Analogno-film?

Ali še kaj uporabljate film?

Rezultati so vidni samo po glasovanju.

S57BMU

Pripravnik
7. sep 2007
643
10
18
Dragi fotografi in fotografinje
smirk-1.gif

Zanima me če še kaj fotkate na film? Jaz sem sredi osemdestih tudi pacal doma čb fotke, itd in me je kar malo sram da sem zadnji film pofotkal 3 leta nazaj, doma je v omari en čb film od kodaka in ravno pred kratkim pogledam in je rok uporabe že mimo
frown-1.gif

Sicer imam kompakta, canona 50d+nekaj dodatne opreme, no za film je pa tudi canon eos 500, pa ena prava klasika (če se ne motim iz sredine šestdesetih let) praktika pl-1 pa še eno rusko "sranje"...za te filmske fotkiče je tudi nekaj dodatne opreme itd.
No,mal se razpišite kako kaj prakticirate, mene mika da bi tu in tam kak film še "potolkel", a resnici na ljubo nas je digitalna doba tako osvojila da se nam enostavno ne da...

Lp.

Nazadnje urejeno:

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Manjka še odgovor "Odkar sem šel na digitalno, ne fotkam več na film".

Doma imam še par neposlikanih dia filmov in me je parkrat že prijelo, da bi nabavil analognega F100 "za dušo". Ampak če pogledam racionalno, nima smisla. Digital se že dolgo lahko enakovredno kosa s filmom.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Ne slikam filma. Sem pa pred časom po cca. 20 letih ždenja v omari privlekel na plano starega ruskega zenita. Notri je še film in pa svetlomer tudi še dela. No mene je zanimal predvsem objektiv helios 44m, ki zdaj na dslrju daje prav krasne rezultate.

Chief_Wiggum

Fizikalc
24. jul 2007
1.064
3
38
Citat:
Uporabnik panoramic pravi:
"Odkar sem šel na digitalno, ne fotkam več na film".

Par let nazaj nabavil enega klasičnega, naredil nekaj fotk, sedaj pa film čaka, da ga do konca porabim.
tongue-1.gif

S57BMU

Pripravnik
7. sep 2007
643
10
18
Ja sej, tudi mene je vedno matral "klasičen" problem ko sem naredil recimo 10-15 fotk pol je pa film čakal "boljše čase".
Pa priznam da sem že velikorat pomislil kak filing bi bil mal kemikalije pripravit in se iti mal "packarije" v domači temnici
cool-1.gif

Ampak ko pomislim kako je fino doma na pc-ju obdelat po želji in foto print narediti pa človeka res mal mine...
Dejstvo pa je da smo pri filmu vedno dobro premislili preden smo pritisnili sprožilec danes nam pa seveda digitalna tehnologija omogoča da posnetek že takoj naredimo z različnimi nastavitvami. Jaz še zmeraj trdim da sem bil v času filma bolj razburjen pri delu kot danes, pa sem prefotkal čudo materijala, tudi še preden sem imel eos-a na aparat popolnoma brez avtomatike, v roke svetlomer in pod pravim kotom itd
smirk-1.gif

Lp.

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
He he....jaz na digitalca...ma moj oče pa še vedno na naveden film...sicer tudi on kdaj slika s teleefonom samo za njega je zakon tisti star fotoaparat z navadnim filmom.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Sam imam v svoji zbirki kar nekaj analognih aparatov z razlicnimi objektivi. Ko me prime pa vzamem EOS300 pa se malo poigram. Redkokdaj pa soncno svetlobo ugleda se en 6x6. Filmi pa cakajo v hladilniku.
smile-1.gif
Imam pa "sreco", da delam v takem poslu, da si film lahko takoj razvijem in poskeniram. Sem pa pred kratkim naredil nekaj posnetkov na koncertu s Kodak400 in bil prav prijetno presenecen. Sedaj nam je pa komaj ISO6400+ dovolj :D

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Starega Feliksa razmigam vsake toliko. Približno en film na leto. Toliko, da ohranim malo "augenmasa"
smile-1.gif
.
Ravno tako občasno zavrtim na gramofonu kakšno LP in kakšno kaseto na Nakamičiju. Tako da analogni časi še niso čisto pozabljeni.

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Ne slikam filma. Sem pa pred časom po cca. 20 letih ždenja v omari privlekel na plano starega ruskega zenita. Notri je še film in pa svetlomer tudi še dela. No mene je zanimal predvsem objektiv helios 44m, ki zdaj na dslrju daje prav krasne rezultate.

Zanimivo!
Tudi jaz še imam Zenita in helios 44mm. Obstaja adapter za canonov bajonet, oz. kje bi ga bilo možno dobiti?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Recimo v Kranju, čeprav verjetno tudi v drugih foto-trgovinah : http://www.cumulus.si/trgovina...sje-canon-eos_2

Glede analognega pa: ker so pred leti, ko se je izkazalo, da bo digital dokončno 'povozil' film, ljudje množično prodajali svojo analogno opremo, moj interes pa je bil v glavnem pri objektivih, sem si navlekel kar nekaj analognih bodijev. Dve Minolti 500si in eno 700si, ter tri Zenite, različnih izvedb. Vsi so polno delujoči, tisi trije, ki niso bili, so končali v 'prafaktorjih', oziroma sem jih selil v kontejner.
Že nekaj let pa se pripravljam, da bi vsaj enega od njih uporabil za kakšen film in se malo spomnil, kako je bilo pred digitalno dobo - pa 'ni časa'
wink-1.gif

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik Dolfe pravi:
Zanimivo!
Tudi jaz še imam Zenita in helios 44mm. Obstaja adapter za canonov bajonet, oz. kje bi ga bilo možno dobiti?

Na ebayu jih imaš po par €... Išči "eos m42 adapter". Btw, helios ni 44mm ampak je 58mm, 44m je samo oznaka modela
wink-1.gif

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Citat:
Uporabnik brgo pravi:

...... Btw, helios ni 44mm ampak je 58mm, 44m je samo oznaka modela
wink-1.gif

Ops, moja napaka pri tipkanju.
redface-1.gif

Hvala za nasvete, že iščem.
Mi bo prišlo prav za primerjavo, ker se ravno v tem času spogledujem s fiksnim 50 / f1,8 oz. 50 / f1,4 HSM. Tudi ta ruski jajček ima dokaj močno zaslonko (f-2). In vsaj po fotografijah sodeč je lepo oster. Res pa je, da so napake na monitorju neprimerno bolj opazne.

Tale helios 44m-4, bi bil po mojem že kar dober za portetno fotografijo. Ob upoštevanju crop faktorja, znese realnih 92 mm. Ne vem pa, kako bo z ročnim ostrenjem. Je možno natančno izostriti? Pri AF objektivih mi ročno ostrenje ne gre najbolje.
39.gif

Nazadnje urejeno:

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Sicer se skozi okular pri teh gorišnicah že kar dobro vidi, ampak vseeno boš pogrešal potrjevanje fokusa. To mislim da po defaultu lepo dela edino na pentaxih. Imam tudi občutek, da boš moral objektiv malo "obdelat" ker je tvoj helios novejši model, ki nima stikala za ročno/avtomatsko zaslonko... Mislim, da je treba samo en pin nekako zalimat.

Sem pa nad tem objektivom zelo navdušen. Barve in kontrasti so odlični in oster je že pri 2.0. Jaz sem te moderne čipodipo 50 1.8 variante kar lepo odpisal, ker jih helios pošlje lulat...

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Ja, tegale imam. Me pa bega, ko omenjaš stikalo za zaslonko.
Tega ni. Obstaja le štift ki zapre zaslonko na izbrano vrednost, ko pritisneš na sprožilec. Hm, da bi rusi pred tem modelom imeli kaj električnega, razen svetlomera, pa prvič slišim.

Kakor opazujem ta mehanizem, bo treba ostriti pred izbiranjem zaslonke, razen, če ne bo povsem odprta. Torej bo hudo omejena uporaba tega objektiva.
sprasujem se.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Teh objektivov je več vrst in na Zenitu 11 je 44M-4.
Zaslonko pri tem objektivu zapira aparat, med ostrenjem pa je ves čas odprta.
Na primer Helios 44M deluje tudi z ročnim načinom, gumb omogoča preklop med polno odprto zaslonko in nastavljeno v A načinu:

zenit-lece.jpg

Ta vrsta objektiva na levi, je primernejša za digitalne čase, čeprav sam nisem bil nikoli navdušen nad nobenim. Imajo svoje prednosti in slabosti, ostrina pe je primerljiva z modernimi 'svetlimi' objektivi, včasih tudi slabša. še najbolj se obnesejo za macro, montirani z revers-obročkom
Enkrat sem poskusil nekaj primerjati, če koga zanimajo rezultati, jih lahko pogleda TUKAJ