Belina in kontrast na novem notebooku

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Na novem notebooku imam namesto bele barve nekakšen modrikasto vijolični pridih. Ne glede na to kaj poganjam (word, excel, internetne strani...).
Skratka bela ni bela. V nastavitvah zaslona mi to nikakor ne rata poštimat. S kontrastom in svetlostjo se slika sicer precej spremeni, vendar bele barve nikakor ne morem dobiti.

Sedaj imam za primerjavo na mizi vzporedno 10 let star laptop, pa je bela taka kot mora biti.
Se lahko to s kakšnim posebnim programom uštima?

Aja, oba laptopa sta HP.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Sedaj sem pogruntal. Ko sem ga priklučil na elektrčno napajanje, je zaslon postal dosti bolj svetel in tudi modro-vijolični pridih je izginil.
Bela je sedaj bela, tako kot mora biti.

Ali to pomeni, da je vedno kadar je na bateriji, svetilnost zaslona in tudi pravilno prikazovanje barv, porušena?
Ali se to zgodi samo, kadar je baterija že skoraj prazna?

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Za delo na bateriji in za delo na napajalniku sta ločeni nastavitvi za svetlost zaslona. Obe lahko nastaviš, v obeh primerih je lahko enaka osvetlitev. Preklop je očiten takoj, ko ven potegneš napajalnik. Nisem še videl, da bi kak prenosnik pri koncu še dodatno varčeval na osvetlitvi zaslona, ampak to ne pomeni, da to ne obstaja.

Sicer pa: RTFM!!! Na tipkovnici imaš v kombinaciji s tipko Fn možnost spreminjati osvetlitev. Porkaduš!
rolleyes-1.gif

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Kombinaciji fn+f7 in fn+f8, ki bi morale zmanjšati oz. povečati svetlost, ne delujeta. Je potreben kakšen update?

mistique

Guru
16. jun 2009
13.756
1.558
113
Emona / Carnium
Update ne. Če si OS nameščal sam, je potrebno namestiti HP-jev "control buttons" SW ali nekaj takega. Če pa si OS imel že nameščen, bi zadeva morala delovati.

Mogoče raaaahlo offtopic ampak jst sm se pune navadu na f.lux in sploh ne vem kje se nastavlja svetilnost
evil.gif

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Dve možnosti sta.
Eno je napisal pisec nad menoj (programska oprema HP Quick Launch Buttons)
Druga je, da je privzeto vključen "funkcijski" del tipk v zgornji vrsti in tipki F7 in F8 že delata to, kar bi morali, pa moraš za de-facto F7 in F8 pritisnit še tipki Fn.

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Mogoče raaaahlo offtopic ampak jst sm se pune navadu na f.lux in sploh ne vem kje se nastavlja svetilnost
evil.gif

Sem namestil ta program za test, ko sem prebral tvoj odg. in je odličen.
zmaga.gif
Mislim, da ti bodo moje oči hvaležne.

mistique

Guru
16. jun 2009
13.756
1.558
113
Emona / Carnium
Meni poveča storilnost
smile-1.gif
Ga uporabljam že nekaj let, na vseh računalnikih, kjer se zadržujem. Fajn je, če ga zaradi barv onemogočiš pri delu z grafiko, fotografijami ipd. So pa za eno izmed prihodnji verzij napovedali, da se bo ob odprtem grafičnem programu, f.lux samodejno onemogočil za tisti čas.