Amortizer za kolo

abi

Zelenc'
6. apr 2012
9
0
1
Zivjo

Kupil sem si novo kolo, z amortizerjem RST Neon, ki ima na krmilu možnost zaklepa amortizerja. To si razlagam, kot 100% zaklep, sepravi, da se voziš, kot da amortizerja nimaš. Pri meni pa je ta lockout zelo malo opazen. Skoraj ni spremembe v trdoti. Absolutno mi je premehak. Je to normalno, ali bi se moral 100% zaklenit?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Pelji ga nazaj. Sicer ne poznam RST vilc, ampak lock out pomeni trdo vilo/amortizer.

woowek

Tajkun 08
7. sep 2007
693
1
18
Čist trda ni če stojiš in pumpaš se posede kak cm, to je zaradi varnosti. Če pa se sediš pa voziš pa se naj nebi premikal.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
rst so vsaj včasih bile vstopni/osnovni model. pač najcenej, kar si dobil zraven kolesa. Kar pa še vedno ne opraviči dejstva, da ti ne dela.

Katero vilco pa se kaj priporoča, da se sedaj vzame??
Obvezno more imet lock (če lahko izbiram bi raje imel lock na vrhu vilice, kot na balanci).
Cenovno se mi sanja ne, ker nisem še nič gledal cen. Recimo, da max 300€, če se dobi kaj solidnega za ta denar. Kolesar pa ima 100Kg, če kaj pomeni. Vožnja pa vsega po malem.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
uff
smile-1.gif
ma pomojem je 10cm vrh glave, če ne druzga bo vrjetno zarad cene:(

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
Fox ne dobis za te pare. Rock shox pa bilo kaj vzames bo ok. Imam pa ravno zdaj problem da mi je na rock shox revelation crknil mehanizem za zaklep oz sem mu cisto malo sam pomagal, novi pa stane 60€
frown-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
thnx!
Lock mi je fajn, ko ga v hrib goniš pa se ne guncaš:)

Jaz gonim s 160/160 v breg, je pa res, da če grem za več kot 20 minut v breg gonit spredaj dam gurtno gor, da si zmanjšam hod
grin1.gif

luka51

Guru
16. avg 2007
14.411
5.685
113
jaz gonim 130/100 brez zaklepa in guncanja.
edino motion control mam relativno zaprt.

glede avtorja te teme. pomojem ni problem v vilci ampak v tebi. 100 kil je že taka tiža ki iztopa iz povprečja in ponavadi zahteva menjavo vzmeti (predvidevam da ni zračna)

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
Kako pa zapreš motion control?
17758-icon_confused.gif
Motion control je namreč ime tipa Rock Shoxovega blažilca, ni pa sama nastavitev. Na vilici z motion control blažilcem lahko nastavljaš
[*]rebound
[*]high speed compression
[*]flood gate (tega nimajo vse vilice)
[*]u-turn (tega nimajo vse vilice)
[*]preload (tudi tega nimajo vse vilice)
Zdaj se pa odloči, kaj od tega zapiraš.
evil.gif

Naslednik motion control blažilca je mission control, kjer imaš poleg omenjenih nastavitev možnost nastaviti še
[*]low speed compression.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.411
5.685
113
ti se najprej odloči če veš kaj je motion control ali ne . motion control je kartuša ki nastavlja "low speed compression damping" in ne high speed kot si napisal. montirana je v zgornji del desne cevi. flood gate imajo vse vile z motion controlom. ene imajo zunanje nastavljivega ene pa notranje nastavljivega ene pa fiksno nastavljenega nenastavljivega. floodgate je varnostni ventil, s katerim nastavljaš kdaj vilca popusti pri stiskanju. torej v praksi recimo nastaviš MC gumb na čisto zaprtega, floodgate pa odpreš do konca. bo vila neobčutljiva na hopsanje, zaviranje ipd, kak bo pa nek hiter udarec bo pa odprlo takoj kot, da nebi blo nobenega blaženja. če Motion control gumb čisto zapreš je vilca zaklenjena (lockout), torej neobčutljiva na nihanje vso to delovanje pa uravnavaš z odpiranjem in zapiranjem luknjice preko katere teče olje .torej bolj odprto več olja steče hitreje deluje, bolj zaprto majn olja teče in počasneje se stiska.
ko boš prvič kartušo videl izven vilce ti bo sistem jasn (zdaj ti očitno ni oziroma poznaš kup izrazov neveš pa kak delujejo in zgledajo v praksi) te še kaj zanima glede RS vilc? kar vprašaj.
očitno še nisi vzel narazen RS vile. Šraufam svojo že od začetka in parim drugim sem jo že poservisiral. svojo sem dobil na peciklu rs recoon 321 air z 100mm hoda, nastavljiv samo rebound. zdaj je ista vila z 130mm hoda in z motion control kartušo (čeprav uradno RS recoon tisti letnik ni obstaja z motion controlom) torej ne skrbi jaz točno vem kaj sem napisal in se nerabim odločat kaj zapiram.

za lažje razumevanje, da boš videl kaj je motion control
DETAIL1.jpg

SPRINGT2.jpg

rebound (spodnji del desne cevi in hitrost vračanja) nima veze z motion controlom, u turn (zgornji del leve cevi) nima veze z motion controlom, preload nima veze z motion controlom.

Nazadnje urejeno:

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
Nič bat, sam šraufam svojo vilo. Če bi bil pismen, bi videl, da sem napisal, da imajo vilice te nastavitve, ne kartuša. Tistemu modremu gumbu, ki ga vrtiš, se pa ne reče motion control, ampak compression. Motion control se reče tehnologiji blaženja, ki jo uporablja konkretna kartuša. Compression pa pomeni blaženje pri stiskanju, v nasprotju z reboundom, ki je blaženje pri vračanju. O flood gateu sem pisal, da nekatere kartuše nimajo nastavljivega.
wink-1.gif

P.s. Zmotil sem se pa res, ko sem na hitro zamenjal high- in low-speed compression. Za to pa se posipam s pepelom.
redface-1.gif

luka51

Guru
16. avg 2007
14.411
5.685
113
te nastavitve nimajo vilce ampak kartuša.... če vila nima motion controla pač nemoreš nastavlat... motion control je pa pač rs-ovo ime za low speed compression blažilec. vsi ki imajo low speed compression nastavljic majo motion control. če je zraven še high speed je mission control.
in če reče nekdo da je motion control zaprt. je to točno to kaj je. v motion control kartuši zaprt ventil za preok olja.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
Poglej, kaj ti na knofu piše. Na mojem piše compression. Ker ima motion control kartuša potencialno še nastavljiv flood gate ventil, bi to, da rečeš, da je zaprt motion cotrol, lahko pomenilo eno ali drugo. Če vi temu pravite drugače, je to vaš problem, kar pa ne pomeni, da ste stvar poimenovali pravilno.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
majstra, ko vidim da.se spoznata na zadeve...motion control sem vzel ven, da.zavrtim fedro za en obrat, ker je bla presvoh in ni dobro odklepalo, ni zavrtelo do konca. no od takrat mi olje pusca skozi luknjico spodaj. sicer zapre, ampak ocitno ne.dovolj, ker se vilca potopi ob mocnejsem pritisku. kaka ideja mogoce?