baterija za ups

bander

Pripravnik
7. nov 2009
261
0
16
Imam ups Zenergy Station 2000. Zanima me kje bi lahko dobil ta akumulator?

http://www.amazon.co.uk/electronics/dp/B005NH2SBO

Danes mi je ups prav crknil. Se ne prižge več in baterija je topla. Imam dve utičnici ki so baterijsko napajani in dve ki so brez napajanja baterije. Na nobeni ni toka. Zanima me v primeru da je akumulator fuč, ne dela nobena vtičnica več? Star je sicer res že 5 let.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
Ne utripa nobena lučka za baterijo? Jaz osebno bi najprej preveril če UPS deluje z drugo baterijo, vendar brez da bi kupil novo - stestiral bi namreč kar z avtomobilskim akumulatorjem. Ker če ni kriva baterija, potem je nesmiselno kupovati novo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
Baterijo dobiš povsod, glej samo da jo spraviš noter 20%+- kapacitete nima nekega vpliva. Recimo tole.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
Pa je ta baterija deep-cycle? Za UPS ni dobra čisto vsaka svinčena baterija, ampak mora biti hermetično zaprta in prilagojena za popolna praznenja (deep-cycle).

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.778
113
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Pa je ta baterija deep-cycle? Za UPS ni dobra čisto vsaka svinčena baterija, ampak mora biti hermetično zaprta in prilagojena za popolna praznenja (deep-cycle).
Kolikokrat pa dejansko popolnoma izprazneš baterijo
confused-1.gif
Večina ima UPS zaradi kratkih izpadov, ki so večinoma pod 1s.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
Citat:
Uporabnik philips pravi:

Je hermetično zaprta, saj so to danes vse svinčene baterije!
evil.gif

Glede globokega praznjenja ne rabiš ker bo UPS odklopil napajanje pri 10.5V. Zelo malo (= zelo dobri) UPSji imajo še linearne pretvornike DC napetosti ki omogočajo cuzanje toka tudi pri nižjih napetostih.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
Izven mest so večdesetminutni izpadi elektrike zelo pogosti, sploh poleti ob nevihtah. In ob takšnem izpadu ti naredi en deep-cycle. Že čez eno poletje se tega kar nabere, kaj šele v daljšem časovnem obdobju.

bander

Pripravnik
7. nov 2009
261
0
16
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Ne utripa nobena lučka za baterijo? Jaz osebno bi najprej preveril če UPS deluje z drugo baterijo, vendar brez da bi kupil novo - stestiral bi namreč kar z avtomobilskim akumulatorjem. Ker če ni kriva baterija, potem je nesmiselno kupovati novo.

Kaj lahko kar z navadnim avtomobilskim akumulatorjem in dvema žicama preverim? Ne bo nič narobe?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
Citat:
Uporabnik bander pravi:
Citat:
Uporabnik philips pravi:

Kaj lahko kar z navadnim avtomobilskim akumulatorjem in dvema žicama preverim? Ne bo nič narobe?

Brez problema, samo pazi ko boš šaril po njem da se ne dotakneš kakšne žice preveč!
grin1.gif
(izključi ga iz el. omrežja, če ima gumb za izklop (master off) izkjuči tudi tisto in odklopi vse porabnike prikjučene nanj POTEM šele menjaj baterijo)