali kaj podobnega.

Moj 10 let star gorenje ima za tole posebno tipko...
zmaga.gif

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Citat:
Uporabnik Maci pravi:
Eni ga delajo zaradi tega, ker je dober za občutljivo kožo, drugi zato ker je bolj naraven, tretji zato ker vse skupaj pride zelo poceni (cca.1€/3l) jaz pa ga delam zato, ker rada delam stvari sama in doma, ker mi je všeč da je bolj naraven,... sem pač tak tip človeka da veliko delam sama.

Nič proti mehčalcu, morda je zadeva celo okej, osebno menim, da imaš preveč časa. Povej mi kdaj naj si vzamem čas za ribanje mila. Če pogledava povprečni delovni čas mladega zaposlenega na solidnem delovnem mestu. V službi ob 6ih, uradno se dela do 15ih, običajno je to do 17ih ali 18ih. Prehranjevanje, trening, druženje, dodatno izobraževanje, opravljanje drugih potreb itd..

Pomoje je najbolje vklopiti program dodatno izpiranje ali pa poizkusiti kakšen drug prašek, sam osebno ne uporabljam mehčalca. Kaj vam bo to? Da diši tiste tri ure al kako?

B81

22. jul 2007
37.603
10.902
113
Prehranjevanje, trening, druženje, dodatno izobraževanje, opravljanje drugih potreb itd..

Ok, potem prideš domov recimo ob pol 7 zvečer...naštel si 5 zadev, vsaka kako uro vzame, pot sem in tja še eno uro, to je preveč natrpano vse skupaj.