Avtomobilska klima in problemi z zdravjem

mtey

Pripravnik
30. nov 2007
742
0
16
Zdravo

Predvčerajšnjim sem šel v Ljubljano, pot dolga v eno smer 70 km, vročina visoka. Seveda sem imel vključeno klimo, ne direkt v glavo in ne na najvišjo moč.

Včeraj se začne. Boleče grlo, visoka vročina (39, 40), bolečine v sklepih in okoli ledvic, potenje. Stanje danes ni bistveno boljše.

Čudni simptomi. Glede na to, da naj bi nekateri ljudje imeli probleme s klimo, me zanima, če imate vi enake probleme.

Je mogoče fora v tem, da bi moral dati klimo očistit? So notri kakšne bakterije, plesni, ki bi lahko to povzročale? Naj še povem, da se to vedno zgodi na kakšnih daljših poteh ter še v enem drugem avtomobilu.

Skratka zanimajo me vaše izkušnje glede tega in mogoče rešitve.

CyberShot

Pripravnik
2. jun 2008
523
0
16
Maribor
Klimo je vsekakor potrebno vzdrževat, ponavadi spomladi, ker je čez zimo ne koristimo. Seveda se nabere plesen in bakterije, ki lahko povzročijo zdravstvene težave. Ponavadi majo večje avtohiše te "akcije" glede čiščenja klim...

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
na koliko stopinj pa si imel nastavljeno? mikro filter za klimo bi morali menjat vsako pomlad.

mtey

Pripravnik
30. nov 2007
742
0
16
Imam ročno klimo, ponavadi na drugi stopnji od štirih.

@ Vaginko: nisem imel direkt v sebe ampak kot ponavadi v noge ali pa včasih v vetrobransko steklo.

Avto imam šele prvo poletje, ne vem kako se je prej to servisiralo. Najbrž nič. Sem prevideval da bi lahko blo kaj not, bom takoj ko bom lahko dal očistit.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Te popolnoma razumem, ker sem sam na podobnem. ZAdnjič sva bila z ženko na morju, klima nonstop. Naštimana na srednje hlajenje, ventilator na 1nki ali 2jki(od štirih stopenj). Nikoli mi ni pihalo direktno v mene!
Prvi dan me je bolelo grlo, sem se filal z Angal S, sedaj me grlo ne boli več, sem pa hripav
smirk-1.gif
.
Tudi mene zanima, če je to možno zaradi klime

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Ročno bolš da maš na šipe naštelano, in ne preveč mrzlo, lih tilk da je prijetno hladno. Saj te bo izučilo
priden.gif

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
saj ne gre toliko za vzdževanje to so še drugi dejavniki kot npr. kolko prej si ugasnil klimo preden si izstopil iz vozila, tut če si imel na stopnji dva ročna klima piha skoz enako hladno lahko tut malo prestaviš na malo tut toplega zraka idealna.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Klimo imam na 21-22 stopinj, če je res prevroče, naštimam, da mi piha tudi v glavo.

Brez kakršnihkoli težav. Pač eni so bolj občutljivi, pa jih vsaka sapica matra, eni pa nismo tako občutljivi.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
K sreči še nisem imel problemov z zdravjem zaradi klime, sem pa že dostikrat čutil, da ni najbolj prijetna in da bi bilo boljše, če je ne bi bilo. Predvsem lani, ko smo šli na morje in je imel amper v passatu skos prižgano tisto klimo.Na srečo ni bilo nobenih posledic, tok, tok.
wink-1.gif

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Lahko pa eno minutko pred prihodom na cilj klimo ugasneš, malo odpreš okna in tako dvakratno pridobiš: v avtu se T dvigne blizu zunanje, pa še vlago spiha ventilator iz zračnih poti klime ven skozi okna
zmaga.gif

Floki

Guru
6. sep 2007
10.125
3.178
113
jaz sem imel pred kakim letom isti problem poleti vroče klimo na hladno nato pa spet ven na vroče sem bil en teden bolan k pr norch

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.454
2.399
113
Pomurje
Citat:
Uporabnik mtey pravi:

@ Vaginko: nisem imel direkt v sebe ampak kot ponavadi v noge ali pa včasih v vetrobransko steklo.

Najslabša varjanta. Najboljše je na sredinske šobe in vstran od sebe.

Citat:

Avto imam šele prvo poletje, ne vem kako se je prej to servisiralo. Najbrž nič. Sem prevideval da bi lahko blo kaj not, bom takoj ko bom lahko dal očistit.
Prvo klimatiziranje v sezoni, tudi mene malo oplazi. S časom pa postane organizam odporen.
Uporabljaj jo čim več in ne na prehladno.

Le kje so sedaj tisti, ki trdijo, da je avtomatska klima brezveze.
evil.gif

Lp

Shando

Pripravnik
21. avg 2007
287
0
16
LJ
Tisti ki imate klimo v teh dneh v največji vročini nastavljeno pod 24 ste res malo
bonk.gif

Že vrabci na strehah čivkajo da mora bit klima nastavljena na 5 do 7 stopinj manj kot zunaj in ne sme pihat direkt
wink-1.gif

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Mimogrede še ena sladka, ki se nanaša na klimo.

V kampu mi je sosedov fantek potožil: "Zdaj bo pa spet vroče, ker mama ne pusti, da bi v avtu odprli okna."
Na moje vprašanje, zakaj, je odgovoil: "Mama ne pusti, da bi odprli okna, da ljudje mislijo, da imamo klimo v avtu!"

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Jaz sem tut včasih mel težave s klimo in zdravjem.

Prejšnji teden pa me je sonce hudo, hudo opeklo (tako da je uporaba varnostnega pasu boleča) in sem na poti s šihta v največji vročini klimo navrl na max stopnjo in usmeril direkt v opečene dele - rame. Po pol ure vožnje do doma je bilo v avtu že precej hladno, medtem ko je zunaj bilo blizu 30°C. Nobenih težav z zdravjem. Sem bil kar malo presenečen. Je pa res da ko sem odprl vrata od avta vame butnila vročina, tako da sem kar lepo nazaj v avto sedel in počakal da se je malo segrelo notri...

B81

22. jul 2007
37.075
10.578
113
KSZ

24 ali 25 imam nastavljeno, če je zunaj nad 30 ali pa 22, če je zunaj 25 - 30. Pa še to samo za dolge ture.
Ročne klime pa raje ne bi mel v avtu, ker ko se s službenim peljem, že kiham potem.

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
ksz
@vsi, ki pravite, da nimate težav z zdravjem zaradi klime:
Počakajte, da pridete v malo zrelejša leta.
smirk-1.gif

Klima je strup za zdravje. Ne prvi dan, ne prvi teden, ne prvi mesec. Revma neizbežna. Velja tako za avtomobile, kot prostore.
S pametjo, kar se tiče klime in pihanja mrzlega zraka v telo ali celo v glavo.
smile-1.gif

Sicer pa noben ni iz cukra, da bi se kar stajal, če bo v avtu 30 stopinj
crazy1.gif

Frdamani scrklanci .