Beli kis

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Ker bo letina čilijev bogata in jih ne bomo pojedli vseh naenkrat, sem se odločil, da (med drugim) naredim "tabasko" omako, za katero potrebujem tudi beli kis.
Je to navaden kis za vlaganje ali ne? V lokalni trgovini sem našel samo tega, vsi drugi so "barvni", pa da vem, ali naj iščem naprej.
Hvala za uporabne odgovore.
 

pikanika

Pripravnik
26. nov 2007
131
0
16
Zdaj, če smo čisto natančni bel ni noben kis
smile-1.gif
Obstaja alkoholni kis, ki ima 9% kisline in je brez barve.
Potem je pa še beli vinski kis, ki ima okoli 4 % kisline ta pa je rahlo rumenkast.

Jaz bi vsekakor vzela slednjega, ker 9% je mal prekislo za moj okus.

Pa tudi recepti, ki sem jih na hitro našla vsebujejo navaden kis. Lahko tudi jabolčni in glede na to, da so čiliji rdeče barve, po mojem barva kisa ni ravno nek faktor, tako da mirno lahko vzameš tudi rdečega. Edino balzamičnega jaz ne bi, ker je presladek.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Kis kot konzervans je bolj uporabit tistega alkoholnega (za vlaganje). Itak ga ne daš veliko.

Jaz sem lani naredil cca. pol litra omake iz habanerotov in na to sem dal mogoče četrt do pol dcl kisa (za vlaganje). Do sedaj mi ni nič splesnelo, tudi odprte flaškice so ok. Sem se pa držal ostalih postopkov za sterilizacijo.

Torej:
- embalažo dobro oprat, ne škodi kar v pomivalcu na neEKO načinu
- preden vanjo daš vsebino naj gre za nekaj časa v pečico na 100C
- zamaške uporabi nove ali pa jih vredu pomij in razkuži v alkoholu

Omakco vliješ vročo/vrelo, po tem ko si jo vsaj pol ure kuhal (vretje), kis dodaš čisto na koncu (par minut preden končaš kuhanje). Zapreš takoj da preprečiš vdor plesni in da se ustvari podtlak. Ko se ohladi hraniš na mrzlem, najbolje da daš v hladilnik.

Tabasco omaka mislim da uporablja tudi postopek fermentizacije čilija, tako da je za domačo uporabo verjetno prekompleksno.