Alkalne baterije (dobre)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.101
4.068
113
Kaj se na slovenskem tržišču dobi pa da je čimboljše?

Preden začnete ponujat in prodajat razne polnilne super-duper baterije naj povem, da rabim baterije za LED svetilko, kjer napetost igra vlogo! Pri 1.2 V polnilnih je namreč svetloba že precej slabša!

Torej točno vprašanje bi bilo, katere baterije čimdalj držijo čimvišjo napetost in kje to kupiti?! Velikost je pa AAA in AA.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
V dobrih starih časih, ko so obstajali še Walkmani in Discmani so mi daleč najbolj držale Kodak Photo baterije - bile so črne in sem jih dobil samo pri fotografu. Seveda so bile tudi dražje, ampak držale so pa (brez zafrkavanja) 3x več kot ostale.

Nekak tak so zgledale (+napis photo): http://www.thomasdistributing.com/shop/images/kodak-1AA-alk-sq.jpg

Po moje bi bile dobre vse photo baterije (ali za bliskavico), ima jih tudi Ansmann, Sanyo...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.101
4.068
113
V bistvu sem gledal nekako v to smer ja - ampak zaradi specifike porabnika mi ni najbolj pomembna kapaciteta in pa tok (to so glavne potrebe foto baterije) ampak bolj napetost.

Idealne bi bile litijeve baterije namesto alkalnih ampak imam z njimi zelo slabe izkušnje na dolgi rok, ker vedno stečejo!

Sicer iščem kak graf praznjenje za sodobne alaklne baterije ampak vse kar obstaja so neki 10 let stari testi pri katerih so čisto X nazivi baterij. Recimo Duracel vsakih 5 let menja ime in potem se znajdi in ugotovi kaj je kaj.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Hja veš kak je, dandanes gre vse v smeri napolnljivih, ker drugače lahko bankrotiraš, če bi nonstop nove komplete kupoval, zato tudi ni novih testov. Tak da boš po moje moral kupit par različnih foto kompletov in experimentirat.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.929
-8.633
113
Eh, nabavi v Šparu komplet 10-tih alkalnih baterij za tiste 2,5€. Garantirano dobiš več iz teh 10-tih baterij, kot 4-rih duracelk ali česa drugega.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.101
4.068
113
Problem je da imajo poceni oz. povprečne alkalne baterije relativno velik začetni padec napetosti. To pomeni da po 10% kapacitete padejo na 1 volt in so mi isto (oz. še bolj) neuporabne kot polnilne. Potem rajši kupim enelopke, ki bodo prišle še najceneje in tudi držale bodo relativno dalj od poceni alkalnih.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.210
1.381
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Eh, nabavi v Šparu komplet 10-tih alkalnih baterij za tiste 2,5€. Garantirano dobiš več iz teh 10-tih baterij, kot 4-rih duracelk ali česa drugega.

Si testiral ?

Sam sem v Hoferju kupoval 4 komade Sonyjevih za 1.4€ in ugotovil da so dražje od Duraccelk, ki v merkatorju pridejo 4.5€ ?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
So razni testi.

Enega je ZPS objavil septembra 2009 v reviji VIP.
Vključuje te Sparove, Lidlove itd. baterije.

Žal ni za download. Bom doma pogledal (ne pred petkom). Spmni me
wink-1.gif

shift

Guru
20. jul 2007
9.894
2.279
113
za šankom
jst imam tele za led lampo in xenon lampo.sveti veliko bolje kot z kakim duracelom.
cena je pa
bonk.gif
samo 14dni jih boš moral čakati

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Kaksno cungalunga lucko si pa to nabavil, da nima svojega tokovnega generatorja ("joule thief") ? Ce bi bila lucka smiselno narejena, bi lahko vanjo vtaknil kakrsnokoli baterijo (v okviru dolocenih meja, torej tudi akumulatorje z nizjo napetistjo po celici) in bi zadeva delala, dokler ni baterija skoraj povsem iscuzana.

Evo, se en link, da vidis kako malo so kitajcki prisparali pri tvoji svetilki ...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.101
4.068
113
Jp lučka je (sta dejansko dve različni) direct drive - resistor based, torej nima kontrolerja za napetost oz. tok. Je pa res da ima po drugi strani tudi to prednosti (recimo sveti dokler ne crkne baterija (tudi pri 0.5 V) za razliko od kontroliranih kjer sveti vedno isto ali pa sploh ne).

Ni pa neka chip-shit roba ampak vrhunska LED svetilka!
cheer.gif

Sicer mam trenutno notri eneloopke, ker imam ravno namen precej uporabljat svetilko v aprilu - sicer svetilnost naceloma ni tako slabša in tudi po 5 minutah uporabe alkalnih verjetno pade napetost na raven nimh baterij, ampak vseeno če jo malokrat rabis in takrat želis da dela kot je bila predvidena so edina opcija alkalne (oz. mogoče litijeve) baterije.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Je pa res da ima po drugi strani tudi to prednosti (recimo sveti dokler ne crkne baterija (tudi pri 0.5 V) za razliko od kontroliranih kjer sveti vedno isto ali pa sploh ne).

Malce sem skepticen - nisem se videl LEDice, ki bi svetila pri 0.5V, se posebej pa ne bele (te imajo ponavadi Vf nad 3V, torej sta za napajanje potrebni ali dve 1.5V celici ali pa litijeva 3V).

Kakorkoli ze, zadeva na zgornji povezavi in podobne resitve bi morala delovati tudi do precej ispraznjene baterije, precej pod 1V na obeh celicah skupaj, torej hipoteticno precej pod 0.5V na celico.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.101
4.068
113
0.5 V na celico sem mislil.

Sicer pa glede na moje elektricno znanje, če LEDica zahteva za optimalno (max.) svetilnost 3V jih iz 2x 1.2V nimh ne moreš dobiti - oz. teoretično se da, ampak imaš ogromne izgube in pa tudi gretje. Tako da lahko imaš stabilno napetost, ampak potem dobiš precej gretja in pa kot sem že omenil pri dovolj nizki vhodni napetosti ne dobiš več ven dovolj za pognati LED.

Optimalne so jasno litijeve baterije + mikrokontroler napetosti, ki se v profi produktih tudi uporabljajo. Ampak pri tem govorimo o svetilkah nad 100 EUR (za svetilnosti nad 200 lm)! Poleg tega je litijeva baterija (recimo klasika je 3V CR123) precej draga.

Sicer smo zašli s teme ...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Switching tokovni generator ima relativno majhne izgube (manj kot 15%, v praksi najbrz blizu 10%), zato se ne greje pretirano, baterijo pa "iscuza" kolikor se da. Kot vidis zgoraj, material stane priblizno toliko, kot eno pivo v bifeju, ce bi zelel narediti sam. Koliko stane enega kitajca, lahko samio ugibava
smile-1.gif

Hipoteticno bi lahko taka lucka delovala recimo na eno samo 1.2V NiMH baterijo, brez gretja (= v praksi to pomeni manj gretja kot pri linearni regulaciji in vec celicah v seriji) in brez tako velikih izgub.

Evo ena slikica za lazjo predstavo, sicer je za ne-svetlece diode, a je princip isti, le Vf je visja. Normalno deluje LEDica na desni strani krivulje, desno do kolena, ko crta ze strmo zavije navzgor.

Rectifier_vi_curve.GIF