Bi bilo za tole potreben pregled optike?

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.104
4.097
113
Vozil po omejitvi (60km/h) od Vojkove čez Linhartovo in nabil na dvojno izdolbino. Prva me je dvignila, pri drugi mi je sprednja amortizerja stisnilo do konca, da se sliši 'bum' od sprednjih amortizerjev:

Sem avto peljal na Avtotehno Vis, kjer so mi jo dvignili in pogledali podvozje. Z ničemer se nisem dotaknil tal, amortizerji in ostali deli pri sprednjih kolesih so ok. Avto ne vleče nikamor, ampak me vseeno zanima - je mogoče potrebno pri takem dogodku, kjer se amortizerji stisnejo do konca (verjetno pridejo do gumastega štoperja), po tem narediti optiko?

Barbarian

Fizikalc
25. sep 2008
1.237
25
48
Ne. Če bi nabil na kak robnik že, sam tole je pa itak normalno za slo ceste... si predstavljaš vrste za optiko če bi vsi delal po takih "skokih" optiko
rolleyes-1.gif

Btw: Če se vseeno odločiš ti lahko posredujem info za optiko cca 35€
wink-1.gif

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.104
4.097
113
Hvala za odgovor!

Mah, Ampera je kar nizek avto, zaradi tega sem prišel pri temle dvojnem skoku do štoperjev. Drugi avti na takem dvojnem skoku, domnevam ne pridejo tako zlahka do štoperjev. Vsaj zame je bilo tole prvič, da bi pri katerem koli avtu prišel do štoperjev.

P.S.: Ti delaš optiko?

Nazadnje urejeno:

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.104
4.097
113
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Ne rabiš na optiko.
BTW: čez rdečo si peljal
evil.gif

ne-ne-1.gif

Lučka gori še rumena, tudi ko sem še tako blizu križišča, da se semafor vidi čisto v kotu. Je pa res, da sem šel na knap. Sej mi je žal, da sem sploh šel v rumeno, ampak bila je zdravstvena urgenca in rečeno mi je bilo, naj pridem, kar se da hitro.

sad

Guru
24. avg 2007
21.180
9.814
113
Sicer ne vem kaj ti vidiš, ampak po zakonu moraš ob rumeni bremzat, razen če se ne moreš ustavit.
Predvidevam, da nimaš Yugo-ta, tako da ko je začela rumena utripat bi imel več kot dovolj časa, da ustaviš.

Sej, ni panike, ampak za budale pa nas ni ravno treba imet. Oz. morda imaš sam sebe za budalo. Ugenca gor ali dol, zato so rešilci in to ni opravičilo za kršenje CPP-ja.

Še on topic: če ti gre avto naravnost se ne obremenjuj preveč. Naslednji mesec zgolj spremljaj obrabo prednjih gum in če ti začne pobirat na kakšni strani, le pojdi na optiko.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.104
4.097
113
Sem točno vedel, da se boste začeli zapenjati za rumeno luč. Ravno zato sem kolebal, da bi sploh kaj napisal.

sad

Guru
24. avg 2007
21.180
9.814
113
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Sem točno vedel, da se boste začeli zapenjati za rumeno luč. Ravno zato sem kolebal, da bi kaj sploh napisal.
Jah, lej, Alter pač.
Pa še enkrat: ni panike, vsi to kdaj naredimo, ampak vsaj jaz to priznam, ne pa, da se vadim ven z butastimi izgovori.
To, kar je na posnetku, je zagotovo kazen, pa čeprav si šel skozi rumeno. Zakon je jasen. Lahko pa pošlješ (samo)prijavo na policijo, pa boš videl, kaj ti bodo odgovorili
evil.gif
.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.104
4.097
113
Sej sem priznal in sem rekel, da mi je (bilo) žal.

Priznal nisem le tistega, ko je nekdo napisal, da sem šel v rdečo, ker nisem. Za rumeno pa sem priznal. V čem je fora?

Nazadnje urejeno:

steni

Fizikalc
5. jan 2008
682
39
28
Ravne na Koroškem
Rumena luč na semaforju se prižge v 0:13 sekundi posnetka, ko si oddaljen od semaforja za najmanj 10 dolžin avtomobila (10 x 4 m ) torej najmanj 40 m. Zavorna pot pri hitrosti 60 km/h na mokrem asfaltu ob predpostavki, da imaš povprečne gume je cca 22m + reakcijski čas 1 sekunda je cca 17 m. To je skupaj 39 m. (http://www.tecajcpp.com/cpp/hitrost.php)
Torej bi se lahko varno ustavil.

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Sej je naslov teme če je zrel za pregled optike!
grin1.gif

Ja k okulistu čimprej!

Pa verjetno ti ni zabilo amortizerja, ampak je avto nasedel (na tisto tvojo plastiko ki je za nižji zračni upor). Če v taki situaciji zabije amortizer potem ti ga tudi pri vsakem močnejšem zaviranju.

Ontopic: če zabije amortizer se optika ne sme nič spremenit saj gre za naravno vertikalno nihanje ki nima vpliva. Recimo pomisli takole, polno naložen avto se zagotovo spusti za par cm pa na optiko to nima vpliva ne?

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.104
4.097
113
Ne, avto ni nasedel. Plastika in podvozje je popolnoma nedotaknjeno. Mogoče si misli na gumijasto upogljivo aero zaveso, ki jo ima Ampera spredaj, pod masko.

1-vauxhall-ampera-front.jpg

Ampak, za tisto zaveso ni to nič takega. Tisto zaveso vlečem po vsakem malo višjem ležečem policaju.

Ampak, zvok ni bil enak, kot ko potegnem z zaveso po tleh. Pri zavesi naredi 'hrrsss', tukaj pa je naredilo 'tup' in čutil sem, da ni bilo več amortizacije, torej da ni bilo več blaženo.

Eto, tole je ta zavesa:

http://www.siol.net/avtomoto/testi/avtomobili/2012/08/opel_ampera.aspx

Drugi video 'Preko ležečih policajev ...'.

Nazadnje urejeno:

tony

Guru
23. jul 2007
9.747
1.530
113
Mislim, da ni bilo nič hujšega, tako da če avta posebej ne vleče nikamor, ni potrebe po optiki
zmaga.gif

mckmck

Fizikalc
20. mar 2013
525
201
43
Zaradi tega ti ni potrebno na optiku, saj ti ni ubistvu nič naredilo!
Če bi mene videl vsak dan po kakih luknjah grem in naredim optiko 1x na dve leti bi samo gledal.
Tisti kateri se obremenjujete z rumeno lučjo ste pa idio** saj vi pa ne greste nikoli skozi rumeno;)

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.104
4.097
113
Avto je bil dvignjen in od spodaj pregledan in je nedotaknjen.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.104
4.097
113
Citat:
Uporabnik sdpa pravi:
Lahko da si s karterjem zaružil..

Aja, še pogled na dno Volta/Ampere. Je dosti ravno, iz nevtralne lege pa se amortizerji skrčijo cca. 5cm max. (tako na palec, izmerjeno v blatniku, koliko imajo gume še lufta do plastike v blatniku), tako da tudi ko so bila kolesa popolnoma stisnjena, se dno ne bi moglo dotakniti tal, razen, če bi bil asfalt tako neraven, da bi ravno po sredini šla še ena bula asfalta.