Avtorske pravice - težiti ali pustiti ?

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
Zadeva je taka, slikam za klub, slike so watermarkane s klubskim logom, vse fino in prav, dokler se ni en DJ odločil uporabljat mojo sliko za promocijo sebe ( to me absolutno nič ne moti ) - a že tukaj ni vprašal, če lahko uporablja, ampak pustimo to ( in - ne, tudi ni vprašal kluba, ker jest odločam o teh pravicah v klubu ), no ta fantič se je odločil prelepit naš watermark, z watermarkom ( 100% opacity se pravi zakrit ta del slike z netransparentnim logom), konkurenčne organizacije.

Zdej ta fant vem, da nima kakšne hude koristi od tega, samo meni se gre za princip....

kaj bi vi storili ? težili v smislu plačaj 10x odškodnino ali kaj takega, ali pač pustili zadevo...

mistique

Guru
16. jun 2009
13.715
1.501
113
Emona / Carnium
Spiši in pošlji en mail na nivoju in boš videl. Zaleže že to, da imaš kritje zakona in lahko dokazljivo kršenje avtorskih pravic. Fanta boš mogoče razsvetlil in tega ne bo več počel (čeprav dvomim, glede na to, da se je potrudil z lastnim watermarkom). But who knows. Look on the bright side. Sicer pa kontaktiraj Urad za intelektualno lastnino, tam ti bodo povedali kako in kaj.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
spizdil ti je fotko. zato pri nas je tako, kot je. ti je vseeno, da ti je spizdil fotko, s katero se sam promovira? se zavedaš, da so take fotke precej vredne?

veš da se moraš borit, sploh zato, ker je še naredil kar je. seveda se boš boril, najlažje je vzeti fotko, se z njo promovirati, pa nič plačati ... plus da se gre potem še take, kot si napisal ...

me zanima, kako bi kelnar odreagiral, če bi prišel tja, spil en kofe, pa rekel, da ne boš plačal, saj je samo kavica ...
wink-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Kar se Janezek nauči, to Janez zna, je star pregovor.
Če boš 'fanta ubogega' sedaj pustil pri miru, ti bo drugič (ali pa komu drugemu) pobral celo kolekcijo fotk in jih prodajal zase.
zato predlagam, da se ga takoj lotiš, najprej zlepa, nato pa če bo treba tudi po uradni poti.

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
Ma sej mata oba prav, glej vem da je NAČRTNO to naredil,
da naredim tako kot ostali, samo pošljem dopis in račun ( 1x ne bivši PRjevec skopiral en text, opis DJa - smo takoj dobili račun za 5000€, no po pregovarjanju da ni bilo namerno, smo se pogodili za 500€ )

Koliko bi mu izstavil račun ? 100 ? 500 ? 1000€ ?

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Udri na polno. Pošlji mu račun za najmanj 1.000 eur skupaj z dopisom, kjer mu obrazložiš situacijo. Jaz bi bil sicer odprt za pogajanja, ampak manj od polovice računa se ne pogodit. Tudi če izpadeš prasec, let that be a lesson. Imaš pač dve možnosti - ali se obnašaš kot nekdo ki s svojim delom (za)služi ali kot socialna ustanova.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Najemi ga za žurko, potem pa reci, da nisi vedel, da je njegovo delo treba plačati. :D

Viper

Pripravnik
31. okt 2011
443
0
16
Citat:
Uporabnik WhiteCell pravi:
Zadeva je taka, slikam za klub, slike so watermarkane s klubskim logom, vse fino in prav, dokler se ni en DJ odločil uporabljat mojo sliko za promocijo sebe ( to me absolutno nič ne moti ) - a že tukaj ni vprašal, če lahko uporablja, ampak pustimo to ( in - ne, tudi ni vprašal kluba, ker jest odločam o teh pravicah v klubu ), no ta fantič se je odločil prelepit naš watermark, z watermarkom ( 100% opacity se pravi zakrit ta del slike z netransparentnim logom), konkurenčne organizacije.

Zdej ta fant vem, da nima kakšne hude koristi od tega, samo meni se gre za princip....

kaj bi vi storili ? težili v smislu plačaj 10x odškodnino ali kaj takega, ali pač pustili zadevo...

Dej nehaj!!!!
Za eno k.určevo fotko se boš požru???
Pa ja ni vredna 10centov ti pa tule take vn mečeš!
Vi kao fotografi ste pa res malo.....
Pust siromaka da ima lepo slikco od sebe! dddddddddddd
bonk.gif

Morphey

Fizikalc
6. okt 2008
1.163
4
38
Maribor
Če boš enkrat popustil in mu fotko šenkal, bo šlo kot po tekočem traku; verjemi.
Lekcija enemu bo pa lekcija vsem.

Nazadnje urejeno:

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.765
546
113
42
povsod malo
Citat:
Uporabnik Viper pravi:
Citat:
Uporabnik WhiteCell pravi:

Dej nehaj!!!!
Za eno k.určevo fotko se boš požru???
Pa ja ni vredna 10centov ti pa tule take vn mečeš!
Vi kao fotografi ste pa res malo.....
Pust siromaka da ima lepo slikco od sebe! dddddddddddd
bonk.gif

Žurnal plača 20€ za sliko velikosti večje poštne znamke... pa te napišejo, da si avtor
smirk-1.gif

Anzee

Pripravnik
24. sep 2007
679
0
16
41
Ljubljana - Siska
www.facebook.com
Jaz bi mu zatezil; se posebej ker je pobrisal prejsnji watermark. Ceno bi pa mogoce dal bolj blago, ne ravno 1000€. Razmisli koliko bi ti zelel imeti za tako fotko (koliko se tebi zdi vredna).

Da sicer se jaz pristavim moje vprasanje, kjer sem tudi v manjsi dilemi. Naj trenutno zadeve ostanejo na "anonimni" ravni. Pred casom sem posnel in zmontiral 7minutni promocijski filmcek za nekega narocnika (kateri me je sicer na koncu nategnil in ni placal), in ga imel nalozenega na mojem youtube kanalu, narocnik pa ga je imel embeddanega v svoji strani.
Nekega dne ugotovim, da so bili v znani slovenski oddaji uporabljeni deli tega promocijskega filma (sicer v kontekstu in v zvezi z dogajanjem v tem filmu); mene sveda nihce ni vprasal za dovoljenje.

Predvidevam, da sem upravicen do odskodnine, saj je film moje avtorsko delo katerega sem ustvaril za promocijo preko internetne strani narocnika, kajne? Tudi ce bi eventuelno narocnik (pa tega ni storil) dovolil uporabo filma v oddaji to ni prav, saj on ni lastnik filma..
- Ideje o visini odskodnine?
- Kako postopati v takem primeru? Kontaktirati pravno sluzbo tv hise? Kontaktirati direktno urednika oddaje?

Sam sem telefonsko poklical urednika, se dogovoril da mu posljem email z opisom problema in dokazili, na katerega potem ni bilo odgovora. Sedaj sem isti mail poslal se enkrat ter ponovno cakam na odgovor..

lp Anze

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Tole je tricky. Zelo odvisno od konteksta oddaje oz. prispevka. Primer: Če TV dela prispevek o arhitekturi (arhitektura je avtorsko delo), ne rabi privoljenja arhitekta posnete stavbe. Bi pa rabili dovoljenje, če bi hoteli v studiu postaviti maketo/repliko.

Tvoj primer: Če so npr. delali prispevek o pojavnosti nečesa ali nekoga na spletu, lahko uporabijo free of charge. Konkretno: Posnameš Jana Plestenjaka, ki nastopa v nekem lokalu in daš na YT. Če delajo prispevek npr. o tem, kako ljudje radi nalagajo Plestenjaka na YT, lahko uporabijo ne da bi te karkoli vprašali. Če pa delajo prispevek o konkretnem Plestenjakovem nastopu in bi radi uporabili par sekund tvojega posnetka, rabijo soglasje.

Anzee

Pripravnik
24. sep 2007
679
0
16
41
Ljubljana - Siska
www.facebook.com
Je tricky, zato pa vprasam
smile-1.gif

Ocitno spadam bolj v drugi del primera. Da grem bolj konkretno: Filmcek je bil posnet v namen promocije nekega druzabno-medijskega dogodka. Dogodek je nato iz sumljivih razlogov odpadel, kar je postalo medijsko odmevno in je oddaja bila namenjena tej tematiki...