Antraks moril govedo v Blatni Brezovici

erikson

Guru
25. avg 2007
22.718
6.490
113
V Sloveniji po sedmih letih izbruhnil antraks

VRHNIKA – Pri družini iz Blatne Brezovice je minuli četrtek poginilo šest govedi iz črede, laboratorijska preiskava pa je razkrila, da gre za vranični prisad oziroma antraks. Veterinar je nemudoma naročil, da živali do preklica ne smejo premikati s pašnika. Opravljeni so bili tudi cepljenje in preostali predpisani ukrepi.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.812
552
113
42
povsod malo
Ohhh drama
bonk.gif

Mene bolj skrbi smrtonosna bolezen modrikastega jezika ki je že na Madžarskem.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik Tenforest pravi:
Ohhh drama
bonk.gif

Koliko si star? 5?!

Primerjaš bolezen, za katero lahko zboli tudi človek z boleznijo, ki povzroča "samo" gospodarsko škodo.

Če pa se greš sarkazem; to je samo hudo slab nadomestek inteligence. Pravzaprav je samo fasada inteligence.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.141
113
V osnovi niti ne ker ga težko fašeš po naravni poti!
grin1.gif

BTW antraks ki se ga uporablja kot biološko orožje (spore bakterij v obliki prahu) ima malo veze z antraksom pri kravah.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Spore antraksa preživijo v zemlji tudi več desetletij. Zato se antraks lahko občasno pojavi kar "iz lufta", ko se krave pasejo na travniku, kjer so pred petdesetimi leti pokopali kako obolelo žival.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
V osnovi ja. Ne vem kje ti gledaš in pobiraš informacije, ampak goveji antraks komot preskoči na človeka. Kakšen je potek boelzni ne vem, pravijo da ni najbolj za*eban in da se pojavlja bolj kožna oblika, ampak dejstvo je, da je zadeva kužna za človeka, ki je v stiku z okuženo živlajo. Zdaj, če je to za tebe malenkost potem .....

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.811
389
83
Vipavska dolina
Nisem mislil antraks kot "orožje". Če se ne motim so (pred mnogimi leti), ko je kakšna žival ali človek za njim zbolel "grob" pustili dolgo zaprt, ker naj bi se ta bolezen dolgo "ohranila". Če se ne motim je bilo govora nekje blizu 100 let...

Zdaj če kaj takega za vas ni hudo, potem ne vem. Meni se vsekakor zdi zelo "zahrbtna zadeva"...

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Smrtno nevaren je antraks, ki zaide v pljuča. To se pa pri prenosu z okuženim mesom, ne zgodi prav pogosto.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.812
552
113
42
povsod malo
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Citat:
Uporabnik Tenforest pravi:
Ohhh drama
bonk.gif

Koliko si star? 5?!

Primerjaš bolezen, za katero lahko zboli tudi človek z boleznijo, ki povzroča "samo" gospodarsko škodo.

Če pa se greš sarkazem; to je samo hudo slab nadomestek inteligence. Pravzaprav je samo fasada inteligence.

In koliko ljudi je umrlo zaradi naravnega antraksa? Bore malo.
Gospodarska škoda zaradi bolezni modrega jezika je pa ogromna. Zdravila ni. Za antraks je
Bolj me skrbi to, da ga prenašajo leteči insekti kot pa antraks, ki je omejen.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.153
6.965
113
pri taščici
So imeli vceraj v svetu kanala A intervju z obolelim iz Trzina. Ce ni bil populizem in napihovanje, potem ni ravno nedolzen potek bolezni. (40 vrocina, infekcijska klinika...)
Za modrikasti jezik pa pise da obstaja cepivo. Res pa je, da ne za vse oblike (vsaj tako razumem z linka zgoraj nekje)

tomi

Guru
1. sep 2007
18.712
9.919
113
40
MB
je gledal kdo včeraj zvečer pop tv ? tista tetika je bla prav vzorčni profil uslužbenca JS.
grin1.gif

zakaj niso obvestili sosedov? ker imajo utečene postopke oni!
ja pa vseeno ... a nebi blo pametno ? mamo mi postopke!

zakaj bi te razmišljala ona, če majo postopke
grin1.gif