Arhiviranje video posnetkov

19. jul 2007
2.834
1.553
113
Imam en kup video posnetkov v .mov formatu (Canon), ki jih bo še več. Zanima me kako urediti in arhivirati filme.

Želje in potrebe so:

Pretvorit filme v format, ki bo po vsej verjetnosti trajen in bo verjetno legacy za nazaj narejena (predvidevam, da se bo tudi cez 20 let dalo predvajat mp3 muziko) oziroma bom lahko cez 30 let pretvoril datoteke v en format, ki bo takrat uporaben.
Datoteke morajo biti v takšnem formatu, DA JE MOŽNO predvajat datoteke z DVD-ja, USB ključka direktno na multimedijskih predvajalnikih, DIREKTNO na HDTV in podobno. NE SME BITI VEZANO NA PROIZVAJALCA opreme, mora delati na VEČINI platform, če na kakšni čudni ne bo pač ne bo.

1. Low resolution format

Za predvajanje na normalnem TV-ju in tudi za posiljanje po mailu (gmail potegne do 25 MB, zato bi bilo dobro da je file pod to mejo).
Imel sem idejo da bi pretvoril v DVD format ampak so datoteke prevelike, zato bi rajši pretvajal v divx, za katerega menim, da je veseno dovolj podprt na različnih platformah.

Kakšen container (avi), codec (divx) in kakšna resolucija posnetka ?

2. High resolution format

Tukaj sem malo bolj zgubljen. Mora se predvajat direktno na HDTV-ju.
Kakšen container, codec in kakšna resolucija posnetka (720p) ? Zaželeno je, da ni kompresije, ker bom čez čas, ko bo podatkov preveč brisal .mov in bo to ostalo kot osnovni posnetek – arhiv.

Želel, bi razmišljanja, komentarje in navodila kako se lotit te zadeve, opombe če sem kakšen ključen podatek/problem spregledal.

Tudi nasveti kateri programi so najboljši za to.

Verjamem da ste se mnogi že lotili tega, ampak ko sem googlal nisem našel česa res uporabnega.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Ti fotoaparat snema HD?

Za low ti, kot si ze sam napisal, predlagam kar divx, Za high pa bi sam uporabil MPEG4 (H.264).
Za konvert pa sam najvec uporabljam Canopusov ProCoder3 in pa Adobov Media Encoder.

19. jul 2007
2.834
1.553
113
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Ti fotoaparat snema HD?

Za low ti, kot si ze sam napisal, predlagam kar divx, Za high pa bi sam uporabil MPEG4 (H.264).
Za konvert pa sam najvec uporabljam Canopusov ProCoder3 in pa Adobov Media Encoder.

Itak fotič snema HD, zato sem pa dal pod fotografijo.

Za low ti, kot si ze sam napisal, predlagam kar divx.
Kakšna je še smiselna resolucija za običajne TV-je. Ker bom resolucijo downsizal. Koliko podpirajo razni DivX playerji.

Za high pa bi sam uporabil MPEG4 (H.264).
A to lahko predvajš preko USB na HD-televizorju.

LP

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Citat:
Uporabnik johan_blond pravi:
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Ti fotoaparat snema HD?

Itak fotič snema HD, zato sem pa dal pod fotografijo.

sprasujem se.gif
...

Mislim da do PAL (720x576) podpirajo skoraj vsi. Za kaj vec pa nisem preprican. Torej je najbolje, da naredis PAL 16:9.

Hja... ce imas TV doma, je najlazje ce to probas, pa bos videl na cem si.