Anketa - kako določiti reprezentativen vzorec

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
Zanima me, kolikšen vzorec je reprezentativen? Kako se to izračuna?

Anketo bom delal prek interneta!
Torej, imam okrog 7000 subjektov! sam sem se odločil, da pošljem anketo na 10% od 7000 (700) odgovor pa pričakujem od 10% teh 700 (70) - ali je to vzorec, ki bi lahko predstavljal celotno regijo?

lp
pikc

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Ni toliko pomembno KOLIKŠEN je vzorec, ampak KAKŠEN.

Ni razloga, da tvoj vzorec ne bi bil reprezentativen. Tudi naša statistika npr. dela anketo o delovni sili na 1% populacije, rezultati pa preko uteži projecirajo stanje celotne populacije.

Pomembno je, da ga izbereš na pravi način - če bo tistih 70 respondentov spadalo v enak razred (stratum?), npr. bodo vsi istega spola, iste velikosti, delovali v isti dejavnosti, bili iz iste ulice... potem ta vzorec verjetno ne bo ravno reprezentativen.

Tole je bolj laično povedano, ker nisem ravno statistik. Več ti bo znal povedat kdo drug, npr. tvoj mentor oz. kak statistični maher na faksu (sumim, da tole počneš za šolo?)

B.

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
No, hvala za pomoč ...

Res je, to počnem za šolo, vendar najprej za mojo dobrobit. Nimam pa nobenega statističnega maherja, ki bi mi lahko pomagal. Bom danes skočil v knjižnico!

Lepa hvala

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Hvala Andrej. Sem ekonomist, ki se nadpovprečno spozna na statistiko.

S spletnim anketiranjem je potrebno paziti, da lastnosti vzorca ustrezajo lastnostim proučevane skupine. Torej ne moreš prek neta spraševati o uporabi toplic, če toplice uporabljajo večinoma starejše osebe, ki pa so neuporabniki interneta.

Drugače pa se z večanjem vzorca, le ta približuje reprezentativnemu. Pomagaš si še z utežmi, da določiš kolikor toliko ustrezno strukturo po željenih spremenljivkah in dobiš "reprezentativen vzorec".

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Sem ekonomist, ki se nadpovprečno spozna na statistiko.

Zakaj pa misliš da sem napisal kar sem napisal?

Men je pri Arhu komaj uspelo spacat skup 9.
wink-1.gif