avtor spletne strani

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
Zanima me,ce se kot izdelovalec spletne strani lahko podpisem da dno kot avtor, ali moram zapisati pravice pridrzane... ime podjetja,
Hvala

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.193
1.199
113
www.adriamedia.si
Avtor ima vedno pravico, da je podpisan. Ampak to ne pomeni, da je copright tvoj. Čigav je (torej materialne avtorske) je odvisno od dogovora.
Opažam, da se ponavadi napiše Copyright (me naročnika) in Avtor (ti).

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
Verjetno mi mora narocnik dovoliti,da se podpisem kot avtor, spletna stran je po nakupu narocnikova in on lahko dela z njo kar zeli

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.193
1.199
113
www.adriamedia.si
Avtor ima vedno pravico, da je podpisan, če je to tehnično mogoče. Naročnik ne sme odklonit. Če je torej spletna stran avtorsko delo, si lahko podpisan in naročnik ne sme odklonit.

I

Izbrisan uporabnik #488

Pa najbrž spletna stran ne bo avtorsko delo.

Nekdo naroči izdelavo, strani, plača in delo je opravljeno...

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
Jaz sem ponavadi na dnu strani napisal:

ˆ2013 Podjetje d.o.o. Vse pravice pridržane

Design | Programiranje
(besedi sta bili email povezava do osebe, ki je to naredila)

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.193
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Pa najbrž spletna stran ne bo avtorsko delo.

Nekdo naroči izdelavo, strani, plača in delo je opravljeno...

Če je spletna stran avtorsko delo (in dizajn, ki je del izdelave strani, je ziher avtorsko delo, pa sama zgradba strani tudi, bi rekel, se parvi da spletna stran v resnici po moje je avtorsko delo), ima avtor pravico objave imena.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:

AVTORSKO DELO

Varovana dela
5. člen

(1) Avtorska dela so individualne intelektualne stvaritve s področja književnosti, znanosti in umetnosti , ki so na kakršenkoli način izražene, če ni s tem zakonom drugače določeno.

(2) Za avtorska dela veljajo zlasti:
1. govorjena dela, kot npr. govori, pridige, predavanja;
2. pisana dela, kot npr. leposlovna dela, članki, priročniki, študije ter računalniški programi;
3. glasbena dela z besedilom ali brez besedila;
4. gledališka, gledališko-glasbena in lutkovna dela;
5. koreografska in pantomimska dela;
6. fotografska dela in dela, narejena po postopku, podobnem fotografiranju;
7. avdiovizualna dela;
8. likovna dela, kot npr. slike, grafike in kipi;
9. arhitekturna dela, kot npr. skice, načrti ter izvedeni objekti s področja arhitekture, urbanizma in krajinske arhitekture;
10. dela uporabne umetnosti in industrijskega oblikovanja;
11. kartografska dela;
12. predstavitve znanstvene, izobraževalne ali tehnične narave (tehnične risbe, načrti, skice, tabele, izvedenska mnenja, plastične predstavitve in druga dela enake narave).

Sam po sebi sajt ne spada v to kategorijo, res pa je tudi, da zakon nekaj primer našteva 1-12, tako da kaj drugega seveda ni izključeno, vendar v osnovi sajt to kar sam po sebi.

Če nekdo naroči izdelavo sajta in pove kako hoče pa je tam minimalno neke izdelovalčeve ideje, potem to ni, če pa naredi neko remek delo stran pa bi bilo možno govoriti o tem.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.193
1.199
113
www.adriamedia.si
Če nekdo za stranko naredi sajt in ga pri tem oblikuje, spiše tekste ipd je to seveda avtorsko delo. Če ne kot celota, pa po delih in je upravičen, da je podpisan kot avtor delov.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:...Če nekdo naroči izdelavo sajta in pove kako hoče pa je tam minimalno neke izdelovalčeve ideje, potem to ni, če pa naredi neko remek delo stran pa bi bilo možno govoriti o tem.
Le kako si ti predstavljaš izdelavo neke arhitekturne stvaritve ali tehničnega načrta ali spletne strani ali... brez da naročnik poda svoje želje in zahteve?
sprasujem se.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Poglej zgoraj v citat zakona...

Vse pa res ne more biti avtorsko delo, bodi resen.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.854
684
113
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Poglej zgoraj v citat zakona...

Vse pa res ne more biti avtorsko delo, bodi resen.

Za grafični izgled (design) strani bi lahko rekel da je avtorsko delo (analogija neki drugi umetnini, kot na primer slika).
Sama vsebina strani pa se strinjam da ni, sploh ker jo je naročnik najverjetneje sam sestavil.

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
pravnica mi je rekla, da je vsekakor bolje narediti avtorsko pogodbo, s katero se dolocijo pravice iz avtor ostane avtor, izkljucijo pa se vse materialne pravice in tudi kasneje pravica do financnega zahtevka. Problem je lahko res,ce ti kdo na crno naredi spletno stran, ce jo kupis si avtomatsko lastnik sicer ne avtor, ne more pa ti tudivkolega reci,dasi stran ukradel im z njegovo pomocjo postal uspesen.
Je kdo imel kak podoben problem?
Ce prav razumem snecerja, ce nekdo ne naredi 100%'strani potem je lahko narocnik avtor, samo to bi tudi moralo biti nekje zapisano,da imas kasneje dokaz.
Kaj pa ce nekdo dela copy paste kodo iz spleta, uporabi predloge in sicer naredi tudi sam cell stran, je lahko potem avtor?

Hvala in lp