Atom 330 in delovanje jeder

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Imam kišto s Atomom 330 (dvojedrni s HT) in ko konvertiram MP3 (recimo WAV v MP3) mi konvertira s 4x hitrostjo. Sem ga probal navit na 2.1 GHz, ampak ni razlike. Moti me namreč, da pri konvertiranju porablja največ 30% CPU, prej pri Celeron dual core pa je porabljal 80-90% in je posledično konvertiral s 14-16x hitrostjo.

Gledam zraven grafe CPU usage in je ''tretje'' jedro skoraj do konca izkoriščeno, ostala pa lenarijo
tongue-1.gif
Tudi pri veliko drugih opravilih je tako - tretje jedro dela na polno, ostala pa nič.

Je pa enako v Win 7 in XP, tak da po moje ni problem v OS-u ampak samem procesorju. Je treba kaj v BIOS-u nastavit? Sem gledal če imam vklopljene kake ''power saving'' nastavitve, ampak nimam nič takega v BIOS-u.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Konverter (program) ti ne podpira HT oz. multicore izvajanja ukazov. Zamenjaj program pa bo delalo tako kot mora ...

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.166
1.142
113
Je pač postopek (proces) pretvarjanja v MP3 takšen, da ne more teči vzporedno na dveh procesorjih.
Ker tudi program mora biti prilagojen takšnemu delu. Namreč tekoči korak konverzije je odvisen od predhodnih korakov
in če so ti predhodni koraki izvedeni na drugem procesorju, je tu težava s sinhronizacijo in združevanjem podatkov.
Niso vsi algoritmi primerni za deljenje na več procesorjev (oziroma takšnih je zelo malo).

Lahko pa zaženeš še en proces pretvarjanja v MP3, pa bo le-ta tekel na drugem procesorju in ne bo
upočasnjeval prvega procesa.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Imam zadnjo verzijo dbpoweramp-a, ki kot je napisal jurek podpira konvertiranje štirih mp3-jev hkrati, ko konvertira enega pa uporablja samo eno jedro.

Pa tudi če ne more konvertirat v več jedrih naenkrat, kak je lahko bilo prej toliko hitreje pri celeron dual coru 2 ghz?

Ne bi se sicer pritoževal, če bi konvertiranje uporabljal enkrat mesečno, jaz moram zaradi službe vsak dan konvertirat posnetke.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
697
113
Atom-i niso najbolj primerni za računsko zahtevne operacije.
Glede na to da pokurijo nekaj W elektrike, od njih ne moreš kaj dosti pričakovati.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Ja kaj pa pričakuješ od Atoma, ki je entry point proc in je nekako na ravni enojedrnih procov 8 let nazaj!? Konvertiranje je čista procesorska računska operacije in se lepo pokaže kako hiter proc imaš. Za poganjat browser pa to ni pomembno .. in zato tudi obstaja Atom (poleg nizke porabe).

Ampak če ti winsi prikazujejo 4 proce, to pomeni da gre za 2x2HT .. in če samo eno dela je jasno da konverter ne podpira multi core oz. ima to funkcijo izkljuceno. Se mi ne da preverjat, ampak ce je drugo je razumljivo ker na dejanskem dual-core procu bi ti konvertiranje waw->mp3 na obeh jedrih ubilo sistem (ne bi bil uporaben, bi pa bilo hitreje).

.. in na koncu, če res dnevno uporabljaš konvertiranje formatov potem razmisli o nakupu novega PCja/prenosnika. Karkoli drugega bo 5x boljše od atoma, če pa kupiš nekaj namenskega pa bo stvar 50x hitrejša. Če je pa to službeni komp pa daj odpoved v kolikor ne ugodijo tvojim željam!
evil.gif

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Hja, sej veliko konvertiranja tak opravim v službi, kjer imamo quada. Ampak lahko veliko stvari lahko opravim doma, da ne hodim za vsako bedarijo v službo.

Drugače glede Atoma - če mi recimo laufa na 2 GHz, kak je lahko potem počasnejši od drugega 2 GHz procesorja? Naj potem napišejo 1 GHz ali karkoli že.

No sej če bi izkoristil vsa ''4'' jedra, bi bila hitrost čisto primerljiva, ne pa da delajo ko naši delavci na gradbiščih - en vihti kramp, ostali pa podpirajo lopate
rolleyes-1.gif

Drugače pa nimam pripomb, sistem je odziven, vsi HD posnetki delujejo tekoče (seveda zahvaljujoč nvidia ion), kopiranje datotek je hitro, obdelava slik je hitra...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Arhitekturno je Atom čisto drugačen od klasičnih procesorjev, frekvenca pa .. hm, že vsaj 10 let v računalništvu ne pomeni nič.

Skratka katerikoli full-size desktop procesor je boljši od atoma - pa celo cenejši je. (porabi pa 50W več energije, rabi večjo škatlo, ni tih ... jebiga)

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Jebiga, zgleda sem se ''zasral'' z nakupom. No, sej bom potrpel, ni tak grozno.

Jaz sem htel pač imet malo kišto ki malo porabi, ampak očitno to še ni to. Čeprav mi ni jasno zakaj imajo nettopi same atome not, lahko pa kupiš laptop, ki je po volumnu še veliko manjši, pa vsebuje dual core, quad core, i3-7 itd.
bonk.gif
Zakaj ne naredijo potem enakega kompa brez monitorja in tipkovnice?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
No sej če bi izkoristil vsa ''4'' jedra, bi bila hitrost čisto primerljiva, ne pa da delajo ko naši delavci na gradbiščih - en vihti kramp, ostali pa podpirajo lopate
rolleyes-1.gif

Jedri imaš samo DVE (2). Sicer pa katero verzijo programa imaš? Vidim da obstajata dve (licenčne) Reference in PowerPack .. prva ima podporo za multicore druga pač ne!

Edit: link

Nazadnje urejeno:

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
697
113
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Zakaj ne naredijo potem enakega kompa brez monitorja in tipkovnice?
Tudi to že obstaja. Recimo Mac Mini, Dell Inspiron Zino HD pa še kaj bi se našlo. Tudi barebone sistemi imajo nekoliko manjše škatle.
Ampak vse kar je ne-Atom procesor, bo tudi porabilo več energije, se bolj grelo in bo posledično tudi glasnejše.

malo štroma malo muzike
grin1.gif

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Zakaj pa misliš, da sem 4 napisal v narekovajih
tongue-1.gif
Imam pa Reference (ki pa še vedno ne podpira pravi multicore ampak pomeni, da vsak posnetek konvertira v svojem jedru).

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Daj več posnetkov istočasno pretvarjat.
MP3 kodiranje (eno) pač ne gre paralelno.

(Sicer obstaja _eksperimentalni_ mp3 koder, ki laufa na več jedrih istočasno. Eksperimentalen je.)

Nazadnje urejeno:

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
probaj za foro na netbooku, ki ga imaš v predstavitvi. bi naj bil kr dost hitrejši, pa čeprav je celeron z taktom 1.2ghz.
tongue-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
697
113
Tudi tam bi ti moralo obe jedri kuriti na 100% (predpostavljam da ti encoda 2 datoteki vzporedno).
Mogoče je kje drugje ozko grlo?

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
če te tako moti prodaj sistem, dokler je še relativno nov in kaj vreden. Potem dodaj nekaj malega EUR in si kupi nekaj drugega. Nettopi z ION platformo imajo svoj namen - gledanje in poslušanje multimedie, browsanje po spletu, email, eventuelno še kakšen Word in Excel. Vse ostalo pa pozabi.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Eno skladbo (isto) sem konvertiral iz wav v mp3 s čisto istim programom in nastavitvami kodeka. Celeron dual core obe jedri uporablja okoli 80%, atom pa eno jedro 30%. Torej če bi atom tudi uporabljal 80% jedra bi bil hitrejši. Je mogoče problem zaradi HT? Ga naj izklopim (če se da sploh)?

Sistema nebi prodal zaradi ene malenkosti, ker ostalo deluje super, pa še 7200 disk sem kupil.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Dej za foro probaj neko aplikacijo ki 100% zaseda obe jedri in pročaj. Imaš najnovejše driverje za chipset? Imaš v biosu slučajno izkjučeno podporo za dual-core?!

Sicer mi je kot prvo čudno da samo eno jedro izkorišča do 30%, pri takih operacijah bi morala it stvar na max.! Obstaja opcija da ti tudi windowsi napačno tolmačijo CPU porabo, tako da poskusi še s kakšnim dodatnim programčkom.