Banane

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Verjetno marsikomu znano, jaz pa sem to okusil prvič:
Iz Mozambika je sinova zaročenka prinesla nekaj še malo zelenih banan, odtrganih z bananovca.
Sicer pol manjši plodovi so po nekajdnevnem zorenju doma dokazali ogromno razliko v okusu med tistimi, ki jih kupujemo tukaj.
Še najboljša primerjava za razumevanje kaj želim napisati, je razlika v okusu med nabranimi gozdnimi jagodami in tistimi iz nasadov.
Nisem si mislil, da ima lahko banana tako poln, kremast okus.

Seveda pa to ne pomeni, da bi hodil v tiste kraje samo zaradi banan
wink-1.gif

LP

Nazadnje urejeno:

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.082
5.653
113
Kupil 2dni nazaj v Lidlu sred nemcije....kot da bi jedel stiropor
frown-1.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.082
5.653
113
No lidlove so une čist ta desne...tud hofer ma podobne...sam več okusa majo

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Tudi Derby, ki so jih sedaj polne štacune, so zanič. Meni so všeč Bonita, odlične so bile tudi prve serije Orsanto, ki jih prodaja Tuš. Potem se je okus nekako skvaril.
Daleč najboljše so pa bile banane, ki sem jih jedel pred leti v Maleziji, direktno z bananovca.

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
Tudi meni ni jasno kje je poanta to z dolzino ter radiji, kot pri karving smučah
smile-1.gif

Jaz sem imel občutek da ima ena "divja" banana okusa kot 2kg tistih ki jih lahko kupimo pri nas.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Ne vem kaj ste zabluzili s proizvajalci
smile-1.gif

Kolikor sem jaz slišal (probal še nisem) je razlika med dozorenimi sadeži direktno na drevesu in temi našinmi, ki zorijo mesec ali dva v raznih hladilnicah, ladjah itd...enostavno neprimerljiva.

Poleg tega tako velikih, kot se prodajejo tu, praktično ni...tako da...kdor želi dejansko sprobat tako banano jo mora tam kjer raste ker drugače sadež...vsaj zrel.ne preživi transporta. Žal pa nismo tako petični in hkrati bogati, da bi si lahko špogali dostavo sadja z letalom...

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.921
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
No ja...

Ko sem bil v Aziji (Indija, Tajska, Laos), so bile banane večinoma enake kot pri nas. Seveda te, ki so iste vrste. Potem imaš še ta mal, pa take, ki so le za kuhat, ...

Največja razlika je bila v sadju, katerega pri nas prodajajo za suho zlato (pe se sploh dobi) - pa še okusa ni. Npr. papaya, mango, rambutan, ... Ananas je tam veliko bolj okusen in sladek; sveži kokos - pri nas le suhi, neuporabni ipd. Lubenice so seveda povsem enake...

Pri bananah je še najmanj razlik.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Kaj pa vem, jaz recimo pri ananasu nisem opazil razlike, sploh pri teh iz hoferja, ki so iz Costa Rice, so praktično enakega okusa kot tisti, ki sem jih na Costa Rici jedel lani.

Pri bananah je pa tako, da so ta male bolj dobre.

Meni ni bilo take razlike, pa sem na obeh straneh jedel veliko sadja (vzhod in zahod sveta)

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Najboljše banane v življenju sem jedel v Egiptu direktno na plantaži, takšne male zelene, malo vlečejo na citrusni okus. Neprimerne za izvoz, bojda.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Vse sorte banan, razen te edine sorte, ki jo dobimo v trgovinah, so neprimerne za ladijski izvoz. Enostavno prehitro zgnijejo. Še ko sem gledal plantaže na severu Laosa z manjšimi bananami, so pakirali čisto zelene neposredno na tovornjake za izvoz na južno Kitajsko (dan vožnje stran).

Pri ananasu pa tudi jaz nisem opazil nobenih razlik med "direktnimi" in štacunskimi.