arhiviranje na extern disk

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
Zdravo,

zanimajo me izkusnje in priporocila - se pravi, katero zunanjo enoto kupit in katero sw resitev zraven tega uporabit?

500gb-1TB je cisto dovolj prostora, pogoj je edino, da je raid-mirror, da so arhivirani podatki varni.

Arhiviralo pa se bi 1x dnevno (zvecer) celotna vsebina, se pravi ni potrebe po inkrementalnem arhiviranju. Gre se za podjetje (mali sp), zato razne piratske zadeve odpadejo

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.263
339
83
1. diski niso namenjeni arhiviranju.
2. najemi zunanjo lokacijo, tam imajo navadno varno hrambo
3. tedenski backup na dvd, makar incremental, 2 izvoda, eden se odnese na drugo lokacijo (požar, poplava, konec koncev ti vdrejo in odnesejo server z externim diskom vred, kaj boš pa pol)
4. A sem že omenil da naprava, ki se zavrti od 7.200 do 10.000-krat v minuti in to 365 dni v letu po 24 ur, ni namenjena arhiviranju?

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
mogoce se nisem dobro izrazil - potrebujem varnostne kopije in ne arhiviranje v pomenu, kot si ga ti opisal.

Problem je samo v tem, da se zna zgodit, da kateri izmed zaposlenih pomotoma pobrise kaj prevec in na tak nacin lahko potegnem iz prejsnjega dne stanje ven. Podatkov tudi ni nekaj dosti, tako vlki disk potrebujem samo zato, da ne prepisujem, temvec zapisujem v nov folder in rotiram naprimer na 90 dni

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
lto 3 enota zunanja SCSI.. 400/800 GB

je prava stvar zate, ti lahko poceni zrihtam.... Diski niso lih za arhiviranje, ti je že en spodi napisal, za firmo je to optimum pa dokaj poceni + tega lahko uporabljaš kar ntbackup.. če maš pa linux, frebsd, unix pa tko al tko ni problema.... je free

moj nasvet

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
jaz verjamem, da so to boljse resitve pa vse - vendar jaz moram najt alternativo proti WD Smartware, ki jim je sedaj ponujena in jo hocejo vzet. S tem podjetjem, ki isce resitev nimam nic, samo zdi se mi nesmiselno, da hoce XY firma 120€ za instalacijo wd smartware, ki je kolikor sem videl trotl ziher zadeva, po drugi strani pa so dali samo enojni disk, kar pomeni, da ce gre tisti en disk ne ostane nic.

Se pravi potreboval bi nekaj, da ima mirroring in da je pod 200€

Nazadnje urejeno:

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
hehe mirroring pod 200€ hardwearski no go prjatu, razen če nisi sovražnik tej firmi............

al nardiš smb pa sofwearski mirror, če so že taki socialci da si ne morjo privoščit niti enega poštega raid kontrolerja....., vendar to je amatersko.....

Drgač pa če jim je že 100€ velik, potem ti ljudje backupa ne rabjo, sej že sam acronis al pa kej podobnega stane več, tko da se jest nebi sekiral za njih.. ko bo potreben restore, bo pa jok in na drevo...

Takrat pride stručko in jim pobere od jurja do dva za restor in kupijo eno spodobno backup napravo in je stvar rešena... pr poceni mirror kontrolerjih pa ponavadi ubrišeta kr dva diska v offline, sploh če majo probleme z štromom in nimajo skofugiriranega upsa, čeprav dvomim da ups sploh imajo, ker pr 100€ ugotavljate da je škoda denarja, nek apc vsaj 1500 pa pride 720€ in sofwearom...

tko... da ignoriraj nasvete.... uporabnikov, ki ti govorijo da disk ni primeren za backup...

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
tema gre mogoce malo v napacni smeri, ker sem na zacetku podal premalo podatkov.

Jaz sem v tej zgodbi zgolj opazovalec. Gre se zato, da so zaprosili neko podjetje za resitev za varnostno kopijo - ponudbo so dobili za WD externi disk z 1TB prostora, kjer bi koristili programsko opremo od WD - Smartware, ki pride tkao in tako zraven. Mene je zmotilo to, da hocejo zaracunat delo za 5 klikov 120% cene diska - in v tem primeru sem jaz rekel, da raje kot se placa 120% cene opreme 5 klikov z misko, kupit malo drazji nas sistem, ki ima raid polje in imate potem backup vsaj na 2 diskih, ce ze en crkne.

Kr pa vem da ti SW raidi so vpraslji kvalitete, se mi je zdelo smiselno tukaj povprasat kaksne so kaj izkusnje, ker sam jih nimam. Pac isce se neka ugodna resitev, da ni lupljenja na napacnih zadevah - teh 5 klikov s Smartware lahko tudi jaz jim naredim...

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
poveš jim, da to ni nobena rešitev...... period...

Potem naj kupijo acronis, usb disk in naj delajo backup gor, vsaj software je preprost in dokaj zanesljiv..... rešitev za eno resno firmo pa to ni.......

Vendar je vseno dražje kot 120€, pa kakor kol obrneš....... Softwearski raidi so izključno delajo na linuxu in tam postaviš neko sambo in backupiraš over lan.........

vsak poceni kotroler je 100 krat ne 5 krat slabši od kotrolerja...... ker resen kontroler more met lastno baterijo in ram, drgač maš takoj dirty keš in odletavanje diskov brez vzrokov in kasneje jebanje okol tega do onemoglosti..

sam še enkrat poceni rešitev ni... še najbolj pocen je linux pa diske nod pa ne vem raid 1 ali 5 pa še ne disk ki je namenjen failover..... ampak kot rečeno diski niso namenjeni arhiviranju........, no u bistvu maš sisteme ampak raj nebi o cenah...

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
200€ je to kaj so jim zdaj ponudili - 95€ disk + 120€ delo

mogoce bi jim pol predlagal, da jim jaz naklikam potrebno, namesto teh 120€ pa vzamejo se en disk za 95€ in potem pac imajo dva neodvisna diska, na katerega se pac kopirajo podatki vsak vecer.

Res ni profesionalna resitev, je pa za ta denar potem vseeno primernejsa izvedba, kjer se losam SW raida in problemov iz tega naslova.
Nesmiselno se mi pac zdi dat 120€ za to, da nekdo naredi te korake: http://www.wdc.com/en/products/wdsmartware/
raje za to naj dajo dodaten disk, pa imajo pac malo bolj optimalno resitev kolko je pac lahko v tem rangu.

bi slo na tak nacin?

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.263
339
83
Pravilo št. 1: Cena je vedno stvar pogajanj.
Torej kupite disk in se zdilajte naj vam naredijo konfiguracijo za polovično ceno (sorry ampak če nekdo pride in skonfigurira pa preveri to pač nekaj stane). Če se počutiš sposobnega sam narediti naj kupijo disk za 95 EUR in uporabi navodila wdc.com, a ne? Pa računaj jim svojo študentsko postavko 6 eur na uro za dve uri, pa je:)

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Mam občutek da se dotični boji sam poklikat,ker če bo kdaj prišlo do disaster recoverija, da se bodo lahko ti uporabniki tele jeftine rešitve skliceval na ta račun, češ da je to šalabajzerstvo......

pr teh strankah je vedno enako... sta dva šalabjzerja, ki stranki ne znata predstavt kaj backup sploh je in kolk škode je če njihovih podtkov ni več...

ponavadi se zračuna tko.... kolk škode je v dveh dneh če vam poslovanje stoji in voila imaš približen vložek za backup rešitev ali je pa preprosto nimaš oz maš neki, kar ne veš al bo al nebo....

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
zdaj smo vdarili debato okoli vsega drugega kot pa o tem kaj je osnovni problem :D

resitev kot so jim predlagali mi ni vsec, ker je amaterska ze iz stalisca, ce disk crkne gre vse k vragu. Ker delo predstavlja 55% cene resitve iscem hw resitev, ki omogoca da je vsebina vsaj na dveh diskih - za sw lahko posrkbim jaz

Sam nimam izkusenj z NAS sistemi, zato sem vprasal kaksne bi bile kaj primerne resitve, sploh zaradi SW raida - kar mi je povsem logicno, ker ljudje majo razne izkusnje in znajo svetovat na kaj pazit.

Kar pa se mene tice, me ni strah klikat, jaz jim lahko postavim dosti bolj kompleksen sistem. Tukaj ni govora vzpostavitve zadev, ki bom jih znal sam uporabljat ampak za resitev, ki bo dovolj intuitivna, da bodo lahko samo vdrzevali zadevo, saj kot sem rekel jaz sem bolj opazovalec in niti nimam casa, da bom prevzel vzdrzevanje sistema.

Ce obstajajo kaksne super programske resitve super, ce ne bom raje prepustil, da kupijo tam, kjer bodo vzeli tudi vdrzevanje.

Za SW sploh ni problema vzpostavit, ker sem delal ze z mnogo kompleksnejsimi sistemi v produkcijskem IT okolju, kjer je state of the art infrastruktura :D Kar pa sploh ni poanta, saj rabim ideje za low budget varjanto

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Ti kot svetovalec ali izvajalec ali karkoli si že stranki povej, taka rešitev ni rešitev, če jo hočte je na vašo odgovornost... daš vizitko in greš, ko bo kaka pizdarja se boste spovnl besed in meu boš zagotovljen job.........

Klikat ni dandanes nobenega strah, a stranke ki jih šalabajzerji enkrat nafukajo, se močno popraskajo po denarnici in tako je stranki v lepem primeru tud treba povedat... drugače ni vredno truda z njim...

in pravi sistemc in neka odgovorna oseba bi naredila ravno to....... in nebi spraševala gluposti po netu backup na externi disk za firmo.......

upam, da ne boš užaljen, ker ti hočem samo dobro...... stvar je vedno taka...., ker stranka po kaki pizdariji nikoli ne bo gledala na denar, ampak na šalabajzerja in posledično tudi tebe, ki si se sploh mešal v to......

v tem je keč......

Nazadnje urejeno:

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik tratnjak pravi:
mogoce bi jim pol predlagal, da jim jaz naklikam potrebno, namesto teh 120€ pa vzamejo se en disk za 95€ in potem pac imajo dva neodvisna diska, na katerega se pac kopirajo podatki vsak vecer.
Bi jaz tudi rekel. Zakaj komplicirat z RAID?
Sicer se tam bakupira istočasno na oba (ali več) diskov, tu pa najbrž ne, odvisno, če program podpira, tale priložen skoraj sigurno ne.

Pa preverit, če program dejansko backupira vse podatke, ki jih mislite. Taki za 5 centov včasih kaj spustijo.

Nazadnje urejeno:

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
moja krivda je da sem premalo natancn bil na zacetku posta :D

Torej jaz nisem ne izvajalec ne svetovalec, jaz sem samo prijatelj, ki je slucajno videl kaj so jim ponudili in ceno. V vsem skupaj sem vkljucen le ko sem dal komentar, da drago racunajo za nastavitev programa, ki je roko na srce za home use, pri tem pa ponudijo za arhiviranje prenosni disk

Kar se tice backupov - zadeva sploh ni kriticna, podjetje nebo stalo tudi ce en mesec nebo backupov. Tudi ce se vsi podatki zgubijo nebo nobene materialne skode.

Baza je tako mala, da dejansko sploh ni potrebno pucat starih zapisov, se pravi tudi ce bi backup crkno, se vedno je vse na glavnem racunalniku. Vse kaj ta prijateljica rabi je to, da ima na dveh mestih podatke, ce slucajno zbrise kaj prevec ali crkne disk, lahko iz drugega diska prenese podatke gor.

Glede na riziko pa vse skupaj je za njo cisto dovolj ce skopira podatke se na eno loceno podrocje, vendar iz preventive, se meni zdi smiselno, da to loceno podrocje ni en sam disk.

Glede na potrebe je njim dovolj cisto enostavna resitev, ker je riziko prakticno nicen.

Se pravi, za mene v tem trenutku je kljucna informacija, ki je vec kot dobrodosla - izogibaj se SW raid polj, ker lahko naredijo vec skode kot koristi. Se pravi, je boljse dve neodvisni enoti.

iscem pa se, ce mogoce pozna kdo kaksno vredu SW za backupiranje

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik tratnjak pravi:
Se pravi, za mene v tem trenutku je kljucna informacija, ki je vec kot dobrodosla - izogibaj se SW raid polj, ker lahko naredijo vec skode kot koristi.
Če sem prav razumel, je to letelo na Windows/BIOS fake-RAID, ne pa na "pravi" SW RAID.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.263
339
83
Kaj pol kompliciraš če ni kritično. A sploh rabiš v živo raid? Najbrž ne. Najcenejši zunanji disk v Hoferju na mašino, Cobian backup (je zastonj), pa avtomatika vsako noč naredi incremental backup, vsake 20 dni pa full backup, pa je. Če je pa malo podatkov se nekje zakupi online par sto mega FTP, pa isto s Cobianom vsako noč incremental backup gor (če so podatki pomembni jih pa Cobian ZIP-a z geslom, pa je). Remote je daleč najbolj ziher, ker je verjetnost disaster recovery-ja bistveno večja. Poglej, vsak vlom ali posredni udar strele ali požarček ali praktično karkoli razen fizična okvara diska v mašini pomeni da si džabe delal backup na zunanjo enoto ki je fizično na kišti računalnika katerega arhiv delaš. Pol giga FTP dostop dobiš pri poljubnem providerju za eno leto za tretjino do polovico cene diska ki ga kupuješ. Tko da res ne vem kaj kompliciraš. Stavim da ima ta firmica spletno stran nekje najeto, pa naj jim ponudijo še extra FTP za par ojro na leto, pa ne rabiš nobenega diska in si veliko bolj na varnem kot z externim diskom. Pa skripto nastaviš da ti arhive starejše od npr. dveh mesecev briše pa lahko narediš za 2 meseca nazaj sitauacijo na katerikoli dan.
Raid še iz enega razloga ni dober: če fašeš kak virus bo okužil oba diska in sta v istem zosu oba diska. Če ZIP-aš z geslom na FTP lahko mirno potegneš nazaj vsaj vse kar se je zgodilo preden si dobil virus.
Torej keep it simple and secure - po mojem je tole brez nakupa HW zmagovalna kombinacija.