Banke - ugodnosti - kje preverit?

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Če gledamo Slovenske banke npr.
Kje lahko preverimo, kaj katera nudi?
Primer:
Na njihovih straneh se da marsikaj razbrati. Recimo krediti, mesečni obroki, zavarovanje, dobe odplačil. Nekako si lahko ustvariš neko približno oceno, kam npr iti po kredit.
Ampak to seveda ni vse. Meni recimo ogromno pomeni način in prilagodljivost odplačevanje kredita. Se pravi, da lahko npr BREZPLAČNO kadarkoli nakažeš večji znesek obroka. In če bi recimo bil sposoben kredit namesto v 10ih letih odplačati v 3h - da plačaš toliko obresti kot, da bi imel dobo odplačila 3 leta in ne 10.
Potem je tukaj e-bančništvo. Nekatere banke nudijo plačevanje položnic prek "klika" brez provizije.
Ali pa recimo dvig gotovine na bankomatih - brez provizije po celi sloveniji na kateremkoli bankomatu.

No, kako prit do takih informacij? Ali bi moral za take stvari od banke do banke hodit spraševat?

To sem napisal zato, ker me je zelo presenetilo, ko sem se pogovarjal z uslužbenko DBS. In pri njih so take ugodnosti, kot sem jih zgoraj naštel. Nikoli se nisem zanimal za te stvari. Ampak bolj ko poslušam se mi zdi neumno (imam NLB) plačevati raznorazne zadeve, ki jih drugje ni potrebno...

Ali imate kakšne informacije o teh stvareh?

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
348
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik upiwaly pravi:Nikoli se nisem zanimal za te stvari. Ampak bolj ko poslušam se mi zdi neumno (imam NLB) plačevati raznorazne zadeve, ki jih drugje ni potrebno...
Morda off topic, ampak pozanimaj se in boš takoj menjal banko. Tako kot še kar nekaj mojih znancev. Baje ima Abanka stvari precej pošlihtane. In pa za Banko Koper lahko tudi povem. Vsekakor pa pot pod noge ali pa na telefon.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Mene je že DBS presenetila. Pač sem slučajno šel mimo in plačal položnico. Pa sem se z uslužbenko malo zagovoril. In sem se že odločil da bom prešaltal iz NLB nekam drugam. Mogoče celo na DBS, ker jo imam res blizu.
Vprašal pa sem, če kdo slučajno še druge banke pozna.
Sem nekje zasledil, da si napisal, da ima tudi banka koper možnost brezplačnega "povišanja obroka".

Pri dbs mi je všeč še to, da nimaš provizij na bankomatih in na kliku.

A slučajno za abanko in BK tudi veš, kako je s provizijami?

Aja, pa še en velik minus nlbja so tudi večali manj arogantni uslužbenci/uslužbenke. Redko kdaj sem naletel na prijazno osebo, če sem šel kakšno stvar urejat.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.450
3.766
113
Dejstvo je da NLB najslabše skriva svoje napake.
Pod črto so pa vse banke bolj ali manj enake - na koncu leta ko sešteješ VSE dajatve tudi cenovno (prav neverjetno je kako kreativno te lahko, če nisi pazljiv, izmolzejo nekatere sicer pregovorno cenejše banke).

Pa mogoče trenutno ni ravno pravi čas za menjanje banke glede na tarife, ker se bodo v kratkem precej spremenile. Zaenkrat je sicer objava o zvišanju tarif ušla samo SKB, vendar brez skrbi - večina bo sledila, še vedno so.

In jaz osebno na dolgi rok nebi nasedal ugodnostim novih in manj uveljavljenih bank, vsaj če nimaš namena na vsakih 5 let menjat banko zaradi ugodnejših tarif. Ampak okej, tudi to po novem zakonu ne bo tak velik problem - Po želji.

Kot pravijo Američani - zastonj kosilo ne obstaja.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Baje ti pri NLB zaračunajo vsak tvoj "dodatek" k mesečnemu obroku kredita. Se pravi vsak mesec ali pa vsake tri mesece, ko bi želel namesto 200eur vrniti 500eur, ti zaračunajo to nakazilo.
Pri nekaterih bankah tega ni. Pa vseeno kredit na koncu plačaš čisto enako, ali pa še manj, kot pri nlb.
Tako da v tem primeru tudi če gledaš npr 5 let naprej, je nlb slabša opcija.
Druge stvari - razne provizije ipd pa nisem kalkuliral. Se pravi, da bi upošteval vse opcije - od vodenja računa itd itd in koliko te na koncu leta pride v eni in v drugi banki.

Zato sem pa tudi odprl to temo. Da malo vidimo iz lastnih izkušenj ali so razlike vredne menjave banke. Zaenkrat pri meni so.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
od parih ljudi sem slišal, da je za kredite dober hypo. sam še nisem imel z njimi izkušnje glede kredita.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
348
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik BuDi pravi:
Dejstvo je da NLB najslabše skriva svoje napake.
Pod črto so pa vse banke bolj ali manj enake - na koncu leta ko sešteješ VSE dajatve tudi cenovno (prav neverjetno je kako kreativno te lahko, če nisi pazljiv, izmolzejo nekatere sicer pregovorno cenejše banke).
Looool. Povej mi na kateri banki si? NLB
grims-1.gif
?
Še enkrat, kar nekaj kolegom in znancem je v zadnjem času dopiz... nategovanje NLB-ja in so zamenjali banko. Do sedaj še nihče ni rekel, da plačuje isto, temveč vsi občutno manj.

Citat:
Pa mogoče trenutno ni ravno pravi čas za menjanje banke glede na tarife, ker se bodo v kratkem precej spremenile. Zaenkrat je sicer objava o zvišanju tarif ušla samo SKB, vendar brez skrbi - večina bo sledila, še vedno so.
S tem bi se pa morda še celo strinjal. Čeprav gremo lahko precej stavit, da bo NLB tudi po novem sistemu našla načine, kako biti najdražja.
grin1.gif

alabaster

Pripravnik
28. feb 2008
204
21
18
V zadnji številki revije VIP so podrobneje analizirali ponudbo slovenskih bank. Objavljene so tabele stroškov za posamezne storitve in tabela koliko prihraniš pri posamezni banki, če si e-uporabnik. Poleg tega je še članek o novem (lažjem) postopku prehoda iz ene banke na drugo.

lp

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Za prehod iz ene banke na drugo ti baje sploh ni potrebno nič urejat. Če na matični banki nimaš kakšnih trajnikov in kreditov, ti vse uredijo v tisti banki, kjer boš odprl nov račun. Če pa imaš trajnik ipd, pa moraš it to prekinit, potem pa lahko odpreš nov račun in starega zapreš. Tako mi je povedala na DBS.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
348
83
Kras
www.mtl.si
Malce boljša varianta je ta, da odpreš nov račun pri drug banki. Preneseš vse na to banko (trajnike, kartice, itd.), počakaš mesec, dva in potem ko je vse preverjeno poštimano, enostavno zapreš račun na prvi banki.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.450
3.766
113
Račune imam pri dveh bankah. In ja, ena je NLB.

So pa "cake" na katere lovilci ugodnejših tarif ne pomislijo. Recimo lep primer je elektronsko bančništvo - pri NLB plačaš certifikat 1x na 5 let in to je to, pri "nekaterih drugih bankah" pa je zadeva "precej bolj ugodna", saj je certifikat brezplačen... potem pa plačuješ mesečno (oz. letno ali pol letno) pavšalno nadomestilo za uporabo elektronskega bančništva, ki pride sešteto v petih letih naprimer toliko kot pri NLB certifikat za istio obdobje z všteto razliko v proviziji ki je pri "ugodnejši ponudbi" pač ugodnejša oz. od začetka včasih celo brezplačna.

Ali pa "neka zelo ugodna avstrijska banka", ki ima v celi Lj eno celo poslovalnico - bogu za hrbtom - in to odprto ob najbolj čudnih urah da moraš za obisk vzeti takorekoč dopust. - Res da je ugodna in da obiski na banki niso nekaj kar bi počel vsak dan... ampak če potrebuješ kakšno storitev na poslovalnici ti tistih par evrov ugodnosti 1-2-3 lahko izhlapi.

Pa banke ki ne računajo dviga na tujih bankomatih... ja hvala bogu, če imajo pa 5 svojih bankomatov v celi Sloveniji, od tega štiri v svojih poslovalnicah.

Če naračunaš take haklce slika kar naenkrat postane precej drugačna.

irCAR81

Fizikalc
19. mar 2008
1.712
77
48
Kot je vidt Delavska hranilnica owna.

Tarifa je nova od 15.7. tako da globoko dvomim da bo 1.8. nova glede na to da se ne spreminja vsak mesec.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.752
113
pri taščici
Nakazilo 1,5kE z DBS na NLB je stalo okrog 5 evrov. sem kar debelo pogledal-glede na to da oglašujejo položnice, pa bankomate,patrajnike ....

irCAR81

Fizikalc
19. mar 2008
1.712
77
48
Ja, nekatere banke imajo provizijo do določenega zneska, nad je pa višja ali pa procenti. Tudi to je treba pogledat.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.752
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik BuDi pravi:

In jaz osebno na dolgi rok nebi nasedal ugodnostim novih in manj uveljavljenih bank, vsaj če nimaš namena na vsakih 5 let menjat banko zaradi ugodnejših tarif. Ampak okej, tudi to po novem zakonu ne bo tak velik problem - Po želji.

Kako sicer poteka prenos trajnikov na drugo banko (in plač itd)
Skratka koga vse moram obvestit o drugem računu? (najbolje bi bilo da bi to obvezo naložili bankam, kar pa te seveda tega ne bodo sprejele)
Sicer je že mtl nekaj pisal ampak...
Najprej odprtje računa drugje potem ap zaprtje starega....
Kreditov nimam, ker se niso prilagodili mojim pogojem, imam pa vse položnice na trajnik, NSVS na trajnik mogoče e kaj.
In trajniki pri nlb nekaj stanejo pri dbs pa baje nič (pa še žena je tam-najbolje da kar njej trajnike obesim
evil.gif
)

Pri NSVS ne obračunvajo provizije
rolleyes-1.gif

Sicer pa konec koncev me trajniki koštajo 12E na leto. Ko jih jebe pa naj imajo še to, se mi ne da zajebavat. Bodoče trajnike odpiram na ženo
evil.gif

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.752
113
pri taščici
Je pa drag tale VIP. Sicer razumem da se z nečesa morajo finacirat, samo
confused-1.gif

Sicer pa sploh ne vem kako zgleda ta VIP