Avto: materiali

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Čist tko informativno me zanima, iz katerih materialov je sestavljen povprečen (odpisan) avto (dobro, pustmo audije iz ALUja)...Pa vzemimo da tehta 1 tono - koliko od tega je torej jekla, ALUminija, žic, plastike, stekel...

Uporabnega verjetno ni prav veliko, ali pač?

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Uporabnega je večina. Samo verjetno so marsikatere surovine še vedno prepoceni, pa raje gredo na smetišče, kot v reciklažo.
smile-1.gif

Ogo

nickelback

Zelenc'
15. avg 2008
22
0
1
Laibach
Nekaj mora že biti uporabnega, ker pogosto vidim, da imajo lokalni "čigani" na tamičih naložene odslužene avtomobile in ne verjamem, da imajo doma chop-shop (ide na Dinos.press).
grims-1.gif

Pongo

Pripravnik
19. jul 2007
644
0
16
Obišči stran
Radi imajo menjalnike-aluminij. Tudi blok motorja ni ravno za stran.
V teh časih je tudi sama školjka avtomobila(železo) ok.... ker je odkupna cena železa kar visoka.

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
Kolega doma razdira zapuščene avte. Povprečno porabi en dan na avto da ga kompletno razkosa. Ko odšteje delo material in svoj čas, mu vseeno ostane od 100 do 150eu čistega zaslužka.
Prodati se da skoraj vse, plastiko, aluminij, železo, velika vrednost je tudi gorivo v avtu pa še miljon malenkosti. Je pa to umazano delo...

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Citat:
Uporabnik Pongo pravi:
Radi imajo menjalnike-aluminij. Tudi blok motorja ni ravno za stran.
V teh časih je tudi sama školjka avtomobila(železo) ok.... ker je odkupna cena železa kar visoka.

Ja, ampak pri menjalniku je ALU samo ohišje, se mi zdi. Pa preden to razdreš....

Za jeklo dobiš na Surovini 0,24 €/kg. Ni veliko, a se nabere..

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
To frend kupuje stare odslužene ali kje jih dobi? Ker to pomeni nelegalno konkurenco firmam za razgradnjo...

Še bolš je kake delovne stroje podirat, kjer je teže ohoho. Recimo kak tank
smile-1.gif
ima kok, 50 ton? Kuul.

Pongo

Pripravnik
19. jul 2007
644
0
16
Obišči stran
Ampak to ohišje ima kar nekaj kg, odkupna cena aluminija se mi pa zdi da je okrog 2 eur/kg.
Če je menjalnik že vzet iz avtomobila je ohišje mala šala ločiti od zobnikov, ki se skrivajo v notranjosti.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
A nimamo v Sloveniji organizirano "uradno" razgradnjo avtomobilov? Kakor vem še avta ne moreš spodobno odjavit iz prometa, če nimaš dokazila, da je šel v "razgradnjo".
smile-1.gif

Ali pa pri nas "razgradnja" izgleda takole, firma pobere denar za razgradnjo, stare avte pa porinejo nekam v gozd?
smile-1.gif

Ogo

HrabiaMol

Fizikalc
28. jul 2007
1.400
1
38
Zadnjič sem govoril z mulcem ki je razstreščil A8. Samo za aluminij je dobil 1400€ (avto je cel aluminjast).

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Citat:
Uporabnik HrabiaMol pravi:
Zadnjič sem govoril z mulcem ki je razstreščil A8. Samo za aluminij je dobil 1400€ (avto je cel aluminjast).

Hehe
smile-1.gif
super

Barvne kovine dobivajo na ceni, prav tako ostali materiali. Pred leti za jeklo nisi dobil praktično nič, zdaj pa kar nekaj...

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
cel!
Tudi na stari sestici (97-04) je precej aluminija (prednje podvozje,pokrov motorja,zgornji deli vrat,pri S in RS izvedbah blatniki...)

Nazadnje urejeno: