Audio for dummies

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.213
1.712
113
40
Aloha.

Rad imam dober zvok, tako da imam željo nabaviti nekaj konkretnega, z razumno ceno seveda.

Ampak se ne spoznam kaj veliko...torej ni mi do nekega glasbenega stolpa za 400 eur...predlagate kak komplet ali mojstri nabavljate posamezne komponente? Kaj pr teh stvareh pomeni 1000 eur, kaj se dobi za 3000 eur recimo? To se potem splača poslušat v FLAC formatu..?
Res bi prosil za par nasvetov in predlogov...

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.523
425
83
Tema kot si jo zastavil je zelo široka...

Iščeš le stereo kot je razbrati iz zapisa za poslušanje glasbe ali (bi zadevo morda nekoč nsgradil v) 5.1 sistem.

Kako velik imaš prostor.
Prostostoječi zvočniki dajo veliko več od sebe kot mali. To naj ti bo izhodišče za štart.

Verjamem da boš tudi tu dobil kar konkretne nasvete. A morda za začetek nekaj branja in kasneje podobno morda nekoliko konkretnejše vprašanje vprašanje na:
http://www.avforum.si/index.php
in
http://www.audio-kontakt.com/forum/

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.213
1.712
113
40
Hvala za linke, bom pogledal...

Ja verjetno je že dobro razmišljat v smeri 5.1 sistema, saj tudi filmi se veliko gledajo...

Prostor je nekje 25 kvadratov...

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.213
1.712
113
40
A razmišljam v pravi smeri...?

Receiver - 500 eur (HDMI, USB, internet radio?), 2.0 in 5.1
Prednja 2 stereo zvočnika...500 eur
Center, bas in zadnja 2...koliko eur?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Če ne nameravaš imet sistema za 'načrtno poslušanje glasbe' (mišljeno da nimaš načrta sobo zvočno predelat, dat not SACD/DVD-Audio/... in v miru in tišini poslušat Pink Floyde) ti priporočam hišni kino pred 2.0 sistemom.

Kaj pomeni cena? Za 500€ dobiš že precej kvaliteten sistem, ki bo veliki večini ljudi zvočno zadostoval. Za 1000€ pa dobiš sistem, kjer je nekje 'meja' tega, kar nas velika večina še 'sliši'. S tem mislim, da če kupiš hišni kino za 2000€, boš razliko v kvaliteti slišal le še ob neposredni primerjavi obeh sistemov, ali pa še takrat ne.

Koliko si sam občutljiv na kvaliteto zvoka oz. koliko ti je pomembna, pa veš sam. Ampak glede na to, da sprašuješ osnovne stvari predvidevam, da nisi audiofil, ampak bi samo rad, da se glasba/film slišijo kot se spodobi.

Priporočam ti, da greš v Big Bang v HiFi sobo, večje imaš v Grazu v Media Marktu, Saturnu in Cosmosu ter na lastna ušesa preveriš kje je tvoja 'meja'. Ker je brezveze dat ogromen kup denarja za nekaj, kar sploh ne boš izkoristil.

Eno moje priporočilo: Sony BDV-N9100WB, cena 800€.

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Citat:
Uporabnik uncle_sam pravi:
A razmišljam v pravi smeri...?

Receiver - 500 eur (HDMI, USB, internet radio?), 2.0 in 5.1
Prednja 2 stereo zvočnika...500 eur
Center, bas in zadnja 2...koliko eur?

Jaz bi ti priporočal kak Yamaha receiver, RXV475 je več kot dovolj zmogljiv za zelo dobro ceno
KLIK!
Za zvočnike pa vprašaj v Bigbangu, mislim da se dobi DALI ZENSOR 7 komplet 5.0 za 800 EUR, če se ne motim...kar je odlična cena.
Mogoče se dobi tudi 5.1 komplet, kjer imaš še woofer, pol si pa kompleten.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Moram reči, da razmišljaš ok, praktično z vsem se strinjam, razen z zadnjim stavkom, kjer si dal postu strel v koleno.
smile-1.gif

Tvoje priporočilo za dober zvok in to za 800€, ki btw ni malo, domači kino al lin one wonder? Avtor ni napisal, da mu je želja imeti močan, analitičen zvok.

Dober sistem in s tem nimam v mislih eksotiko za par k€ je sistem ločenih komponent. Pika.
Zdej, koliko denarja je avtor pripravljen dati, toliko muzike bo imel.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Kaj pa te moti pri tem Sony-ju?

Sistem ločenih komponent za ne-audiofila ni obvezen, razvoj gre naprej, digitalni ojačevalci so naredili ogromen skok naprej, čipovje je vse manjše in sploh ni več potrebe po tem, da imaš pod televizorjem ogromne kište, ker je pač 'tako edino pravilno'. Še zvočniki ne rabijo več bit pralni stroji, da je zvok kvaliteten. Podpora vsemu možnemu, kar danes obstaja pa tudi ne more biti minus. Imaš vsaj mir naslednjih 10+ let.

Sem pa napisal tega zato, ker sem ga zadnjič slišal v Grazu, samo nisem ziher ali v Saturnu ali Media Marktu. Sem se najprej ustavil zaradi futurističnega designa, potem pa še malo preposlušal, je bil not live bluray Alicie Keys in lahko rečem samo 'kapo dol' zvoku.

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.213
1.712
113
40
Poslušalo se bo vse...od klasične glasbe, jazza, seveda tudi vse ostalo in valda ogled filmov. Res je da sem laik, ampak ko sem šel v Big bang sem opazil da mi zelo odgovarjajo zadeve pri katerih nikakor ne prideš pod jurja
smile-1.gif

Še kakšni predlogi?

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Kaj jim manjka? Tem jajčkem manjka poln zvok. Definicija kvalitetnega zvoka je polnost, dinamičnost, odlična zvočna resolucija in nasploh zvok, ki ne utruja.
Vse to nimajo male kište in jajčka. Pri teh škatlicah je zvok prilagojen danapšnjemu trendu glasbe in načinu življenja; vse nekaj na hitro, agresivno in "črno". Te škatlice igrajo samo, ko daš ne neko določeno stopnjo db. Potiham in pri sobni jakosti so pogreb.
In ja, tudi ta Sony.

Bistvo zvoka je še enkrat, da ne utruja in da na neki normalni jakosti ( !! ) igra polno in neutrujajoče. Tega iza malih digitalnih ojačevalcev in malih zvočnikov NE dobiš, ker je ne moreš.
Fiziko ne moreš premagati, še nobeden je ni
smile-1.gif

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik uncle_sam pravi:
Poslušalo se bo vse...od klasične glasbe, jazza, seveda tudi vse ostalo in valda ogled filmov. Res je da sem laik, ampak ko sem šel v Big bang sem opazil da mi zelo odgovarjajo zadeve pri katerih nikakor ne prideš pod jurja
smile-1.gif

Še kakšni predlogi?

Če te skrbi, da boš prišel čez jurja in več, si lahko narediš kompromis in vzameš....rabljen sistem.
Za 800€ to sestavim sistem ( predvajalnik ( Logitech squeezebox, ojačevalec, zvočniki ), da "gate trga".
smile-1.gif

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.213
1.712
113
40
No sej ni tak strogo na jurja...

Tvoj predlog recimo? Kako sestavo bi naredu za normalno ceno?

bade25

Pripravnik
17. sep 2012
104
0
16
Predlog:

Reciver:

http://www.mediamarket.si/ads/akustika/marantz_sr5008_av_sprejemnik_id_2067.html

ali

http://us.marantz.com/us/Products/Pages/ProductDetails.aspx?CatId=avreceivers&ProductId=NR1504

Zvočniki (tu si izbereš kar potrebuješ)

http://www.dali-us.com/en-US/Loudspeakers/Ikon-MK2.aspx

+ kabli
+CD (DVD, BluRay)

tam nekje slaba dva jurja
smile-1.gif

Po 3-4 letih se boš pa odločil - če boš želel poslušati res kvalitetno glasbo, boš prodal vse skupaj in nabavil analogni stereo (kot pravi pisec zgoraj - pri posameznih komponentah začne "pravi" zvok) in gledal tudi filme preko tega, ali pa obdržal obstoječe in sklepal kompromise - malo ožja zvočna slika pri glasbi in helikopter v hrbet pri filmih
smile-1.gif

Pri glasbi je enako kot pri vsem drugem - meni je dovolj povprečna ribiška palica za na dopust, nekateri pa naročajo unikate iz Kanade….
…...Torej kaj hitro postaneš t.i. "bolnik"…...koliko ti pomeni toliko boš namenil, časa in denarja)…..

V glavnem uživaj!

Smo pa pred kratkim za enim omizjem bolj za šalo kot zares, debatirali o cenah AV naprav, nekako tako je šlo (govorim o cenah za "komplet" :

10-50€ - govno, za v delavnico
100-300€ - pisarna, sprejemnice ipd….
300-500€ - mladinske sobe in nezahtevni uporabniki
500-2000€ - kvaliteten AV komplet, digitalni, za povprečnega uporabnika
2000-5000€ - vrhunski komplet, digitalni, povprečni stereo analogni komplet
5000-15000€ - vrhunski stereo kompleti, za zahtevne uporabnike (navadni ne zaznamo več razlike med tistim za pet jurjev in tistim za 15 jurjev)
nad 15000€ - to kupijejo samo "bolniki"
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.213
1.712
113
40
Sem sel v big bang poslusat ta DALI ZENSOR komplet ko si napisal! Super...mislim da bom vzel ta komplet zvocnikov, verjetno trenutno brez wuferja..
Nekaj takega sem imel v mislih ja...da uzivas v vsej globini glasbe in detajlih in ne poslusals samo osnovne melodije, ce me razumete...
Se kak nasvet za receiver?
In glede predvajanja...a mate to vecino prek racunalnika? Kako se recimo obnese on radio prek amis tv? Je vseeno boljse internet (direkt) radio?

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
KSZ

Kako je pa z "Sound bar" zvočniki, kako se obnesejo za ne preveč zahtevnega uporabnika?
Recimo tale varianta: http://www.lorex.si/items/itemlist4.asp?id=CINEMATE%201%20SR

Kako pa je z "vezavo", če imam npr. T-2 tv, pa zraven še DVD predvajalnik - kako je vse skupaj zvezano?
Je potrebno extra vklopit zvočnik ali se zadeva samodejno prižiga, ko dobi signal iz TVja?

Nazadnje urejeno:

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.260
152
63
Mariskomu se odpre svet glasbe, ko svojemu sistemu doda subwoofer.

Drugače pa ima vsak svoj "okus" glede glasbe in sistema, ki mu jo predvaja. Eni prisegajo na plehnat zvok, drugi na globoke in močne base, tretji slišijo pri marsikaj pri nizki jakosti, spet drugi nič pri visoki jakosti zvoka.

Če bi sam sestavljal komplet bi vzel resiver za 400-500 EUR, sprednje zvočnike + sub za 400-500 in en mal boljši blueray predvajalnik za 150-250 EUR... Lahko pa priklopiš logitechov sistem 5.1 ( http://www.logitech.com/en-us/product/surround-sound-speaker-z506) za 300 EUR na TV (če ima optični audio izhod) in bo rokenrol zagotovljen za minimalen $$$. Lahko da ti bo puna.kapa - če ti ne bo, boš vedel za naprej kaj ja in kaj ne želiš v svojem audio setupu. Btw. tale subek od Logitecha sploh ni slab
wink-1.gif

hoomzi

Pripravnik
5. jul 2013
59
0
6
za majhen dnar nekako težko ujameš kompromis med dobrim hišnim kinom in kvalietnim hi-fi sistemom, sam imam onkyo receiver z titimi malimi črnimi zvočniki, cena je bila nekje 600eu, in med filmom sploh ce je z DTSom, je izkušnja veliko boljša kot v koloseju in ostalih slovenksih kinematografih, moči ne zmanjka in ob kakšnih eksplozijah dejansko preruka celo bajto, ampaaaak....ko boš pa prešaltu in gor poslušu kakšno janis joplin ali podobno umirjeno musko, se pa lahko skrije proti 20let starim technics 3-sistemci, tako da mogoce bi ti jst priporoču to varjanto kot mam jaz, kupi si en malo boljši hišni kino (pod malo boljši mislim, takega kjer lahko kasneje zvočnike zamenjaš) pol pa išči še neke kvalitetne zvočnike, magar rabljene, in jih priklopi na ta isti receiver (pri vecini imas lahko se en dodaten set zvočnikov priklopljen gor in samo menjas odvisno od tega kaj boš polušal). kot predvajalnik, ti v primeru da večinoma poslušaš musko potegnjeno z neta priporočam raspberryPI, oz raspbmc, res pa da v tem primeru rabis receiver in tv z hdmi vhodom

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.523
425
83
To kar praviš je minimum. Skoraj vse to da en povprečen soundbar. Našim sem poleg pane ST50 nabavil panasonicov bar z SUB-om. Zadeva je zelo solidna in integrirana s TV. Ni dodatnega daljinca. Razen siol BOX.s ni drugih predvajalnikov. Muzka in video se iz NAS ali iz interneta predvaja prek vmesnika na androidniku.

Morda je fazo teh cenovno sprejemljivih "mini škatlic" pametno dat skozi in se s časom odločit za resnejši sistem. Sam sem v tem rangu nekaj let imel Logitech Z5500.
Kmalu sem "pogruntal" da morajo za dobro reprodukcijo spredaj biti masivni prostostoječi zvočniki. Po prekladanju sem in tja se je nato izcimil denonov reciver mal višjega ranga in sistem 5.1 HECO CELAN XT prejšnje generacije precd cca. 4 leti...
In računam, da sem še za solidno št. let preskrbljen, če ne bo večjih okvar. Res da ni 3D prek reciverja a se zadevo pač razdeli. Video direkt na TV zvok prek reciverja. Je pa zadeva bila že v rangu nekaj prek 5000€. A so bili zelo solidno porabljeni.
Je pa z zvokom (kombinacija reciver, zvočniki) nekako tako kot z barvo prostora. Se navadiš.

Edino merilo so ušesa. Kar se le da je treba iti poslušat in si počasi začrtati kaj bo tisto pravo sploh če se kupuje malo višji rang in je plan zadevo imeti dlje. Veliko kombinacij reciverjev in zvočnikov pa je žal v SLO nemogoče najti.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Poglej še malo po Teufel.de, prodajajo samo svojo robo direkt preko spletne strani, včasih je kaj zanimivega v akciji, poštnina free. Do zdaj sem zasledil le pozitivne kritike. Sam sem na koncu kupil tu zvočnike za hišni kino.