Ali naj menjam vodno črpalko?

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Imamo Twingota 2001 44000km. Do sedaj se na avtu ni servisiralo nič razen olja, oljnega ter zračnega filtra. Imam namen menjati vse jermene, šponarje, svečke, zav. tekočina, olje, filter. Ali je še kaj potrebno?
Naj povem, da je 2003 spustila vodna črpalka pri cca 15000km. Na servisu so jo zamenjali, prav tako grt. raz. sistema (mislim, da piše tako). To naj bi bil glavni jermen. Torej je s to črpalko prevoženih cca 30000km. Črpalka deluje bp in me malo skrbi, če jo bom menjal, da ne bo tako kot s prvo, ko je spustila po 15000km.
Ni pa tako poceni, na računu iz leta 2003 piše da stane 18 500 sit + 20%DDV.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.130
113
LOL aja renoja imaš..hm kaj pa vem, tudi ce spusti, kupis jo se vedno lahko..jaz bi raj avto menjal.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
vodna črpalka je tako pocei, da se ti jo splača sedaj tudi zamenjati. Kerob menjavi jermenov je zraven pumpo zamenjati keks. Če gre samo pumpa jeprecej več dela (torej zate stroška).

tak da...ti kar zamenjaj.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.516
1.109
113
Obišči stran
Menjaj.

Brat je ob nakupu ni menjal, je pa menjal jermena. Čez 14 dni je pa še pumpa spustila
smile-1.gif

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Definitivno menjaj. Mi niti ne ponujamo samo menjave zobatega jermena, če se stranka ne odloči za komplet servis (jermen, šponarji, črpalka), dela sploh ne prevzamemo.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
OK. Grem danes verjetno v Lj. malo pogledat za materijal. Ali je v BTC kakšna trgovina kjer imajo OK in ugodno robo, ki jo rabim? Ali moram še kaj menjat poleg zgoraj naštetega?

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Tolk mal km ima za sabo da more delat v nulo, sicer se pa pogleda če je suha tako kot mora biti. Če ni ok se pač menja. Neke nuje jaz tu ne vidim
smirk-1.gif

V servisini ponavadi piše (ne trdim da povsod-lahko govorim mojo gajbo) da z jermeni se vodna pumpa menja po potrebi. Je pa vsekakor lažje usput menjat in je manj možnosti da kasneje spusti. Vendar konec koncev ti pa lahko tudi nova čez 10.000km gre v pm.

Da ne bluzim: naj se menja če mehanik tako oceni (če je nategun jo bo itak
grin1.gif
)

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Sem mislil, da boste bolj enotni glede menjave tako, da bom verjetno to presojo prepustil mehaniku. Nategun pa ni, za menjavo olja in filtra mi ne računa nič (materijal prinesem sabo). Kolega pač.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
No jst bi se pol na njega zanesu. Osebno tako delam, kolega štima v nulo (pa čeprav bi lahko 90% sam poštimal), kaj piše v knjigci men nič ne pomeni. Kdaj je material še ok, kdaj treba kej prej menjat
smirk-1.gif

Glede mehankarja sm samo omenil, ker nism mel pojma kdo ti rihta
grin1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Jaz bi ti svetoval, da greš do enega solidnega popoldanca ki šravfa te zadeve, pa se z njim zmeniš kaj naj ti zamenja, ter da tudi kupi robo. Tako saj ne boš imel bojazni da boš kaj faleno kupil..pa verjemi mi...nič ceneje ne prideš skozi če kupuješ sam.
Pa tudi vsa zajebancija s skakanjem po trgovinah odpade.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
seveda, je treba stranko olupit... pravilno.

Kaj ima pa olupljanje tle veze? Material lahko prineseš sam, zamenjavo črpalke pa boš plačal kvečjemu 5€ dodatno. Ker pa imaš sto ljuda - sto čuda, se je treba tako zavarovat pred "pametnimi", ki tega nasveta ne upoštevajo in pridejo čez en teden jokat zaradi puščanja črpalke.

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Glej stranke za 50€ nebo konec, ponavadi pa pumpa spusti, ko menjas jermen. Sicer imajo danes skoraj vsi avti avtomatske natezalce, zato tudi jermeni zdržijo dlje in ni več napak zaradi prenapetosti jermena. Za menjavo pumpe pa je na dostih avtomobilih isti postopek kot za menajvo jermena, se pravi se nikakor ne splača šparat tistih par evrov, ker mehanik ti za dva tedna nebo zaston še enkrat podiral jermena.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Ni tako lahko pri twingu. Je treba zgornji nosilec motorja odmontirat, torej je precej dela. Zato jo je pa pametno menjat, ker če spusti, je treba vse delo še enkrat, jermen tudi, šponar je pa vprašanje - če ga je zalil antifriz tudi.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Tako je, sicer pa da pomirim sajkek-a - stranke se v 99% sploh ne razmišljajo, da bi menjali samo jermen. Imaš pa tisti 1% špekulantov, zaradi katerih se pač ne splača tvegati.

netko

Guru
25. jul 2007
6.977
2.264
113
strankam kot si ti sam namenoma nebi zamenjal vodne pumpe in jim zaračunal pač opravljeno delo, velika verjetnost namreč obstaja da bo prišla nazaj in še enkrat plačevala celotno delo menjave vodne čpalke ki bi lahko bilo že prej opravljeno saj je veilka verjetnost, da se z menjavo jermena ob zategovanju zgodi da pumpa spusti saj pride lahko do večjega pritiska na osovino...

no pamtnjakoviči kot si ti vidijo v tem lupljenje

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Če je 1.2 motor je pumpa med 40 in 50 EUR (bi moral natančno račun pogledati). Ker je motor identičen kot v Cliu ti lahko povem tudi ceno velikega servisa: 317 EUR. Od tega polovica za material.
Brez svečk, filtri, olje, antifriz, jermeni, mikrojermeni, natezalci. Avto nima klime, ima pa servo volan.
Pa kot pravijo; težko boš kaj ugodneje kvaliteten material sam nabavil...