bio diesel

tomi

Guru
1. sep 2007
18.575
9.812
113
40
MB
dajmo vdarit eno debato o tem, nevem če je naslov primern ampak zanima me, uporabljeno rastlinsko olje kot gorivo. že nekaj časa me to "žre" zato sem tudi prebral dosti stvari po tujih forumih, zato me zanima če ma kdo tu konkretne izkušnje, mnenja itd.

1. rabimo primeren avto
2. modifikacije na avtu
3. nek vir tega olja
4. filtriranje olja
5. tankaj&vozi miško
smile-1.gif

zanima me zakaj ja, zakaj ne .. kje lahko nastanejo problemi, ful me mika probat to
grin1.gif

gregor

Fizikalc
31. jul 2007
399
35
28
Dolina hmelja
Z rastlinskim oljem imam nekaj izkušenj, z "ženinim" avtom dobrih 40t km, z mojim okoli 20t.
Prste sem imel zraven še pri štirih avtih.

Najprej začni pri točki 3. Ko boš imel vir, študiraj naprej.
Povsod pišejo, kako je odpadno olje free. V praksi pa ni ravno zastonj.
Lani je bilo novo olje pri oljarjih v okolici ptuja, ljutomerja po okoli 60 centov/liter (+ddv
smile-1.gif
), ne vem, kako je stanje letos, v nemčiji je šlo olje konkretno gor.

Točka 2 je odvisna od točke 1.

Malo poglej še po naših forumih, je tudi že precej napisanega. Najdi.si "jedilno olje dizel" vrne branja za par ur.
Na offroad forumu je tema o tem, ki se vleče od začetka moje oljne kariere.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.575
9.812
113
40
MB
jaz se iz suxa spomnim samo enih par plinarjev, tak da vidim da je pa kr dosti jih ki vejo kaj o tem, samo pokazat se morejo
smile-1.gif

@gregor sem pogledal tisto tvojo stran .. kdaj nameravaš napisat kaj več o ax D ?
tongue-1.gif

gregor

Fizikalc
31. jul 2007
399
35
28
Dolina hmelja
@Hondi, fe3 ima veliko izkušenj z biodizlom.

@tomi, bom kmalu... ko pride še en avto zraven.. če bo čas ...
Kaj te zanima glede AXa?
Ne uspe mi ga zrihtat, da bi mrzel laufal brez zaganjanja na samo olje. Šobe so porihtane, vžig sem že probal zamikat, dal sem drugo pumpo gor, isto. Ne vem.
jezen.gif

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Tako je.
Vendar jaz iz rastlinskega olja delam biodizel, Gregor pa olje samo prefiltrira in tanka.
Je pa tega na netu kar veliko in ni problem iz že napisanega izvesti enega takega projekta.

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.456
346
83
34
Še vedno mi ni jasno: Zakaj bi dizla predeloval na tele zadeve? Saj že predelava stane kar nekaj, al pač naredit res veliiiiiikoooooo km, da se vam bo vse povrnilo? Vsem ne verjamem, da ste taki okoljevarstveniki. Ok, ali pa vam je to pač hobi.
smile-1.gif

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
saj predelava ni tako hudo draga, gorivo pa je precej ceneje.V Nemciji sedaj veliko predelujejo kamione na rastlinsko olje ker so biodizel obdavcili, in pri olju ne zgubijo toliko moci motorja kot pri biodizlu.Imajo pa v vecini sisteme z dvema rezervoarjema.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.575
9.812
113
40
MB
ja kaj pa vem kaki ax al pa mogoče kaki uno TD se mi zdi primeren za ta projekt. al se motim ?
smile-1.gif

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Kolikor sem videl, ima AX Lucasovo črpalko, za unota pa ne vem. Klasična "Bosch-pumpa" je najbolj priporočljiva.
G2D je torej zakon!
wink-1.gif

Gamero

Majstr
13. avg 2007
5.079
137
63
okolica mesta
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:
saj predelava ni tako hudo draga, gorivo pa je precej ceneje.V Nemciji sedaj veliko predelujejo kamione na rastlinsko olje ker so biodizel obdavcili, in pri olju ne zgubijo toliko moci motorja kot pri biodizlu.Imajo pa v vecini sisteme z dvema rezervoarjema.

Se pravi je samo to predelava, da se vgradi dodaten rezervoar? Pri vozilu mislim.

lp

Nazadnje urejeno:

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Za vse kateri bi se želeli vozit na rastlinsko olje
GolfPD5.jpg

Tako zgleda vgrajen nov tank za olje
Je pa vse tu BIo car
Sem pa nekoč naletel na tipa kateri je v starem BX-u kuril rastlinsko oljev motorju1.9dt in imel je dva tanka oba je imel zvezana na križni ventil tako da je povrat nafte oz.olja šel vedno v isti tank s katerega je motor sesal gorivo. Zagon je imel na nafto in nekaj mk za ogrevanje motorja je naredil na nafto nakar je preklopil na olje in spet nekaj minut pred ciljem je preklopil na nafto.
Če boste šli na olje se pazite pump Valeo ,lucas,cav, dobre so pa bošovke in stare vrstne batne pumpe
Za Citroenove dizlarce 1,9 d dt vem da so vredu Ax 1,4 d ni vredu, 1,5d pa ne poznam -menda je boljši, prav tako vw motorji ( po moje kar zlo vsi), renojev se izogibajte

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
za osebne ne vem toliko je pa verjetno podobno kot pri kamionih.Najpomembneje je da je olje-gorivo ogreto da je bolj tekoco,ponavadi ga ogrevajo z izmenjevalci toplote(z hladilno tekocino grejes olje).Potem se rabis ventile s katerimi prekljaplas med nafto in oljem , seveda ce imas sistem z dvema rezervoarjema.Pri sistemu z enim rezervoarjem je pa vzig malo problematicen in kar precej trpi pumpa zaradi gostote olja.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Citat:
Uporabnik Fe3 pravi:
Tako je.
Vendar jaz iz rastlinskega olja delam biodizel, Gregor pa olje samo prefiltrira in tanka.
Je pa tega na netu kar veliko in ni problem iz že napisanega izvesti enega takega projekta.

A lahko prosim malo glede biodizla katere sestavine rabis, vem da na olje pride 22% metanola, potem se rabis neko sodo?? Se kaj, kje se dobijo ti dodatki in koliko stanejo.
rolleyes-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik klemen_ pravi:
Vsem ne verjamem, da ste taki okoljevarstveniki.
Nihče, ki laufa na tole, ni okoljevarstvenik - prav nasprotno, svinjajo ko p.... Saj je precej več kot pri dizlu, uporabljajo stara jajca brez partikelfiltrov itd ...
Ve skupaj bi blo treba prepovedat.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
zakaj vec saj?Jih je se manj ker je manj zvepla.Avtomobili z PF pa ponavadi ne smejo tocit biogoriv

gregor

Fizikalc
31. jul 2007
399
35
28
Dolina hmelja
Citat:
Uporabnik dsf pravi:
Če boste šli na olje se pazite pump Valeo ,lucas,cav, dobre so pa bošovke in stare vrstne batne pumpe
Za Citroenove dizlarce 1,9 d dt vem da so vredu Ax 1,4 d ni vredu, 1,5d pa ne poznam -menda je boljši, prav tako vw motorji ( po moje kar zlo vsi), renojev se izogibajte
AX 1.5D nima boschpumpe.
1.4D jo nekateri imajo.
1.4 bolj problematičen, alu bloki so pokali menda. 1.5 nima alu bloka. Pa tudi ca 10nm več ima navora.
Verjetno se bomo lotili prestavit boschevo pumpo iz 1.4 na 1.5. Naj bi šlo, komplet, skupaj z nosilcem in jermenico, ter cevmi do šob.

@Tomi, kar se tiče primernosti, če ima boscevo pumpo in mašino v dobrem stanju, je primeren.
smile-1.gif
Fajn je, če nima direktnega vbrizga, je precej manjša verjetnost problemov.

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Če bi bil kdaj vsaj blizu starih jajc z biodizlom, bi videl, da kadi bistveno manj kot na nafto.
Vse avte z motorji nad 100 kW bi bilo treba prepovedat!

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik klemen_ pravi:
Vsem ne verjamem, da ste taki okoljevarstveniki.
Nihče, ki laufa na tole, ni okoljevarstvenik - prav nasprotno, svinjajo ko p.... Saj je precej več kot pri dizlu, uporabljajo stara jajca brez partikelfiltrov itd ...
Ve skupaj bi blo treba prepovedat.
Si pa pajac. Na vsakem koraku nam trobijo kako fosina goriva ustvarjajo toplo gredo in kako smo dolžni uporabljati bio goriva ker s tem sklenemo krog CO2.
Če te prav razumem še vedno razmišljaš tako kor so naši "tovariši" nas učili v osemdesetih. Prepričevali so nas kako ozračje svinjajo kurišča na drva in da so nova kurišča na olje in plin (oba fosilna) prijazni do okolja. Gotovo se spominjaš gonje proti jederski energiji izpred desetletja in še malo. Danes pa jederska energija še ni ekološka je pa trajnostna energija, nikakor pa ni več umazana
evil.gif

Je pa za moje pojme tudi vsa galama okrog ogrevanja ozračja malo pretirana.
Strinam pa se s tabo ,da izpuhi iz motorjev na biogoriva smrdijo drugače in da se bo treba vonja navadit.