"Anti-glare" display na notebookih?

HrabiaMol

Fizikalc
28. jul 2007
1.400
1
38
Že dolgo uporabljam T serijo od lenova (prej od IBM). Vedno super zadovoljen in tudi pri T500 sem bil srečen, ker je zaslon mat. Sedaj pa gledam malo specifikacije in groza, nova T serija ima "anti-glare" display.

Mi lahko kdo razloži v čem je štos tega? Nekako ne razumem pridevnika "anti-glare", ker v mat zaslon se ne vidim, če pa gledam v "anti-glare" zaslon se pa vidim kot v ogledalo. Očitno nečesa ne razumem:) V čem je prednost tega "steklenega" zaslona?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Anti-glare je anti odsev svetlobe .. to da ima še špegu efekt je stranski produkt. Pri delu na svetlobi (predvsem sonce, neonska svetloba, dirketna svetloba) je anti-glare občutno boljši.

Na prvi pogled naj te tisti odsev ne zavede, vsedi se za zaslon in probaj kako funkcionira; efekta špegla sploh opaziš ne.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Od kdaj pa anti-glare pomeni da ni matt ?
confused-1.gif

Anti-glare je ena od lastnosti...pomoje so v komercialnih letakih še vsi meli anti glare zapisan.

HrabiaMol

Fizikalc
28. jul 2007
1.400
1
38
No se mi je zdelo da nekje more bit keč:)
Najbrž sem dobil tak negativen odnos s tem, da sem imel do sedaj izkušnje samo z bolj poceni prenosniki (prijatelji, znanci,..) s tem displejom, kjer je že sam displej ponavadi manj kvaliteten in sem to povezal tudi s slabo sliko in vidnim kotom.
Hvala za pojasnilo!

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Ker je ceneje dati brez tega premaza, pa na prvo žogo taka slika izgleda boljša.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Vcasih so bili vsi LCD zasloni "mat"; clovek bi mislil, da so t.i. ogledala drazja za proizvajanje glede na to, da so "karkoli-brite" zaslone oglasevali posebej in dajali v drazje modele, kot da je to en hud dosezek.

Zakaj jih ne dajejo vsi ? Mnogi ne potrebujejo racunalnika za delo, ampak za gledanje filmov in podobne nesmisle, tam pa pride prav boljsi kontrast, kakrsnega lahko doseze "ogledalo". Cena za to je gledanje v temnejsem prostoru, kar za film tako ali tako ni ovira.