Jaz sem bil lani konec julija na isti turi za 17 dni in mam še sveže spomine na vse.
Makedonija:
Na avtocesti od meje, mimo Skopja, proti Ohridu je 6 cestninskih postaj, na nekaterih od njih je bilo treba čakat tudi 10 minut v nedeljo proti večeru. Cestnino se splača plačevat v denarjih, ker ceno v eurih zaokrožijo navzgor in včasih tudi "pozabijo" vrnit kak evro ali dva, če nimaš drobiža.
Skopje si splača ogledat, ampak je dovolj, če si vzameš nekaj ur za sprehod po centru. Če si že v Skopju se splača zapeljat tudi skozi severni del mesta proti novi oboznici, kjer se nahaja največje romsko naselje "Šutka" (Šuto Orizari), tam vidiš od barak, do ogromnih vil...
Od Tetova do Gostivarja je avtocesta slaba, ozka, brez odstavnih pasov, zaraščena od visoke trave na straneh. Od Gostivarja do Ohrida je cesta zelo ovinkasta z veliko vzponi tudi nad 1200m. Ne priporočam vožnje ponoči.
V Ohridu se splača ostat čim več dni. Vse je zelo poceni, apartmaji, hrana v restavracijah, vstopnine za oglede... Zvečer vsak dan živa muzika za vse okuse. Domačini zelo prijazni in ustrežljivi.
Albanija:
Takse na vstopu ni več (včasih je bila 10 eur po osebi). Takoj ko prideš čez mejo je novi asfalt, cesta zelo široka. Ob cesti same avtopralnice.
Do Elbasana je cesta dobra, zelo lepa pokrajina ob reki Škumbini. Skozi Elbasan je slab in luknjast asfalt. Od Elbasana do Tirane (40km) se pot zelo vleče, veliko ovinkov, vzpon nad 800m. Asfalt je v solidnem stanju, lani so na novo asfaltirali nekatere odseke.
V Tirani je ogromno prometa, ampak nič strašnega. Lahko se izogneš strogemu centru (glej google maps): v Tirano prideš po "Rruga e Elbasanit" zaviješ levo na "Bulevardi Zhan d'Ark", potem pa samo ravno... in prideš na "Rruga Teodor Keko". To je nekakšna mini obvoznica znotraj mesta. Mi je pa zdaj žal, da se nisem ustavil v centru Tirane.
Od Tirane do Skadra je cesta odlična, široka in ravna. Na nekaterih delih avtocesta (lani še ni bilo črt narisanih).
V Skadru se splača zavit levo proti Ulcinju (mejni prehod Muriqan/Sukobin). Ta del ceste je najbolj ozek, isto velja za cesto takoj čez mejo v ČG proti Ulcinju. Na izstopu iz AL je bilo treba plačat 1 eur po osebi (nisem se želel prepirat s carinikom zato sem plačal).
Glavne ceste v Albaniji so večinoma novejše in boljše od makedonskih, pa tudi od črnogorskih.
Ta pot skozi Albanijo je dolga dobrih 200 km, ampak je treba računat na gost promet na nekaterih delih, najbolj v Tirani in okolici, pa tudi v Elbasanu, dela na cesti so zelo nepredvidljiva, čakanje na meji se ne da v naprej napovedat.
Jaz sem po tej poti skozi Albanijo vozil 6 ur z nekaj krajšimi postanki (skupaj eno uro) in s tem da smo dobre pol ure čakali na meji na izhodu.
Črna Gora:
Na meji plačaš ekološko vinjeto 10 eur (velja 1 leto).
V ČG so ceste ob obali dobre, na nekaterih delih 3 pasovne, kar olajša prehitevanje.
ČG sem v 10 dneh prevozil po dolgem in po čez.
Plaže v Budvi in okolici so zelo natrpane. Povsod polno ležalnikov, ki stanejo od 5 eurov navzgor. Fajn je it na največjo peščeno plažo na Jadranu, južno od Ulcinja in na Ado Bojano.
Splača se videt mesto Kotor, iz obzidja je ful let razgled. Pred vročino se je je najbolje umaknit na Lovčen.
Vredno si je ogledat še Durmitor, reko Taro, Pivsko jezero, nacinalni park Biogradska gora, Skadarsko jezero...
Če si pomagaš z navigacijo, je skoraj nemogoče, da se kje zgubiš.
Če te še zanima kakšna podrobnost, pa vprašaj bolj konkretno.