Antifriz G12evo zavajanje kupcev?

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
8.051
783
113
Pred kratkim sem iskal antifriz G12evo, ki ustreza standardu VW TL-774 L. To je najnovejši antifriz s PSi-OAT aditivi.
V bistvu je izboljšana verzija G13.

V Merkurju sem našel tega, na katerem na veliko piše G12 G13 EVO:
1765268876983.png

Normalen človek bi seveda mislil, da je noter G12evo ampak dejansko je pa navaden G13 (VW TL-774 J).

Samo FYI, da se ne bo kdo nategnil.

Sem potem vzel na Petrolu, kjer imajo dejanski G12evo...
1765268810962.png

• Všeč mi je
Reactions: tony

napaka

Pripravnik
5. maj 2009
64
5
8
G13 sčasoma veže vodo in začne kristalizirat. Kristali potem zamašijo grelec kabine.
Zaradi tega ga VW nadomešča z G12evo, postopek spiranja hladilnega sistema pa je okrog 1k€. Če je že potrebno zamenjati grelec pa bistveno več.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
8.051
783
113
tole okol 1kilo je tud smeh.
Meni se je radiator(grelec) klime zapacal do te mere, da ga bo teba menjat. Radiator stane cca 50€, pa še enih 20€ za tesnila + 8l antifriza cca 30€.
Menjava radiatorja pa traja cca pol ure. Dvomim, da bi kater mehanik upal računat 900€ za pol ure dela.
Jaz bom zamenjal sam, ker ni nobena znanost...

jezek

Guru
24. jul 2008
5.315
2.279
113
Ni tako enostavno. Pri polovici avtov je menjava pecke jeba, armatura dol. Pa še spiranje celega sistema, hladilnikov....pa to se dela na testerju ker sicer ne pridea zraven.....zna biti en dan dela ali vec. Seveda pa lahko vsak izvoli sam. Saj pecka je 50, glizantin pa 20 evrov....pa Zlatne ruke....

• Všeč mi je
Reactions: tony

tony

Guru
23. jul 2007
10.756
1.835
113
Meni se je radiator(grelec) klime zapacal do te mere, da ga bo teba menjat. Radiator stane cca 50€, pa še enih 20€ za tesnila + 8l antifriza cca 30€.
Menjava radiatorja pa traja cca pol ure. Dvomim, da bi kater mehanik upal računat 900€ za pol ure dela.
Jaz bom zamenjal sam, ker ni nobena znanost...

Menjava grelca klime je po uradni postavki ene 8 ur dela na vsakem avtu. Še enkrat poglej na račun. Pol ure dela je bila menjava hladilnika motorja, pa še to je bilo zelo, zelo ugodno.

tony

Guru
23. jul 2007
10.756
1.835
113
OP, Kemikal je neka Kamniška firma, če se ti da jim piši in lepo povej, da naj na embalaži ne pišejo neresnic... :zmaga:

tony

Guru
23. jul 2007
10.756
1.835
113
G13 sčasoma veže vodo in začne kristalizirat. Kristali potem zamašijo grelec kabine.
Zaradi tega ga VW nadomešča z G12evo, postopek spiranja hladilnega sistema pa je okrog 1k€. Če je že potrebno zamenjati grelec pa bistveno več.
Zanimiva reč.

Jaz sem pred leti bral, da pečke maši tudi genialni dizajn VWja, ki je v blok motorja, v hladilne kanale postavil vrečke silike, ki je tam za podaljševanje življ. dobe hladilne tekočine (ker redna menjava le-te gotovo ubija pande, papagaje, opice in kar je še ta luštnih, LGBTQ+ friendly živali... And we can't have that.). No, ampak po nekaj letih gre ta silika v hladilno tekočino, in zamaši pečko. O problematiki so najprej poročali audijaši iz kanade... Reveži...

jezek

Guru
24. jul 2008
5.315
2.279
113
O siliki sem slisal tudi jaz, ne sicer o vreckah, ampak da je v hladilni. Ampak ni to samo pri Vag, jaz sem se jebal na citroenu s tem. Je imel lepo dostopno, pa je šlo 2 ure lastnega dela, pa še danes mi ni jasno kako sem izvedel vse gimnastične gibe z mojim teleščkom....

MrDaco

Guru
11. sep 2007
13.686
7.782
113
O siliki sem slisal tudi jaz, ne sicer o vreckah, ampak da je v hladilni. Ampak ni to samo pri Vag, jaz sem se jebal na citroenu s tem. Je imel lepo dostopno, pa je šlo 2 ure lastnega dela, pa še danes mi ni jasno kako sem izvedel vse gimnastične gibe z mojim teleščkom....
Vrečka silike je v raztezni posodi. Zamenjava raztezne je predvidena v servisnem intervalu. Cena raztezne je sorazmerno majhna. Zamenjat jo zna vsak, ki nima dve levi roki. Vloga je spuščanje silikatov v sistem za nemen zaščite kovinskih delov, čralke in predvsem aluminija. Če vrečka poči, lahko zasvinja hladilnik. Torej je tam z razlogom in ne da bi jebala uporabnike in serviserje.

V blok motorja so dali silika vrečke... tota pa je lovska ja...

MrDaco

Guru
11. sep 2007
13.686
7.782
113
Za lastnike VAGa. Posodica ki vsebuje siliko je označena z napisom "Mit Silikat". Če vas skrbi, za 15 eur kupite tako brez silike.

tony

Guru
23. jul 2007
10.756
1.835
113
Vrečka silike je v raztezni posodi. Zamenjava raztezne je predvidena v servisnem intervalu. Cena raztezne je sorazmerno majhna. Zamenjat jo zna vsak, ki nima dve levi roki. Vloga je spuščanje silikatov v sistem za nemen zaščite kovinskih delov, čralke in predvsem aluminija. Če vrečka poči, lahko zasvinja hladilnik. Torej je tam z razlogom in ne da bi jebala uporabnike in serviserje.

V blok motorja so dali silika vrečke... tota pa je lovska ja...
Za namen internetne debate je navedba še kar ok. To so pač reddit info iz najmanj tretje roke. Kar je pomembno je, da vemo, da problematika obstaja.

Če je odstranitev tako enostavna se silike v hladilnem sistemu znebite čim prej, dokler vam gretje še dela.

jezek

Guru
24. jul 2008
5.315
2.279
113
Da ne bo kdo mislil da je na Psa silika, jaz sem se jebal ker pečke se rade zamašijo same od sebe