Baterijski vijačnik / vrtalnik

girisan

Pripravnik
3. sep 2007
526
18
18
Pred obnavljanjem stanovanja bom rabil eno baterijsko pa se odločam kaj vzeti... Baterijsko bom potreboval večinoma za sestavljanje (kuhinja, pohištvo...), mogoče bo potrebno kako manjše vrtanje v steno...

V oči mi je padel Boschev GSR 12V-15 (https://www.bosch-professional.com/africa/en/products/gsr-12v-15-0601868101)... Všeč mi je ker je precej majhen in posledično precej priročen za 90% mojih potreb...

Pa me zanima, če je ta zadeva zadosti močna ter vzdržljiva, da preživi prenovo enega stanovanja?

Malo sem gledal tudi ''večje'' baterijske... Komplet Makita HP457DWE10 z vsemi nastavki, svedri... (https://www.toolsreview.uk/makita-drill-set-review/)... Ta mašina je močnejša, nekaj malega vrtanja verjetno ne bo problem, všeč mi je, da so že priloženi vsi nastavki in je vse lepo zapakirano skupaj da ne iščem povsod... Je pa skoraj še enkrat težja in za bolj ''fina'' dela manj priročna...

Kaj bi priporočali???

NoteThis

Fizikalc
25. sep 2013
519
174
43
Za sestavljanje pohištva bo 12V Bosch odličen.

jaz mam tole Makito, sicer v malo drugačnem paketu (kovinski kovček) ampak podobno orodje zraven. Izkušnje? Mašinca ok, moja ni brezkrtačni motor, ampak za domačo uporabo zame dovolj dobra. Baterije so majhne (švoh) in stari model (niso kompatibilne z novimi mašincami) ampak za doma se z dvema baterijama pride čez (ena na polnilcu ko druga dela). Za pohištvo zlagat bo velika in štorasta. Jaz imam za sestavljanje omaric še en tisti mali boschev vijačnik. Za luknjo v steno spet vprašanje, za vrtanje v beton tole ni nevem kaj. Kar se pa tiče kompleta nastavkov - niso nič posebnega, svedri pa so na meji uporabnega (beri slabi), če bi še enkrat kupoval bi kupil samo mašino nastavke, svedre... pa ločeno. In pa če imaš namen kupovati še kaj baterijskega od Makite, kupi mašino z novejšimi (črnimi) baterijami ker bodo kompatibilne z ostalim baterijskim programom Makite.

luciano

Guru
3. okt 2011
1.857
884
113
MB
Za vrtanje v zid ne pričakuj ne vem kaj, v cigl bo v redu, za beton pa težko.
Svedre kupi kvalitetne...boljše dobri svedri/slaba mašina, kot dobra mašina/slabi svedri.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.580
4.508
113
49
Na sončni strani ALP
S tole Makito sem kar nekaj luken zvrtal v betonsko plato. V zidake itak ni panike.
Za omare šraufat pa imam manjšo zadevo iz lidla. Je v obliki pištole lahko pa se zravna v klasičen vijačnik.

Za omare bi gledal tudi še kaj lažjega od Makite, za vse splošni vrtalnika pa je za doma več kot dovolj.

Sonny_Chiba

Majstr
3. dec 2011
1.684
-521
83
Vzemi GSB model Boscha, je malenkost dražji, ki je vibracijski vrtalnik pa boš lahko zvrtal še kako luknjo v opeko ali pa kvader.

girisan

Pripravnik
3. sep 2007
526
18
18
Tud GSBja sem gledal... Ampak ta je pa potem ze tolk tezak in okorn kot gornja Makita...

Sonny_Chiba

Majstr
3. dec 2011
1.684
-521
83
Saj GSR 12V-15 ter GSB 12V-15 sta enaka, razen da ima GSB še vibracije, GSB je cca 100g težji kot GSR.

Sonny_Chiba

Majstr
3. dec 2011
1.684
-521
83
Bosch 18v-50 je aktualen model, njegove baterije so kompatibilne z vsemi 18v novejšimi boschovimi mašincami. Makita iz zgornjega linka je pa že precej star model. Ni LXT serije posledično tudi baterije niso kompatibilne.

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Do fi 6mm boš z malim Boschem GSB (ne GSR) lahko normalno vrtal v steno (razen beton, pa tudi tam se da).
Jaz jo zelo zlorabljam in je odlična. Je lahka in za težo ter voltažo močna.
Za sestavljati pohištvo super. Za vrtanje v zid po sili prilike, sej gre, ampak počasi in takrat pa gre hitro baterija.

girisan

Pripravnik
3. sep 2007
526
18
18
Do fi 6mm boš z malim Boschem GSB (ne GSR) lahko normalno vrtal v steno (razen beton, pa tudi tam se da).
Jaz jo zelo zlorabljam in je odlična. Je lahka in za težo ter voltažo močna.
Za sestavljati pohištvo super. Za vrtanje v zid po sili prilike, sej gre, ampak počasi in takrat pa gre hitro baterija.

Prioritetno mi je pomemna velikost / teža... Ker bo kar nekaj omar za sestavit... :) Vrtal bom ''na štrom''... :)

Mi pa ni jasno kako so Boschove DIY mašince dražje od PRO verzije... Npr. Bosch EasyImpact 12v (https://www.mimovrste.com/akumulato...easyimpact-12-060398390n?src=sug&s=bosch easy) je dražji kot GSR 12V (https://www.mimovrste.com/akumulato...kumulatorja-0601-9g9-002-?src=sug&s=bosch gsr), ki je del PRO serije...

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
ga dobiš tudi za 40:

To je solo verzija torej imaš brez baterij in polnilca. To je pri PRO verziji vsaka komponenta dražja. Torej dvakrat baterija in enkrat polnilec.

RoMeX

Guru
20. feb 2008
2.279
764
113
Zelen bosch ni vreden popolnoma 0. Vzemi modrega, zahvalil se mi boš pozneje.

Čeprav jaz bi na tvojem mestu primaknil še nekaj eur ter kupil set vrtalnika in udarnega vijačnika.

• Všeč mi je
Reactions: tony

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
ma če bo veliko sestavljal, bolje kakšen set wiha/würth/PB Swiss/wera,... nastavkov, set kvalitetnih svedrov za les/kovino na bit, dober bit držalo (wera), centrirni sveder za pante in ostalo (blumov) pa ga bo že še dodatnih 100€ prišlo ali pa malo manj.

Sonny_Chiba

Majstr
3. dec 2011
1.684
-521
83
Danes imaš na Mimovrste v ponudbi dneva GSr-ja za 85EUR, sicer ni aktualen model pa vendar.